Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, 'Trabzon olarak turizm sektöründeki stratejik hedeflerimizi ve eylem planlarımızı ortaya koyduk ve uygulamaya gayret gösteriyoruz' dedi.
Öz, Turizm Sektöründe Çalışanların ve İşverenlerin Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) Yaygınlaştırma Seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, turizmin sektör olarak son yıllarda hızla geliştiğini ve hem zaman hem de çeşitlilik olarak da giderek zenginlik kazandığını söyledi.
Karadeniz ve Trabzon'un da bu zenginlikten son yıllarda alternatif turizm alanlarıyla önemli pay aldığını vurgulayan Öz, 'Son yıllarda turizm sektöründe, gerek 3 milyonu bulan yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle bunların profilindeki değişim ve dönüşümle turizm sektöründeki yatırımlarımız ve istihdam kapasitemizle önemli mesafeler alıyoruz. Bu gelişmelerle ihtiyaçlarımız ve bu alandaki açıklarımız daha hissedilebilir hale geliyor. Dolayısıyla bu açığımızı kapatmak ve bu gelişimi sürdürülebilir kılmak için ortak çalışmaya ihtiyacımız var' diye konuştu.
Öz, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu yönde belli stratejiler geliştirdiğini ifade ederek, 'Biz de Trabzon olarak turizm sektöründeki stratejik hedeflerimizi ve eylem planlarımızı ortaya koyduk ve uygulamaya gayret gösteriyoruz. Stratejik hedeflerimizi üç ana başlık altında topladık. Bunlardan birincisi turizm sektörünün kapasitesinin geliştirilmesi ve turizm altyapımızın güçlenmesi, ikincisi farkındalık ve nitelikli iş gücü teminine yönelik çalışmalar, üçüncüsü de tanıtım ve koordinasyona yönelik çalışmalar' dedi.
TUYUP projesinden mümkün olduğunca istifade edilmesi gerektiğine dikkati çeken Vali Öz, bu projenin, yenilerine fikir oluşturacağını aktardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Kerem Tezcan ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğünün, turizm sektöründe işletmelerin iş başı eğitim ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyetler yürüttüğünü söyledi.
Bakanlık çalışanları olarak kendilerinin de bu faaliyetlere destek verme imkanı bulduklarını belirten Tezcan, 'Bu fırsatı değerlendirme yolunda önemli yol katettik. Yaklaşık 6 bin sektör çalışanına eğitim verme ve belgelendirme faaliyetini tamamlamak üzereyiz. Doğru bir yaklaşımla yaklaşıldığı zaman bu sektör çalışanlarının ne kadar fazla turizm eğitimine ilgi gösterebildiğini, bu sayıyı ne kadar fazla artırabileceğimizi gördük. Bu anlamda bizimle işbirliği yapanlara son derece müteşekkiriz. Bu faaliyetlerin artarak devam etmesini temenni ediyoruz' ifadesini kullandı.
- 'Güçlü yanlarımızı ortaya çıkarabiliriz'
TUYUP Ekip Lideri Bernard O'Sullivan ise turizm sektöründe asıl yaşanılan sorunun 5 yıldızlı otel fazlalığı olduğunu savunarak, 'Çok kısa bir süre içerisinde İstanbul'da123 tane 5 yıldızlı otel olacak. Çok fazla otel ancak küresel bir şehir olduğu için kabul edilebilir. Antalya bölgesine baktığımızda ise 300, 5 yıldızlı otel var. İspanya'ya bakarsak, dünya üzerinde en çok ziyaret edilen 3. ülke, onda yaklaşık 200, 5 yıldızlı otel var' dedi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da Karadeniz'de turizm açısından önemli çalışmalar başlatıldığını vurgulayarak, 'Bu çalışmalar neticesinde Karadeniz'i bir bütün olarak görmemizde büyük yarar var. Yaptığımız çalışmaları, Trabzon merkezli olsa bile bölgeye yaymak kaydıyla sürdürüyoruz. Bu bakımdan şehirler arası rekabet değil, şehirlerin bütünlüğü konularına baktığımızda Karadeniz'de turizmin gelişmesine katkı sağlarız. Sektörde olanların hepsi de bu girdiden katkı sağlar' değerlendirmesinde bulundu.
Seminere, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız ile turizm sektöründen işveren ve çalışan katıldı.
'TUYUP Projesi' Yaygınlaştırma Semineri
Trabzon Valisi Öz: 'Trabzon olarak turizm sektöründeki stratejik hedeflerimizi ve eylem planlarımızı ortaya koyduk ve uygulamaya gayret gösteriyoruz'.