AA muhabirine bilgi veren TÜYAP Kültür Fuarları Proje Grup Başkanı Sunay Girgin, 9 gün açık kalacak, 350 yayınevinin ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuara bu yıl 400 bine yakın ziyaretçi beklediklerini söyledi.
Girgin, yetişkinler ve çocuklar için düzenlenen 100'e yakın etkinlik, imza günü ve söyleşinin yapılacağı fuarda, 1 ve 2 numaralı hollerde her yıl olduğu gibi yetişkinler ve çocuklar için çeşitli yayınevlerinin stantları yer alırken, bu yıl ilk kez, 3. holde eğitim ve kaynak kitaplarla sınavlara hazırlık yayınlarının tanıtılıp satılacağını belirtti.
İstanbul dışında düzenledikleri kitap fuarlarında her zaman en yüksek katılımın İzmir'de olduğunu, her geçen yıl fuara katılan yayınevi ve okuyucu sayısının artığını görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Girgin, 10 yıl önce 188 yayınevinin katıldığı ve 200 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın, geçen yıl 332 bin ziyaretçiye ulaştığını, bu yıl ise 350 yayıncının katılımıyla ziyaretçi sayısını 400 bine yaklaştırmak istediklerini kaydetti.
Fuarda bu yıl ilk kez eğitim yayıncılarını ayrı bir alanda bir araya getirdiklerine işaret ederek, öğrencilerin istedikleri konularla ilgili tüm seçenekleri bir arada görme olanağını bulacaklarını kaydeden Girgin, tüm İzmirlileri ve çevre illerden kitap dostlarını, en az bir kez fuarı gezmeye davet etti.
Kitap fuarının en önemli özelliğinin, "okur-yazar buluşmaları" olduğunu dile getiren Girgin, şöyle konuştu:
"Herkesi kitap fuarını görmeye davet ediyoruz, çünkü hiçbir kitabevinde bu kadar çok çeşidi görmeniz mümkün değil. Çeşitten de önemli konu, okurların onlarca kültürel etkinliğe katılmanın yanında, çok sevdikleri yazarlarla sohbet etme, onları daha yakından tanıma olanağı bulmaları. Fuara dahil olan yayınevleri, 9 gün boyunca, kendi olanakları dahilinde kitap satışlarında belli oranlarda indirim de sağlıyor. Tüm bunları üst üste topladığımızda, kitap dostlarını en az bir kez fuarı gezmeye davet ediyoruz."
-Onur konuğu Ahmet Cemal-
İzmir Fuar Alanı'nda 28 Nisan'a kadar okurlarla buluşacak fuarın onur konuğu ise çevirmen ve yazar Ahmet Cemal olacak.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümü öğretim görevlisi, 1942 doğumlu Ahmet Cemal, Bertolt Brecht, Elias Canetti, Stefan Zweig, Ingeborg Bachmann, Paul Celan, Rainer Maria Rilke, Georg Trakl, Friedrich Hölderlin, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Anna Seghers, Erich M. Remarque, Manes Sperber, Franz Kafka, Walter Benjamin, Robert Musil, Ernst Fischer, Octavio Paz ve E. H. Gombrich gibi birçok ünlü yazarın eserlerini Türkçe'ye kazandırdı.
Deneme ve makalelerini "Yaşamdan Çevirdiklerim", "Odak Noktasında Yaşananlar", "Aradığımız Tiyatro" ve "Şeref Bey Artık Burada Yaşamıyor" isimli kitaplarında okuyucuyla buluşturan Cemal'in şiir ve öykü çalışmalarının yanı sıra, çeviri kuramı, estetik, sanat tarihi, kültür eleştirisi ve edebiyat üzerine makaleleri de bulunuyor.
Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Tüyap Kültür Fuarları Proje Grup Başkanı Sunay Girgin Açıklaması
Senem Yazıcı- TÜYAP'ın Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle bu sene on sekizincisini düzenleyeceği İzmir Kitap Fuarı, Uluslararası İzmir Fuar Alanı'nda yarın kitapseverlerle buluşacak.