Tütüncü Açiklamasi 'Dokuma Gibi Pil Fabrikasi'nda Da Basari Hikayesi Yazacagiz'

Tütüncü Açiklamasi 'Dokuma Gibi Pil Fabrikasi'nda Da Basari Hikayesi Yazacagiz'

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, “Dokuma’da yaptigimiz proje nasil ki; 2021 yilinda Türkiye’yi temsil ederek Avrupa Konseyi’nden ödülle döndüyse, Pil Fabrikasi’nda da çok güzel bir basari hikayesi yazacagiz” dedi.

Kepez Belediyesi’nin Subat ayi meclisinin tamamlanmasinin ardindan Baskan Hakan Tütüncü, meclis üyelerine Pil Fabrikasi Projesi hakkinda açiklamalarda bulundu. Tütüncü, pil fabrikasinin imar planinda yesil alan oldugunu ve burada uzunca zamandir bir proje üzerinde çalistiklarini, burayi tipki Dokumapark gibi kent park haline getirmeyle ilgili takip edilen süreci anlatti.

Hazine ile Makine Kimya Anonim sirketi arasinda bir takas islemiyle arazinin artik Milli Emlak Genel Müdürlügü’nün oldugunu ve 19 Aralik itibariyle de bu arazinin Kepez Belediyesi’ne tahsis edildigini belirten Baskan Tütüncü, “Son 1,5 yildir burayla ilgili takas islemlerimiz sürmekteydi. Bununla birlikte tipki Dokuma’da oldugu gibi oradaki mevcut binalarin muhafaza edilerek yeni fonksiyonlar yüklenmesi ile sehrin önemli bir endüstriyel mirasinin halka bir park, bir bahçe olarak açilmasi yönünde bir kararimiz vardi. Geldigimiz an itibariyle oradaki mimari özellik tasiyan binalari Kültür Tabiat Varliklari Kurulu olarak tescillettik. Oradaki açik hava sinemasina, nizamiyesine kadar korunacagi, tipki Dokuma’daki gibi yeniden islevlendirilecegi bir projeyi Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile birlikte hayata geçiriyoruz. Bu konuyla ilgili olarak ta bakanligimiz oradaki yesil dokunun daha da ihya edilerek yesillendirilmesi hususunda bir Millet Bahçesi projesi ortaya koydu. Bu projeyi de belediyedeki arkadaslarimiz hazirladi. Bir ay gibi kisa bir sürede projeyi hazirlayan belediyedeki çalisma arkadaslarimiza tesekkür ediyorum“ dedi.



Türkiye sanayi tarihi müzesi

Önümüzdeki, günlerde Millet Bahçesi ile ilgili çalismalarin ihale edilecegini de bildiren Baskan Tütüncü, “2023 yili içerisinde tipki Dokuma’da oldugu gibi yesil alanla ilgili 134 bin metre kare alanda bir millet bahçesine sahip olmus olacagiz. Bununla beraber es zamanli olarak diger binalarin ihya edilmesiyle alakali bir takim projeler gelistirdik. Pil Fabrikasi’ndaki Sosyal tesis alani çocuklar için ders çalisabilecekleri bir kütüphane anlaminda talep ettikleri bir alan vardi. Malum Cemil Meriç Kütüphanemiz yetersiz gelmekteydi. Orada bir kütüphane projesi olacak. 365 gün 24 saat açik kütüphane konseptini Antalyali gençler çok sevdiler. Açik hava sinemasini aslina uygun tekrar restore edecegiz. Önümüzdeki yaz mevsiminde Yesilçam etkinliklerimiz Pil Fabrikasi’nda gerçeklesecek. Dokumanin kresini nasil Oyuncak Atölyesine döndürdüysek, simdi burayi da çocuklarimizin pahali oyuncaklarla bulusabilecekleri, okul öncesi egitime de destek saglayacak oyuncak kütüphanesine dönüstürme karari aldik” dedi.



"‘Türkiye Sanayi Tarihi Müzesi’ olarak bir çalismamiz var"

Tütüncü konusmasini söyle sürdürdü: “Dokuma’nin ana binasinda Türkiye’nin en büyük bilim merkezini kurdugumuz gibi, Pil Fabrikasi içerisine de Türkiye Sanayi Tarihini anlatan bir müze kurmayi planliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zamaninda baslatilmis olan o milli ve yerli sanayi adimlarini daha sonraki yillarda agir sanayi hikayelerini, pil fabrikasi kurulusuyla ilgili bizzat o hikayeyi ve sonrasindaki bilisim çagiyla ilgili Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ile ilgili ortaya koydugu basarilarin bir kalemde anlatilacagi ‘Türkiye Sanayi Tarihi Müzesi’ olarak bir çalismamiz var. O bölgede bir spor salonuna ihtiyaç vardi. Oradaki Kauçuk Fabrikasina da son derece güzel bir spor salonu kazandiracagiz. “

"1,5 yil önce yaptik ve sadece lojman binalari hariç diger binalarin hepsini tescilledik"

Pil Fabrikasi’nin spor kulübünün de o yillarda çok meshur oldugunu hatirlatan Baskan Tütüncü, hatiralarin yasatilmasi için futbol sahasinin muhafaza edilecegini ve amatör sporlarin kullanimina açilacagini da söyledi.



Baskan Tütüncü konusmasini su sözler ile tamamladi: “Dokuma’da yaptigimiz proje nasil ki; 2021 yilinda Türkiye’yi temsil ettiyse ve Avrupa Konseyi’nden ödülle döndüyse ve o sürecin en unutulmaz ani ise, burada da çok güzel bir basari hikayesi yazacagiz. Antalya’nin önemli sanayi tesislerinden birisini yine endüstriyel bir miras olarak koruyarak, Antalyalilarin hizmetine açacagiz. Ilerleyen süreçte hem Dokumapark, hem de Pil Fabrikasini yaya yolu ile birbirine baglayacagiz. Koruma kuruluna müracaatimizi 1,5 yil önce yaptik ve sadece lojman binalari hariç diger binalarin hepsini tescilledik. Öndeki lojman binalari tescillendi arkadaki çalisan lojmanlarinin mimari bir niteligi olmadigi düsüncesiyle kurul o binalari tescillemeyi uygun görmedi. O binalar yikilacak, oraya da yesil alan yapilacak. Onun disinda fabrika bir bütün olarak orada yasatilacak. 2023 yilinda Pil Fabrikasi’na bambaska bir hareketliligi yine hep beraber getirmis olacagiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile