Tuz Gölü Havzasında Ayçiçeği Hasadı Sona Erdi

Ayçiçeği ekim alanını her yıl arttırmasıyla Küçük Trakya olarak adlandırılan Aksaray'ın Eskil ilçesinde, ayçiçeği fiyatlarının bu yıl çiftçiyi güldürmediği bildirildi.


Eskil Ziraat Odası Başkanı Necati Belgemen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin yağlık ayçiçeği üretimiyle Orta Anadolu'da bir merkez haline geldiğini ve "Küçük Trakya" olarak da adlandırıldığını söyledi.

"Tuz Gölü havzasında Eskil, ayçiçeği ekim alanı ve yüksek yağ oranı kalitesiyle Trakya ve Çukurova ile yarışır hale geldi" diyen Belgemen, şekerpancarına kota gelmesinin ardından ayçiçeğinin çiftçinin en büyük umudu olduğunu dile getirdi.

Ayçiçeği hasadı ile daha fazla kazanç elde eden ve yüzü gülen çiftçinin, her geçen yıl ekim alanını genişlettiğini aktaran Belgemen, "2008'de 48 bin, 2012'de 150 bin dekar alanda ekimi gerçekleşen ayçiçeğinin, bu yıl 190 bin dekara yakın alanda ekimi yapıldı. Dekardan ortalama 450-500 kilogram verim alınıyor" dedi.

Belgemen, üretimi yapılan ayçiçeğinin iki fabrikada işlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bölgenin iklimi, toprağın hafif tuzlu oluşu, ayçiçeğinde verimi de arttırıyor. Ayçiçeğindeki yağ oranının yüksek olması, diğer bölgelerin önüne geçmemizi sağladı. Hasat ettiğimiz kaliteli ayçiçeğini Eskil'deki iki yağ fabrikasında işliyoruz. İşlediğimiz ham yağ Konya, Gaziantep, Afyonkarahisar ve İzmir gibi birçok ile gönderiliyor ve fabrikalarda rafine ediliyor."

- Fiyatlar çiftçiyi üzdü

Bu yılki fiyatların çiftçiyi üzdüğünü anlatan Belgemen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçimizin umudu olan ayçiçeğinin hasadı sona erdi. Fakat bu sene fiyatlar alabildiğine düştü. Geçen seneden en az 450 lira düşük fiyattan alım yapılıyor. Verimse ortalamaya yakın. Geçen yıla göre ekim alanı fazla olduğu halde geçen seneki kadar verim alınmadı. Bu yüzden çiftçimiz oldukça perişan. Borcunu ödeyememekte, sıkıntı çekmektedir. Çiftçiye şu durumda denecek hiçbir şey yok, çiftçi zor günler yaşıyor. Elektrik, mazot pahalı. Vatandaşımız sıkıntılı bir vaziyette."

Ayçiçeği üreticisi Battal Ünlü de verimin düşük kaldığına dikkati çekerek, "Her sene tonaj alırken, bu sene 500-600 kilolarda kaldık. Halkın geneli aynı şekilde. Bu yıl fiyatlarda çok aşırı düşüş oldu. Geçen yıl tonunu 1500 liraya verdiğimiz çekirdeği bu yıl 1000 liraya zor veriyoruz. Büyük sıkıntı içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Çiftçi Mustafa Gözen ise şekerpancarına kota gelmesinin ardından ayçiçeğine yöneldiklerini vurgularken, "Ayçiçeğinden geçen yıl biraz para kazanmıştık. Herkes para kazandığı için ekim fazlalaştı. Bu yıl fiyatlar geçen yıla göre yüzde 50 düştü. Borçlarımızı ödeyemiyoruz, sıkıntıdayız. Bankalara borcumuz var. Devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile