TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar, Uluslararasi Pamuk Istisare Kurulu (ICAC) verilerine göre, 2022/23 döneminde 24 milyon 984 bin ton lifli pamuk üretimi olacaginin tahmin edildigini ve bu üretimin 887 bin tonunu yani yüzde 3,6’sini Türkiye’nin sagladigini ifade ederek, “Türkiye pamuk üretiminde Çin, Hindistan, Amerika Birlesik Devletleri, Brezilya, Avustralya ve Pakistan’dan sonra 7. sirada geliyor. Pamuk gerek lifi gerekse çigidinden elde edilen yagi ve diger yan ürünleriyle ekonomik degeri çok yüksek olan bir bitkidir. Pamuk tarimi, yüksek tarimsal üretim degerinin yani sira tohum, gübre, ilaç, makine sanayii, ticareti ve lojistigi ile tarim isçilerinden olusan çok genis bir kesimin gelir kaynagidir. Uluslararasi normlara göre Türkiye pamuk üretimi yilda yaklasik 5 milyon kisilik tam zamanli istihdam olusturma potansiyeline sahiptir. Ülkemizin topraklari pamuk üretimine elverislidir ve Türk çiftçisi destek verildiginde ülke ihtiyacini karsilayacak, hatta ihracat yapacak çalisma azmine sahiptir. Nitekim geçen yil çiftçinin pamuk üretiminden kazanmasi bu yil pamuk ekilis alanlarinda artis yasanmasini sagladi. Türkiye Istatistik Kurumu 1. tahmin verilerine göre 2021 yilinda 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi bu yil yüzde 11,1 artisla 2 milyon 500 bin ton olarak bekleniyor” dedi.
“Pamuk fiyatlari uluslararasi fiyatlardaki gelismelerden fazlasiyla etkileniyor”
Bayraktar, Türkiye’deki pamuk fiyatlarinin uluslararasi fiyatlardaki gelismelerden fazlasiyla etkilendigini ifade ederek, “Geçtigimiz haftalarda gerileyen dünya fiyatlari, üretici fiyatlarini asagiya çekti. ABD’de navlun hariç kilogrami 43 TL olan ortalama lif pamuk fiyati bu günlerde 36 TL’ye kadar geriledi. Buna karsin girdi fiyatlarinin sezon boyunca oldukça yükselmesinden dolayi üretim maliyetleri artti.
Geçen sezona göre 2022 yilinda açiklanan pamuk alim fiyatlarindaki artis orani, maliyetlerdeki artis oraninin altinda kaldi. Tarim Satis Kooperatiflerinin açiklamis oldugu pamuk alim fiyatlari, üreticilerimiz tarafindan yetersiz görüldü.
Artan girdi maliyetleri, enflasyon orani ve üretici kar marji dikkate alinarak bu fiyatlar güncellenmelidir. Aksi takdirde pamuk üretiminde istikrarin saglanmasi mümkün degildir. Yeterli gelir elde edemeyen çiftçimiz önümüzdeki sezon üretimden uzaklasacaktir. Uluslararasi Pamuk Danisma Kurulu’nun (ICAC) önerisi ve Birlesmis Milletlerin kabulüyle 2019 yilindan bu yana 7 Ekim Dünya Pamuk Günü olarak kutlaniyor. Bu vesileyle kutlanan Dünya Pamuk Günü etkinliklerinin üreticilerimize ve tüm sektör paydaslarimiza hayirli olmasini temenni ederim” diye konustu.
TZOB Genel Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Pamuk Fiyatlari Uluslararasi Fiyatlardaki Gelismelerden Fazlasiyla Etkileniyor'
Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, pamuk alim fiyatlarina iliskin, “Pamuk fiyatlari uluslararasi fiyatlardaki gelismelerden fazlasiyla etkileniyor” dedi.