TZOB Başkanı Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kirazda bolluğun üretici fiyatını 1 liraya kadar düşürdüğünü bildirerek, ürünlerinden hak ettiği geliri elde edemeyen üreticilerin zor durumda olduğunu belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, hasadın yoğunlaşmasıyla bol miktarda kirazın piyasaya arz edildiğinin bunun da fiyatlarda ani düşüşe sebep olduğunu ifade etti.

Kiraz üretiminin yıllar itibarıyla arttığını belirten Bayraktar, "2005 yılında 280 bin ton kiraz üretimi, 2014 yılında 445 bin 556 tona çıktı. Bu yıl da 520 bin 776 tona çıkması bekleniyor. Yıllar itibarıyla görülen üretim artışında, verilen desteklerin yanı sıra kirazda araştırmacısından üreticisine, üreticisinden ihracatçısına kadar sektörde faaliyet gösteren tüm tarafların önemli katkıları oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, yüzde 21,5'lik payla Türkiye'nin dünya kiraz üretiminde birinci sırada olduğuna işaret ederek, ABD'nin yüzde 13,1'lik payla ikinci, İran'ın yüzde 8,7'lik payla üçüncü sırada olduğunu bildirdi. Bayraktar, üretimde birinci olan Türkiye'nin, ihracatta ABD ve Şili'nin ardından üçüncü sırada yer aldığına dikkati çekti.

Kiraz üretiminde iller arasında birinciliği yüzde 11,5 ile Konya'nın aldığını ifade eden Bayraktar, bu ili yüzde 9,2 ile İzmir, yüzde 8,3 ile Afyonkarahisar, yüzde 7,6 ile Manisa'nın izlediğini belirtti.

- "Üreticiler zor durumda"

Bayraktar, bu yıl kiraz hasadının yoğunlaşmaya başlamasıyla birlikte bol miktarda ürünün piyasaya arz edilmeye başlandığını vurgulayarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kirazda hasat dönemi olmasının yanı sıra, içinde bulunduğumuz üretim döneminde meydan gelen dolu ve aşırı yağışlar nedeniyle başta çatlama olmak üzere yaşanan kalite kayıpları, meyve tutumunun fazla olduğu yerlerde meyvenin küçük kalması da fiyatlarda düşüşe yol açtı. Önemli üretim merkezlerinden derlediğimiz ortalama verilere göre, Mayıs sonu itibarıyla 3 lira 75 kuruş olan 1 kilogram kirazın üretici fiyatı, 10 Haziran 2015'de 3 liraya, Haziran sonu itibarıyla da 2 lira 13 kuruşa geriledi.

Bazı yerlerde üretici fiyatları 1 liraya kadar geriledi. Bin bir emekle ürettikleri üründen hak ettiği geliri elde edemeyen üreticilerimiz zor durumda. Fiyat düşüşleri nedeniyle üreticilerimiz mağdur olurken, yaşanan kalite kayıplarının ihracatta yarattığı sıkıntı da fiyatları düşürerek üreticimize zarar veriyor."

TZOB Başkanı Bayraktar, kiraz üretiminin üreticilere ve ülke ekonomisine olan katkısının artırılması için aşırı yağışların meyvelere verdiği zararların sigorta kapsamına alınmasını istedi.

Kiraz üretiminin talep doğrultusunda yönlendirilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, yeni pazarlar üzerinde de çalışılması gerektiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile