Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi, toplum sağlığına katkısının yanı sıra su tasarrufu sağlayan ve ek maliyetlerden kurtaran işleviyle şehrin en önemli tesislerinin başında geliyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü, 6360 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu kapsamında hizmet alanına giren ilçe ve mahallelerde de atıksu arıtma tesislerini yaygınlaştırıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tesisin hem çevre sağlığını koruduğunu, hem de su sarfiyatını minimize ettiğini söyledi.
Başkan Akyürek, “Tesisimiz, Avrupa Birliği (AB) standartlarında arıtılmış atık suyu elde edecek şekilde tasarlanmıştır. 1 milyon kişi eşdeğer nüfus ve 200 bin metreküp/gün atık su debi değerine göre dizayn edilen tesisimiz, çıkışında 2016 yılında 62 milyon 610 bin 591 metreküp/yıl atık suyu, ilgili yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun arıtarak DSİ’nin projelendirmiş olduğu Konya Ana Tahliye Kanalına deşarj etmiştir. Kesintisiz ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmekte olan Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisimizde, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından haftada 2 defa alınan numunelerin akredite olmuş laboratuarda yapılanan analizleriyle işletme kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca tesis çıkışında bulunan on-line cihaz ile de ilgili standart parametrelerin izlenmesi ve denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılmaktadır” dedi.
“Halk ve çevre sağlığı açısından etkisi büyük”
Konya şehrinden kaynaklanan atık suların arıtılması ile halk ve çevre sağlığı ile Tuz Gölü Havzasında, özellikle göl ekolojisi üzerinde son derece olumlu etkiler yaptığına dikkat çeken Başkan Akyürek, “Atık suların arıtılması prosesinde oluşan yaklaşık günlük 150 ton arıtma çamuru stabilize edilmektedir. Bu amaçla anaerobik çamur çürütücülerde çürütülen arıtma çamurlarından biyogaz elde edilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan biyogazın içerisinde bulunan metan gazı, gaz motorları vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülerek şebekeye iletilmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’undan Üretim Lisansı ve Enerji Bakanlığı’ndan onay alınarak yenilenebilir enerji üreticisi olarak bu alanda faaliyet gösteren ilk lisanslı atıksu arıtma tesisi olma özelliğini de kazanmıştır. Bu izinler neticesinde; tesisimizde kurulan 2,5 MW’lık Kojenerasyon Ünitesi ile 2016 yılında 7 milyon 505 bin 145 kwh elektrik üretimi gerçekleştirilerek, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 44’ü geri dönüşümle karşılanmıştır” diye konuştu.
“KOSKİ ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor”
Aynı zamanda ekonomik değeri olan arıtma çamurlarının toprakta kullanılması için ilgili yönetmelik çerçevesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve DSİ Bölge Müdürlüğü’nce oluşturulan komisyon tarafından arıtma çamurlarının kullanılacağı arazilerde gerekli toprak ve arıtma çamuru numuneleri alındığını vurgulayan Başkan Akyürek, “Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklanan stabilize arıtma çamurlarının toprakta, ağaçlandırma sahalarında ve tahılda kullanımına uygun olduğundan gerekli olan ‘Stabilize Arıtma Çamuru İzin Belgeleri’ni alarak bu alanda Türkiye’de bir ilke imza atan KOSKİ Genel Müdürlüğümüz, arıtma çamurlarını ilgili yönetmeliklere uygun bir şekilde 5 milyon 471 bin metrekarelik alanda toprakta kullanılmasının uygulanmasına başlamıştır. KOSKİ Genel Müdürlüğümüz; bünyesinde azot, fosfor ve diğer besin maddelerini bulunduran arıtma çamurlarını iyi bir toprak iyileştiricisi ve organik gübre olarak kullanılmasının önünü açmıştır” ifadelerini kullandı.
“Mor şebekenin kapasitesi artırılıyor”
Mor Şebeke Atıksu Geri Kazanım Sistemini, ülkemizde ilk olarak projelendiren ve devreye alan KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılında 215 bin 232 metreküp/sezon sulama suyu üreterek aynı oranda kullanma suyundan tasarruf sağladığını da ifade eden Başkan Akyürek, Mor şebeke projesinin kapasitesinin artırılması için gerekli çalışmalara başlanıldığını da sözlerine ekledi.
Tuz Gölü'nün Ekolojisi Korunuyor
Konya’da, kentsel atık su arıtma tesislerinde geçen yıl 62 milyon 610 bin 591 metreküp su arıtılırken, metan gazından 7 milyon 505 bin 145 kwh elektrik üretimi gerçekleştirildi. Arıtılan atık su Tuz Gölü için tehdit olmaktan çıktı.