Tzd'den Sebze Meyve Artışı Açıklaması

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Yetkin, "1 Ocak’tan itibaren Rusya’ya domates ihracatı tamamen durmasına karşın domates fiyatları artmaya devam ediyor" dedi.

TZD Başkanı Yetkin, yaş sebze ve meyve alımına ilişkin 1 Ocak’ta başlayan Rus ambargosunun ardından bu ürünlerde neden beklenen ucuzlamanın gerçekleşmediği konusunda basın toplantısı düzenledi.

Son günlerde en çok merak edilen konulardan birinin Rusya’nın sebze meyve ambargosunun 1 Ocak’ta başlamasından sonra bu ürünlerde beklenen ucuzluğun neden gerçekleşmediği olduğunu söyleyen Yetkin, bundan da öte çok tüketilen bazı ürünlerde neden fiyat artışı yaşandığının merak edildiğini belirtti.

"ÜRETİMDE ’YOK AYI’ YAŞANIYOR"

Yetkin, sebze meyve fiyatlarında belirli bir miktar artış olduğunu, bunun sera üretimine geçiş sırasında tarla ürünlerinin piyasadan çekilmesi ile sera ürünlerinin piyasaya çıkması arasındaki boşluk döneminde üretimin düşmesinden kaynaklandığını söyledi.



Yetkin, mevsim itibariyle yaşanan soğuk ve yağışlı havanın üretimi olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu dönemde ortaya çıkan üretim azlığı talebi karşılayamıyor; bu durum aracı kesim tarafından istismar ediliyor ve tarladaki artış piyasaya katlanarak yansıtılıyor. Örneğin geçen yıl Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı maydanozda yüzde 569,57, mandalinada yüzde 331,22 olarak gerçekleşmişti. Bu yılın Aralık ayında, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fark, maydanozda yüzde 316,35, mandalinada yüzde 225,25 oldu. Son bir aylık sürede, kabak fiyatı yüzde 37, patlıcan yüzde 26, sivri biber yüzde 16, salatalık yüzde 15, karnabahar fiyatı yüzde 13 yükseldi."

"İHRACATIN DURMASINDAN EN ÇOK ETKİLENEN DOMATESTE BİLE FİYAT ARTIYOR"

Yetkin, bu durumun ihraç ürünlerinin başında yer alan ve Türkiye’nin Rusya’ya en çok ihraç ettiği ürün olan domates için de geçerli olduğunu vurguladı. 1 Ocak’tan itibaren Rusya’ya domates ihracatının tamamen durmasına karşın domates fiyatlarının artmaya devam ettiğini söyleyen Yetkin, "30 Kasım’da 3.60 TL olan bir kilo domatesin market fiyatı, 5 Ocak’ta 4 liraya yaklaştı. Salkım domateste bu rakam 7 liraya çıkıyor. Domatesin fiyatı son bir ayda yüzde 8 oranında arttı. Oysa bugünlerde Antalya halinde domatesin satış fiyatı 1.5 lira ile 2.2 lira arasında değişiyor. Görüldüğü gibi aracı kârı yüzde yüzün üzerinde ve bu oran daha fazla artabiliyor" dedi.

ANTALYA HALİNDE SEBZE MEYVE FİYATLARI

Antalya halinde 7 Ocak itibariyle ürün fiyatlarını açıklayan Yetkin, domatesin 1.5-2.2 TL, biberin 3.5-3.00 TL, salatalığın 1.5-2.00 TL, patlıcanın 2.8-3.00 TL, kabağın 2,4 TL olduğunu bildirdi.

Bu gelişmeler olurken ihracat açısından kötü haberlerin birbirini izlediğini söyleyen Yetkin, sözlerine şöyle devam etti:

"Ocak ayı başından bu yana Rusya’ya yapılan ihracat sıfırlandı. Ancak ihracattaki sorun Rusya ile sınırlı değil. Irak’a yapılan ihracat tamamen durmuş bulunuyor. Sebze meyve ihracatımızda Rusya’nın payı yüzde 40, Irak’ın payı yüzde 20; bu durumda pazarlarımızın yüzde 60’ı bize kapanmış durumda. Şimdilik üretici, sera ürünleri henüz tam olarak piyasaya çıkmadığı için bu durumun yarattığı sıkıntıyı fazla hissetmedi. Ancak komisyoncu ve ihracatçı kesim durumdan hemen etkilendi. Bazı tüccarlar Antalya halindeki bürolarını kapattı. Yeni ihracat pazarları bulmak ise kolay değil. Bu arada Azerbaycan üzerinden Rusya’ya dolaylı ihracat yapılması gündemde olsa da bu konuda somut bir gelişme yok."

"ŞUBAT AYINDAN İTİBAREN FİYAT DÜŞECEK"

Yetkin, bu durumda "Önümüzdeki dönemde sebze meyve fiyatlarında bir düşüş olabilir mi?" sorusunun akla geldiğini vurguladı. Yetkin, eğer ihracattaki tıkanıklık bir şekilde aşılamazsa, Ocak ayı sonlarından itibaren yeni ürünün piyasaya çıkmasıyla birlikte sebze meyve fiyatlarında düşüş beklendiğini belirterek "Bu düşüş domates gibi önemli ihraç ürünlerinde hal fiyatlarının şu anki fiyatların yarısına kadar inmesine neden olabilir. Ancak aracı kârlarının yüksekliği nedeniyle bu düşüş tüketiciye tam olarak yansımayabilir" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile