Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, tuz kullanımının azaltılması gerektiğine değinerek, günlük miktarı 5 grama düşürerek felç riskini yüzde 23, kalp krizi riskini yüzde 17 azaltmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Besinlerde gereğinden fazla tuz kullanmanın sağlık açısından birçok zararı bulunuyor. Yüksek miktarda tuzun vücutta ödeme ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz etkiye sebep olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi`nden Doç. Dr. Ökmen, “Tuz, damarlardaki basıncı arttırarak büzülmelerine yol açıyor. Aşırı miktarda kullanımı hipertansiyona yol açarken felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk oluşturuyor. Kan basıncını yükseltip böbreklere zarar verirken içeriğindeki sodyumun da doğrudan böbreklere olumsuz etkisi bulunuyor. Osteoporoza neden olabildiği gibi mide kanserine de eğilim oluşturan tuz, astım krizlerini de uyarıyor. ” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa’daki önemli sağlık dernekleri, günlük ideal tuz miktarını 5 gram olarak bildiriyor. Ortalamanın 18 gram olduğu ülkemizde bunun sadece yüzde 15’i sofrada yemeklere eklenen tuz olurken yüzde 85’i yiyeceklerle birlikte alınıyor. Sofra tuzu kullanılmaması, yemeklerin de tuzsuz hazırlanması gerektiğini söyleyen Ertan Ökmen, “Özellikle farkında olmadan tuz aldığımız peynir, ekmek, füme etler, zeytin, salam, salamura balıklar ve hazır gıdaları yerken de dikkatli olmalıyız. Yiyecekler fazla tuzlu hazırlanıyor, oysa dilin üstündeki bazı tomurcuklar, bir süre sonra tuzsuz yemeğe alışarak yiyeceklerin gerçek tadını alıyor. Araştırmalar, tuzu azaltan insanların dillerindeki tomurcuklar daha duyarlı olunca gerçek lezzeti alabildiğini, bünyenin de yaklaşık bir ayda tuzsuz yemeye alışılabildiğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Tuzu Azaltarak Birçok Hastalığın Önüne Geçmek Mümkün
Tuz felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi birçok hastalığın tetikleyicisi.