Yayimlanan açiklamada, yeni yasanin olumlu etkileri olacagini belirten TVHB Ali Eroglu su ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de giderek artan hayvana siddet olaylari nedeniyle toplumun genis bir kesiminde, Hayvan Haklari Yasasi’nin artik bir an önce çikarilarak, suçlularin hak ettikleri en agir cezayi almalari yönünde olusan genel kanaat olumlu sonuç vermis ve yüce meclisimiz yeni bir yasal düzenleme için öncelikle bir komisyon olusturarak çalismalarina baslamistir. Hayvan Haklarinin Korunmasi ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin önlenmesi Için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, TVHB de dahil konunun tüm paydaslarinin görüslerini alarak kapsamli bir rapor hazirlamis ve yüce meclise sunmustur. Bu raporda dikkate alinarak hazirlanan “Hayvanlari Koruma Kanunu” Meclisimizde yeni düzenlemelerle kabul edilmistir. Söz konusu Kanunda öncelikli olarak Hayvanlarin mal olarak degil can olarak degerlendirilmesi ve buna paralel olarak cezalarin bir bölümünün idari cezalar kapsamindan çikarilarak suç olarak degerlendirip arttirilmasi oldukça önemli bir gelismedir. TVHB olarak bu gelismenin; Caydiricilikla ilgili bazi eksiklikler olmakla birlikte sahada olumlu etkilerinin ortaya çikacagina inanmaktayiz. Bu önemli gelismeye ragmen yasada özellikle yürütme makamlarinin elini güçlendirecek ve daha yönetilebilir olmasini saglayacak. Yönetsel yapinin olusturulmasi, bütçe, etkin ve yetkin personelin istihdami ve sorumluluklari konusunda daha açik hükümlerin bulunmasinin önemli oldugunu düsünüyoruz”.
“Yasa ile yeterli bir bütçe kaynagi için Hayvan Refahi Fonu olusturulmalidir”
Yeni yasayla birlikte Hayvan Refahi Fonunun olusturulmasinin beklediginin belirtildigi açiklamanin devaminda sunlar denildi:
“Yasa ile yeterli bir bütçe kaynagi için Hayvan Refahi Fonu olusturulmalidir. Bunun için emlak vergisinde ek vergi, ev ve süs hayvanlari sahiplerinden sevgi vergisi, sans oyunlarinin gelirlerinden hayvan refahina pay aktarilmalidir. Kesilen para cezalari fona aktarilmali, hayvancilik sektöründen para kazananlardan (mama, asi, ilaç, pet shop malzemeleri üreticisi, yaris ati sektörü vs.) maddi ve ayni katkilarda bulunmasi için yasal zorunluluk getirilmelidir. Mevcut durumda yönetimsel olarak bir çift baslilik mevcuttur. Bu yasa ile çok basliligi engellemek için Tarim ve Orman Bakanligi bünyesinde Veteriner Otoritesi ya da Veteriner isleri Genel Müdürlügü Kurulmali ve bünyesinde Hayvan Refahi Daire Baskanligi, altinda da, Çiftlik Hayvanlarinin Refahi, Sahipsiz Hayvanlar, Av ve Yaban Hayati ile Hayvanat Bahçelerinde Refah, Deney Hayvanlari ve Su hayvanlari Refahi gibi Sube Müdürlükleri olusturulmasi saglanmalidir. Büyüksehir statüsündeki illerdeki Belediyelerde Veteriner Isleri Daire Baskanligi diger il ve ilçelerde ise Veteriner Isleri Müdürlükleri olusturularak buralarda yeterli veteriner hekim ve yardimci personel istihdami saglayacak düzenlemeler bulunmalidir.”
“Hayvan Haklari Müfettisligi olusturulmalidir”
Hayvan haklarinin tam manasiyla uygulanabilmesi için tavsiyelerin verildigi açiklamada, su ifadeler kullandi:
“Denetime bagli eksiklikleri gidermek için ilgili bakanlik bünyesinde veteriner hekimlerden olusan, hayvan haklari ihlalleri konusunda, denetleyen ve karar veren Hayvan Haklari Müfettisligi olusturulmalidir. Ayrica olayin asayis yönü için emniyet veya jandarma teskilati içinden ve hayvan haklari kanunu ve ilgili mevzuat konusunda egitim almis personelden, Hayvan Refahi Polisi kadrolari olusturulmalidir. Sahipsiz hayvanlarin rehabilitasyonunu yapan merkezler günün sartlarina ve ihtiyaca uygun donanim, personel ve fiziki sartlara kavusturulmalidir. Kamunun yükünü azaltilmak için kisirlastirma, asilama ve kayit-kimliklendirme islemlerinde serbest veteriner hekim kliniklerinden faydalanilmasini saglayacak maddeler yasa kapsamina alinmali ve sahipsiz hayvanlarin bakim ve tedavisi islemleri için hizmet satin alinarak can dostlarimizin tedavi hakki kesintisiz saglanmalidir. Sokakta yarali bulunan sahipsiz hayvanlarin bakim ve tedavisi için yine Türk Veteriner Hekimler Birligi ile yapilacak bir isbirligi içerisinde üyeleri olan serbest veteriner hekim kliniklerinden tedavi hizmeti satin alinarak can dostlarimizin tedavi hakki kesintisiz saglanmalidir. Konu hakkinda çalisan veteriner hekimlerin, halk sagligi ve hayvan refahi gerekçesi ile verdigi kararlar sorgulanmadan uygulanmali, bunu engellemeye yönelik çabalar bertaraf edilmelidir. Hayvan sahiplenecek kisilere hayvan sagligi, çevre sagligi ve mevzuat hakkinda egitim verilmeli ve hayvan sahiplenme ehliyeti olmayan insanlarin, hayvan sahiplenmesi engellenmelidir. Hayvanlari koruma konularinda toplumda farkindalik ve bilinç olusturulmasi ve bu yönde basta kamu spotlari olmak üzere TV kanallarinda farkli görsellere yer verilmelidir. Çikarilan kanunun ikinci maddesinin j bendinde yer alan “hayvan hastanesi kurar” ifadesinin sadece sahipsiz hayvanlar için oldugu yönetmelik ve talimatlarla açikça vurgulanmali ve bu ifadeden yola çikarak sahipli hayvanlara yönelik bir tedavi merkezi kurularak ticari faaliyette bulunmasinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Yine kanunun 12 nci maddesinde zikredilen Ek madde birin üçüncü fikrasinda yer alan ‘geçici ünitelerde kisirlastirilarak veri tabanina kaydedilir.’ Ifadesinin tüm paydaslarin karsi çiktigi ve Meclis arastirma komisyonunun raporunda da sakincalari açikça vurgulandigi üzere geçmiste oldugu gibi mobil kisirlastirma ünitelerinin çalismalarina vesile olmamasi için konunun yönetmeliklerle açikça düzenlenmesi ve bu olumsuzlugun önüne geçilmesi önem arz etmektedir.”
TVHB Açiklamasi 'Yasa Ile Yeterli Bir Bütçe Kaynagi Için Hayvan Refahi Fonu Olusturulmalidir'
Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) yeni düzenlenen “Hayvan Haklari Yasasiyla ilgili bir açiklama yayimladi.