Tütün Yorgunu Çocuklar Projesi Başladı

Tütün Yorgunu Çocuklar Projesi Başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesi düzenlenen tanıtım toplantısıyla başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Meslek Yüksek Okulu’nun hazırladığı Bafra, Alaçam, Erbaa ve Gümüşhacıköy ilçeleri kırsalında yaşayan çocukların öğrenme imkanlarına erişimi teşvik niteliğinde olan Avrupa Birliği destekli “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesinin tanıtım toplantısı Bafra Öğretmenevi’nde yapıldı. Toplantıya Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Belediye Başkanı Zihni Şahin, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Eğitim Fakültesi ve Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Proje Koordinatörü Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan yaptığı konuşmada, “Tütün yorgunu çocuklar projemiz Karadeniz Bölgesi için çok önemli stratejik bir ürün. Üreticileri, çiftçileri ve onların aile birliği ile ilgili bir çalışma konusu içermektedir. Projemiz 3 ilde 4 ilçede yürütülmekte. İlçelerimizden en fazla tütün üretimi yapılan alanlar seçilmiş, Bafra ve Alaçam ilçeleri, Tokat’ın Erbaa ilçesi, Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde toplam 80 köyü içeren bir çalışma. Bu projedeki temel amacımız tütün yapan ailelerin başta kız çocukları olmak üzere, dezavantajlı olan çocukların okullaşma oranlarını arttırmak ve bu manada eğitim hayatlarına katkı sağlamak. Referans oluşturacak model ve proje uygulaması yapmak. Yine tütün çiftçilerinin çocuklarının eğitimindeki okullaşmanın önemi ve bu konudaki farkındalıklarını artırmak. Ayrıca konun taraflarıyla ortak bir sinerji yapmak, yine çiftçi ailelerinin sektöre yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek, modern tarım ve tekniklerini arttırmak ve çiftçilerin kooperatifleşmesi ve üyelerinin birlikteliğini ve örgütlenmelerini sağlamak. Çocukların erken yaşta çalışmasının önüne geçilmesi kaydıyla bir güçlü amaç içermektedir. Hedeflerimizde ise yaklaşık tütün üretmekte olan köylerin ilköğretim okullarındaki 100 öğretmene ulaşmak ve onların farkındalığını geliştirmek, yine tütün üreticilerimizin modern tütün tarım tekniklerini bu insanlara aktararak, zirai ilaç kullanımı konusunda eğitimlerini geliştiren 150 aileye ulaşmak istiyoruz. Bunu yaparken de 110 gönüllü öğrenci izleyicisi yanımızda bulundurmak istiyoruz. Bütün bunların sonunda bölgesel durum raporu çıkartmak istiyoruz. Tütün ve tütüncü ailelerle ilgili. Bu 3 köy 4 ilçe ve 80 köyde yürütülecek olan projemizin ortalama bütçesi 170 bin euro” dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, “Bizim bu proje ile temel stratejimiz gerçekçi olmaya değer veriyoruz, önem veriyoruz. Kafamızdan hayallerle ortaya bir şeyler koymayacağız. Gerçek hayatta karşılığı olan bir süreç işletmeyi hedefliyoruz. Sempatik davranmaya önem veriyoruz. Çocukları bağda, bahçede, tütün tarlasında çalışan ailelerin açısından da bakmaya çalışacağız. Çalıştırıyor ama neden çalıştırıyor. Buna neden ihtiyaç duyuyor, bu nedenle onların açısından da bakarak samimi olmaya önem veriyoruz. Sadece nasihat ederek bunu yapmak istemiyoruz. Bu projenin en önemli tarafı bir şekilde tütüne buluşmuş arkadaşlardan oluşuyor” diye konuştu.

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar da yaptıkları konuşmada projeye katkı sağlayanlara teşekkür ettiler.

Kaymakam Halis Arslan ise konuşmasında şunları söyledi: “Çocuk işçiliğine doğru bir yöneliş var. Buna karşıyız. Çocuklar okulda olacaklar. Çocuklarımız mutlaka oyunda olacaklar ama babasının, annesinin tarlasını, hayvanını, bitkisini tanıyacak. İneği nasıl sağdığını görecek ama önce okul diyoruz. Çocuklar çocukluğunu yaşayacak. O bakımdan buradaki hedef kitle önemli eğitim çağında ki çocuklar bilhassa küçük çocuklarımız burada en uzak köylerimizden oluşan iki tane YİBO’muz var. Özellikle bu alanda da çalışma yapmanızı bekliyorum.”

Toplantı yapılan ikramla son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile