'tv'de Mozaiklenen Sigara Gibi Kadının Boynuna Dayanan Bıçak Da Denetlenmeli'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, televizyonlarda kadına şiddet içeren görüntülerin denetlenmesini istedi.

Televizyonlarda sigara görüntülerine izin verilmediğini hatırlatan Bakan Günay, “Sigarayı denetleyen RTÜK’ün kanı, kadının boynuna dayanan bıçağı, sigarayı da denetlemenin yolunu bulması gerekiyor.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile SETA tarafından yapılan ‘Toplumun Kültür Politikaları ve Medyanın Kültürel Süreçlere Etki Algısı Araştırması’nın sunumunun ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin araştırma ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, araştırmanın ‘kral çıplak’ dediğini söyledi. Araştırma sonucuna göre toplumun yüzde 70’inin yayın içeriklerinden şikâyetçi olduğunu söyleyen Şahin, “Toplum şikâyet ettiği şeye kendi izlemeye devam ediyor. Tüm topluma sesleniyorum. Hem şikâyet ediyoruz, hem elimizdeki kumandayı kullanmayı bilmiyoruz.” dedi.
Medya okuryazarlığının güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti: “Eğer ticari kaygı ise, bugün bir başlangıç olsun. Toplumda seferberlik ilan edelim. Şu diziyi istiyorum, deyip o reytingi yükseltelim. O zaman onun üzerine daha çok diziler yapılacak, reyting üzerinden bir dönüş sağlanacaktır. Bu akşamdan sabaha olmaz. Ancak bu değişimi dönüşümü yönetmemiz gerekiyor. Hukuki alt yapıda bir eksiğimiz varsa düzeltiriz.”
Toplumun RTÜK’ün bu konuda daha etkin olması beklentisinde olduğunu söyleyen Şahin, “Bizim de sizin elinizi güçlendirecek mekanizmaları oluşturmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

RTÜK BAŞKANI DAVUT DURSUN: PROGRAMI YAYINDAN KALDIRAMAYIZ
RTÜK Başkanı Davut Dursun, Üst Kurul olarak pek çok konuda kamuoyu araştırması yaptıklarını belirterek, “Bu araştırmalarda ortaya çıkan verilerle SETA tarafından gerçekleştirilen veriler arasında önemli fark var.” dedi. Araştırmanın fazla genelleştirici olduğunu dile getiren Dursun, “ ‘En çok ne izleniyor?’dendiğinde haberler ortaya çıkıyor. Oysa bizim çalışmalarımızda Türk izleyicisi daha çok dizi izliyor. Diziler daha çok izlenirken, haber daha çok izleniyormuş gibi bir cevap ortaya çıktığında orada belki sorgulanması gereken başka şeyler de var.” diye konuştu.
RTÜK’ün istediği programları yasaklayabileceği gibi yanlış bir algı bulunduğunu söyleyen Dursun, “RTÜK programı yayından kaldıramaz. Böyle bir şey olsa sansür olur.” ifadesini kullandı.

GÜNAY: HABERİN DİZİLERİN GERİSİNDE KALDIĞINI ZANNETMİYORUM
Üst Kurul Başkanı Dursun’un ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Toplumun üçte biri gazete okumuyor. Ama toplumun siyaseti yakından takip ettiğini biliyoruz. İnsanlar gazete okumama açığını haber izleyerek kapatıyor. Haberin, dizilerin gerisinde kaldığını zannetmiyorum.” dedi.
Sigaraya karış ciddi bir kamusal karşı duruş olduğunu söyleyen Günay, “Sigara dumanı gözüküyor ama sigarayı görmüyoruz. Üzerine bir nokta konuyor. Dün akşam 6-7 arasında takır takır silahların patladığı bir dizi gördüm. Sigarayı denetleyen RTÜK’ün kanı, kadının boynuna dayanan bıçağı, sigarayı da denetlemenin yolunu bulması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Bunun üzerine Üst Kurlu Başkanı Dursun, “Bu bir algı çalışması. Haberleri izlerim diyen kişi o konudaki kanaatini ifade ediyor. Algı ile mevcut durum farkı olabilir.” dedi. Dursun, sigara konusundaki buzlamalarla ilgili de “Sigara ile ilgili uygulamalar özel bir yasanın verdiği zorunluluktur. Sigara yasaklanırken neden silah yasaklanmıyor? İyi bir soru. Belki bununla ilgili genel bir düzenleme yapmak gerekir. Sigaranın yanında silahın da yasaklanması düşünülebilir.” şeklinde konuştu.

GÜNAY: TARİHİ DİZİ NEREDEYSE AİLE İÇİ ENSEST İLİŞKİYE DÖNMÜŞ SÜRÜP GİDİYOR.
Yayında saat seçimi konusuna da değinen Bakan Günay, televizyonların akşam 08.00 ila 21.00 arasında herkes tarafından izlendiğine dikkat çekti.
Şiddet ve cinsel içerikli programların geç saatlerde yayınlanması gerektiğini söyleyen Günay, bu konuda bir özen bulunmadığının altını çizdi. Günay, “Ben de cinsel içerikli şiddet içerikli yayınlardan mutsuzlar kesiminde yer alıyorum. Kendimde ankete katıldım.” diye konuştu.

Günay şöyle devam etti: “Bir tarihi roman, aslından uzaklaştırılmış, bir yılan hikâyesine dönmüş. Neredeyse aile içi ensest ilişkiye dönmüş, sürüp gidiyor. Kötü verdiğinizde, kötünün de alıcısı var ama iyi verdiğinizde iyinin de alıcısı var. Bizim iyiyi özendirmemiz; kültür değerlerimizi, aile değerlerimizi bir arada yaşama kültürümüzü sarsacak olanların da hiç olmazsa saatlerini ileriye kaydırmamız gerekiyor. Sanıyorum bu konuda ortaklaşa aramızda çalışmamız gerekiyor.”

DURSUN: MÜEYYİDE KARARLARIMIZ YARGIDAN DÖNÜYOR
Toplantıda Üst Kurul Başkanı Davut Dursun tekrar söz alarak, RTÜK’ün müeyyide kararlarının yargıya açık olduğunu, bu kararların yargıdan dönebildiğini vurguladı. Muhteşem Yüzyıl dizisine verilen uyarı cezasının, AB İlerleme Raporu’nda eleştiri konusu olduğunu vurgulayan Dursun, “İzleyiciler bu sınırlandırılabilir diyorlar, hemen sınırlandıralım… Bu kadar kolay değil.” ifadesini kullandı.

BAKAN ŞAHİN: EN BÜYÜK MAHKEME ÜLKE VİCDANIDIR
Dursun’un ardından ikinci kez konuşan Bakan Fatma Şahin ise “Genel ahlak, namus çok soyut kavramlar. Mahkemelerin elini güçlendirecek şekilde somutlaştırmamız gerekiyor. Bizim yapacağımız şey bir heyet, uzman ekip… En büyük mahkeme ülkenin vicdanıdır. Koruyarak, kollayarak mekanizmaları güçlendirmemiz gerekiyor. Ama genel ahlak 74 milyonun her bir bireyine göre değiştiğine göre onu daha somut hale dönüştürecek şekilde yasal alt yapıyı güçlendirip, uygulayıcılara daha net bir fotoğraf koymamız gerekiyor.” dedi.

İBRAHİM ŞAHİN: DEĞER YARGILARIMIZI KAYBEDERSEK ÇOK FAZLA DİZİ SATAN ÜLKELER DIŞINDA BİR ÖZELLİĞİMİZ KALMAZ

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, araştırma sonucunda TRT’nin notunu orta olarak değerlendirdi. Şahin, “50 ülkeye dizi satan ülke konumundayız. Bu gurur verici bir şey. Ancak aynı şekilde Türkiye dışındaki kişileri bizimle ilgili algıları değişiyor. Bu doğru mu yanlış mı tartışılabilir. Bu verilenden sonra bu konuyu tartışma programlarımıza taşıyacağız. Bu konularda bizim, özel televizyonların ve RTÜK’ün yapması gereken yığınlarca iş var. Değer yargılarımızı kaybettiğimizde çok fazla dizi satan ülke özelliği dışında bir özelliğimiz kalmaz.” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile