Türkiye Veteriner Hekimler Birligi Baskani Eroglu, son günlerde ortaya çikan ve hayvanlardan insanlara geçen zoonotik viral bir hastalik olan maymun çiçegi hakkinda açiklamalarda bulundu. Maymun çiçegi hastaliginin hayvanlar üzerindeki semptomlari hakkinda bilgi veren Eroglu, “Maymun çiçeginin klinik semptomlari insan olmayan primatlarda, genellikle 4 ila 6 hafta süresince tüm vücutta döküntü, yaralar veya diger adiyla ‘poklar’ olarak gözlenir. En yaygin olarak yüz, uzuvlar, avuç içi, tabanlar ve kuyruklarda bu semptomlar dikkat çeker. Sincapgillerden olan çayir köpekleri de dahil olmak üzere tavsanlarda ve kemirgenlerde ilk belirtiler arasinda ates, kizarik gözler, burun akintisi, öksürük, sismis nodüller, depresyon ve istahsizlik bulunur. Daha sonra küçük sislikler irin içeren bir döküntü ve düzensiz tüy dökülmesi gelisebilir. Bazi hayvanlarda akciger ödemi veya ölüm meydana gelebilir” dedi.
“Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda görülen çiçek hastaligi insanlara bulasmamakta”
Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda görülen hastaligin insanlara bulasmadigini aktaran Eroglu, ”Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda görülen çiçek hastaligi ile maymun çiçegi hastaligi birbirinden farklidir. Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda görülen çiçek hastaligi insanlara bulasmamakta ve sadece bu hayvanlarda hastalik olusturmaktadir. Bu hayvanlar için gelistirilen ve ülkemizde üretilen asi ile mücadele edilmektedir. Maymun çiçeginin insandan insana bulasmasi, yüz, ciltteki lezyonlarla yakin temas, solunum damlaciklari dahil vücut sivilari, yatak örtüleri gibi kontamine malzemeler ile olmaktadir” ifadelerini kullandi.
“Maymun çiçegine karsi ruhsatli asi bulunmaktadir”
Hastaliga karsi asinin bulundugunu söyleyen Eroglu, “Dünyada insanlardan eradike edilen smallpox (çiçek) hastaligina karsi asilama yaklasik 40 yil önce durdurulmustur. Bu asinin maymun çiçegine karsi koruyuculugu yaklasik yüzde 85 olarak bulunmustur. Günümüzde ABD’de maymun çiçegine karsi ruhsatli asi bulunmaktadir. Yaban hayvanlarinin yasam alanlarina girilmesi, onlarin yasam alanlarinin bozulmasi, avlanmasi gibi insan ve yaban hayvanlarinin temaslari arttikça yaban hayvanlarinda bulunan birçok bilinmeyen ve yeni hastalik insanlara bulasmaktadir” diye konustu.
Eroglu ayrica, “Küresel salginlari önlemenin yolu ‘Tek Saglik’ yaklasimidir” dedi.
TVHB Baskani Eroglu Açiklamasi 'Küresel Salginlari Önlemenin Yolu 'Tek Saglik' Yaklasimidir'
Türkiye Veteriner Hekimler Birligi (TVHB) Baskani Ali Eroglu, maymun çiçegine karsi ruhsatli asi bulundugunu belirterek, “Küresel salginlari önlemenin yolu ‘Tek Saglik’ yaklasimidir” dedi.