TVHB'den 'Dünya Veteriner Hekimler Günü' Dolayisiyla Basin Açiklamasi

Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) tarafindan, ’Dünya Veteriner Hekimler Günü’ nedeniyle basin açiklamasinda bulundu.

TVHB Merkez Konseyi Baskani Murat Arslan, Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayisiyla Ankara’nin Ulus semtinde bulunan Zafer Aniti önünde yaptigi basin açiklamasinda, veteriner hekimlerin yasadigi hak kayiplarina ve özlük haklari ihlallerine dikkat çekti. Arslan, bu sorunlara çözüm bulunmamasi halinde önümüzdeki süreçte is birakma dahil tüm demokratik haklarini kullanacaklarini da açikladi.



"Veteriner hekimler olarak çok uzun zamandir, yasadigimiz hak kayiplarina ragmen fedakarca görevimizi yapmaya çalisiyoruz"

Arslan, veteriner hekimlerin 1800’lü yillardan beri yaptiklari çalismalarla dünya literatürüne girmis ve çigir açan arastirmalar yaptigini söyledi.

Veteriner hekimlerin 1980’li yillardan itibaren hem çalisma alanlarinin daraldigini hem de özlük haklarinda kayiplar yasadigini belirten Arslan, sunlari kaydetti:

"Veteriner hekimler olarak çok uzun zamandir, yasadigimiz hak kayiplarina, ötekilestirilmeye ve yok sayilmaya ragmen fedakarca ve sabirla görevimizi yapmaya çalisiyoruz. Çünkü üstlendigimiz görevlerin ihmal edilmesi, koruyucu hekimlik, asi üretimi, güvenilir ve yeterli gidaya erisim, hayvan, insan ve çevre sagligi gibi hayati alanlarda ciddi sorunlara sebep olabilecek niteliktedir. Ancak aldigimiz risklere ve yillardir süren sabirli bekleyisimize ragmen, yasanan haksizlik ve mesleki degersizlestirme artarak devam etmektedir. Gelinen noktada, insan onuruna yakisir yasam ve görev yapma sartlarimiz tamamen ortadan kalkmis, önlem alinmasi kaçinilmaz hale gelmistir."

TVHB’nin meslektaslarinin insan onuruna yakisir sartlarda çalismalari ve yasamalari için çaba harcadigini belirten Arslan, "Meslegimizin ugradigi haksizliklara karsi yillardir sürdürdügümüz diyalog yollari artik tükenmis, sorunlarimizi kamuoyuna açik ifade etmekten baska bir yol kalmamistir" dedi.

Arslan, yaptigi açiklamada, kamu veteriner hekimleri için bir dizi çözüm önerisi de sundu. Bu öneriler arasinda fiili hizmet zamminin geri getirilmesi, emekli veteriner hekimlere ek ödeme yapilmasi, Özel Hizmet Tazminatlari ve ek ödemelerin artirilmasi, Tarim ve Orman Bakanligi’nda çalisan veteriner hekim ve veteriner hekim kökenli sube müdürlerinin büyük proje tazminatindan yararlanmasi ve veteriner hekimlerin ek göstergesinin aldiklari egitimle orantili olarak artirilmasinin yer aldigini söyledi.



“Veteriner Isleri Genel Müdürlügü yeniden açilmalidir”

Veteriner hekimlerin birçok sorunun oldugunu da dile getiren Arslan, "Cenevre veteriner hekimligi sözlesmesine aykiri olarak Veteriner Isleri Genel Müdürlügü ve bagli birimleri reorganizasyon adi altinda kapatilmis, meslegimize ve hayvanciliga önemli bir darbe vurulmustur. Zaman geçirilmeden dogrudan Bakana bagli Veteriner Isleri Genel Müdürlügü yeniden açilmalidir. Plansiz arttirilan fakültelerle egitimde nitelik tartisilir hale gelmis, her yil mezun olan 3 binin üzerinde genç veteriner istihdam sorunu yasamaya baslamistir. Hiçbir uygulama dersi almadan iki yillik uzaktan egitim bölümlerinden mezun olanlarin veteriner fakültelerine geçis yapmasi bilime aykiri olup, hayvan ve insan sagligi açisindan da risktir. Atanamayan binlerce genç meslektasimizin umutlari kirilmis, geleceklerini yurt disinda aramaya baslamisladir. Son iki yilda yurt disina gitmek için basvuranlarin sayisi 20 kat artmistir. Insana yapilan yatirim bosa gitmis, nitelikli beyinler ülkeyi terk etmeye baslamislardir. Serbest çalisan veteriner hekimler orantisiz mevzuatin getirdigi agir ceza ve baskilarla hastalarina yeterli zaman ayiramaz, islerini yapamaz hale getirilmislerdir. Belediyelerde çalisan veteriner hekimler, merkezi ve yerel idarecilerin inisiyatif almamalari nedeniyle hedef haline getirilmis, mobing, psikolojik ve fiziki siddet altinda çalismak zorunda kalmislardir. Veteriner hekimler saglikta siddet yasasi kapsami disinda tutuldugundan çalistiklari her alanda siddet girisimlerine açik hale gelmislerdir. Gida, ilaç ve diger alanlarda çalisan veteriner hekimler yillardir is ve ücret güvencesi olmadan çalistirilmaktadirlar" ifadelerini kullandi.

Arslan, tüm bu sorunlarin çözümü için yetkililere harekete geçme çagrisinda bulunarak, veteriner hekimlerin hayvan ve insan sagligi için kritik öneme sahip bir meslek grubu oldugunu ve bu meslegin sorunlarinin acilen çözülmesi gerektigini kaydetti.

Uzun soluklu hayvancilik politikalarinin uygulanmamasi ve ithalat nedeniyle yetistiricinin zor duruma düstügünü vurgulayan Arslan, sürdürülebilir bir hayvanciligin her geçen gün zorlastigini belirtti.

Büyükbas ve küçükbas hayvancilik alaninda çalisan veteriner hekimlerin çalistiklari alani birakmak zorunda kaldiklarini aktaran Arslan, "Bu durum önümüzdeki yillarda bu alanda çalisan veteriner hekim yoklugu nedeniyle hayvanciliga daha çok zarar verecektir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile