Türkiye Ziraatçilar Dernegi (TZD) Genel Baskani Hüseyin Demirtas, Kovid-19 salgininin tarim ve gida sektörünün üzerindeki olumsuz etkilerinden birisinin de stoklama faaliyetlerini artirmasi oldugunu belirterek, bunun ihracat kisitlamalari ve fiyat dalgalanmalarina yol açtigini söyledi.
Demirtas, dernek genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, 2021'in tarim sektörü açisindan yillardir kroniklesmis sorunlarin daha ciddi boyutlar kazandigi ve salginin ekonomideki olumsuz etkilerinin sürdügü bir yil oldugunu ifade etti.
Bu yil yasanan meteorolojik kurakligin tüm yurtta etkili olduguna isaret eden Demirtas, en çok zarari Konya Ovasi'ndaki hububat bitkilerinin ve Sanliurfa Ovasi'ndaki baklagil ürünlerinin gördügünü dile getirdi.
Demirtas, kuraklik nedeniyle birçok üründe rekoltenin düstügünü belirterek, Türkiye Istatistik Kurumunun ikinci çeyrek tahminlerine göre tahil ürünlerinin üretim miktarlarinin 2021'de geçen yila göre yüzde 15 azaldigini anlatti.
Bazi ürünlerde ise rekolte artislarinin olduguna ya da üretim düzeylerinin eski durumlarini koruduguna dikkati çeken Demirtas, su bilgileri paylasti:
"Örnegin yulaf üretimi yüzde 6,5 artarak yaklasik 335 bin ton, kuru fasulye üretimi yüzde 3,8 artarak 290 bin ton, kirmizi mercimek üretimi yüzde 6,6 artarak 350 bin ton olarak gerçeklesmistir. Sebze üretimi bir miktar azalmasina karsi genelde durumunu korumustur. Meyve üretiminin ise kurakliktan etkilenmedigi için 2021 yilinda bir önceki yila göre yüzde 7,1 artarak yaklasik 25,3 milyon ton olmasi beklenmektedir."
- Fiyat dalgalanmalari vurgusu
Demirtas, salginin dünyada ve ülkede tarim ve gida sektörü üzerinde yarattigi olumsuz sonuçlarin en basta geleninin, ekonomideki genel daralma ve kisitlamalarin tarim ve gida sektörlerine katlanarak yansimasi oldugunu söyledi. Demirtas, sunlari kaydetti:
"Pandemi nedeniyle dünya ekonomilerinde yasanan durgunluk, devletin ekonominin çarklarini döndürmek amaciyla çesitli sektörlere kaynak aktarmasina yol açmis ancak tarim sektörü bundan yararlanamamistir. Pandeminin tarim ve gida sektörü üzerindeki bir diger olumsuz etkisi de stoklamalarin artmasi nedeniyle yasanan ihracat kisitlamalari ve fiyat dalgalanmalaridir. Bu dalgalanmalar özellikle kisi basina gelir düzeyi düsük, gelir dagilimi dengesiz ve temel tarim ürünlerinde disa bagimli ülkelerde yikici etkiler yaratmistir. Türkiye'nin bugday basta olmak üzere birçok temel tarim ürününde disa bagimli hale gelmekte olmasi bu sikintilardan önemli ölçüde etkilenmesi sonucunu dogurmustur."
Petrol fiyatlarinin artmasinin tarimda girdi fiyatlarinin yükselmesine neden olduguna dikkati çeken Demirtas, buna bagli olarak tarim ürünlerinin de fiyatlarinin yükseldigini bildirdi.
Demirtas, gübreye verilen destegin yetersizliginin de önemli bir sorun oldugunu sözlerine ekledi.
TZD Genel Baskani Demirtas, Tarim Sektörü Açisindan 2021 Yilini Degerlendirdi Açiklamasi
'2021, tarim sektörü açisindan yillardir kroniklesmis sorunlarin daha ciddi boyutlar kazandigi ve salginin ekonomideki olumsuz etkilerinin sürdügü bir yil oldu' 'Pandeminin tarim ve gida sektörü üzerindeki diger olumsuz etkisi de stoklamalarin artmasi nedeniyle yasanan ihracat kisitlamalari ve fiyat dalgalanmalaridir'.