AA muhabirine Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren Yetkin, gıda fiyatlarında iklim değişikliği nedeniyle bir artış yaşandığını kaydetti.
Kış aylarının sert geçtiğine vurgu yapan Yetkin, ''Sel vurdu, bitirdi. Sera üreticisi istediği üretimi, verimi alamadı ve inişli çıkışlı borsa gibi fiyatlar oldu. Arz talep dengesi tam kurulamadı'' ifadesini kullandı.
Yetkin, yaz mevsiminde yetişen ürünlerin henüz piyasaya çıkmadığına işaret ederek, fiyatların yaz ürünleri çıkıncaya kadar yüksek seyredebileceğini dile getirdi. Yetkin, iki aydır zam şampiyonu olan sivri biber fiyatlarının, mevsimsel etkiyle Mayıs ayında düşmeye başlayacağını söyledi.
Türkiye'de sera üretiminde de bir takım sıkıntılar yaşandığını belirten Yetkin, ''Sera üretimi yara aldı. Maliyetler oldukça yüksek. Üretimden bir çıkış var'' dedi.
-TÜİK verileri-
TÜİK'in tüketici fiyatları endeksine göre, Mart ayında aylık bazda fiyatları en fazla artan ürünlerin başında yüzde 46,81 ile sivri biber, yüzde 27,06 ile dolmalık biber, yüzde 20,92 ile domates ve yüzde 8,80 ile portakal geldi.
TÜFE'de En Yüksek
Artış Gösteren
Seçilmiş Maddeler
Bir önceki aya
göre değişim
oranı
Biber sivri 46,81
Dolmalık biber 27,06
Domates 20,92
Portakal 8,80
Yayıncı: Zülal Eser
Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması
Hüseyin Karatepe - Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, gıda fiyatlarındaki artış nedenlerinin başında mevsimsel etkinin geldiğini belirterek, ''İki aydır zam şampiyonu olan sivri biber fiyatları, mevsimsel etkiyle Mayıs ayında düşmeye başlayacak'' dedi.