'Tüzük' krizine 'kurultay' çözümü

CHP'de dün yapılan MYK toplantısında Önder Sav yeni tüzük uygulanmasın diye kurultay resti çekti. Kurultayının 27 Kasım'da yapılması tartışılıyor.

CHP'de dün yapılan MYK toplantısında Önder Sav yeni tüzük uygulanmasın diye kurultay resti çekti. Kurultayının 27 Kasım'da yapılması tartışılıyor.


BETÜL KOTAN (Arşivi)

ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, CHP’nin 21 Aralık 2008 günü kabul edilen ve Genel Sekreterin siyasi yetkilerini budayan tüzüğün uygulanması gerektiği yönündeki uyarısı, parti içinde beklenen krizi tetikledi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yarın yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında, Yargıtay kararı doğrultusunda 21 Aralık 2008 tarihli tüzüğü uygulayıp, 13 genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreterden oluşan yeni CHP yönetimini belirlemek istedi. 80 kişilik PM içindeki desteğinin Kılıçdaroğlu’ndan fazla olduğuna inanan ve yetkilerini kaybetmek istemeyen Genel Sekreter Önder Sav ise yeni tüzük uygulanmasın diye kurultay resti çekti. Sav ile Kılıçdaroğlu arasındaki bu görüş ayrılığı, Merkez Yürütme Kurulu’ndaki (MYK) ‘Savcılar’, ‘Kemalciler’ kamplaşmasını derinleştirdi ve 27 Kasım’da tüzük kurultayı yapılması tartışılmaya başlandı. İki grubun dışında kalan Deniz Baykal taraftarları ile bağımsızlar da fırsattan yararlanarak, yapılacak kurultayın seçimli olmasını ve aynı zamanda partinin yönetiminin de belirlenmesini istiyor.

Fırtına öncesi son MYK
CHP’nin 2008’den beri değiştirilmek istenen ancak dokunulamayan mevcut tüzüğe göre oluşmuş MYK’sı dün son toplantısını yaptı. MYK sonrasında Parti Sözcüsü Hakkı Suha Okay, kurultay konusuyla ilgili soruya “PM’nin iradesine ben ipotek koyamam. Bana Fal bak diyorsunuz, ben varsayımlar üzerine konuşmuyorum” diye yanıt verdi.

Okay, Önder Sav’ın yeni tüzüğe göre yapılanacak MYK içindeki rolü sorulunca “Bu konuda karar verecek olan sayın Genel Başkandır. Ancak CHP’nin genel sekreterlik makamını da içeren MYK ile ilgili tüzüğün 39. maddesi incelenirse güçsüz Genel Sekreterlik değil, son uygulamaya sokulan yani Genel Sekreterlik makamının görevlerinin tekraren belirlenmiş olduğunu hep beraber görürsünüz. Genel Sekreter evraktan sorumlu makam haline geldi türünden yazılar kulaktan dolma yazılardır. İçtüzüğün 79. maddesini okursanız, tüm harcamalarda yine mali ve idari işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreter ortak imza atıyorlar” dedi. Okay, bu sözleri üzerine “O zaman Genel Sekreter yine Önder Sav” denilince de gülümsemekle yetindi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile