TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin prim borçlarıyla ilgili bir haksızlığın, çabaları sonucu çözüleceğini bildirerek, "SGK'nın çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden kestiği yüzde 5'e varan tevkifat oranı, yeniden yüzde 1'e düşürülecek" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin satmış oldukları ürün bedellerinden, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan prim borçlarına mahsuben yüzde 1 kesinti yapılmaktayken, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün 6 Mart 2012 tarihli genelgesiyle, tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yüzde 5 oranında tevkifat yapmaları istendiğini belirtti.

"SGK GEREKLİ ÇALIŞMALARA BAŞLADI"
Bayraktar, söz konusu genelgeye göre tevkifat yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin, çiftçilerden sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına bakılmaksızın yüzde 5 oranında kesinti yapmaya başlandığını bildirdi. Aynı zamanda kendi nam ve hesabına çalışanlar adına SGK'da Yönetim Kurulu üyeliği yapan Bayraktar, konuyu SGK Yönetim Kurulu gündemine taşıdığını belirtti.

Konunun önümüzdeki hafta yapılacak SGK Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlanacağını vurgulayan Bayraktar, şunlarıkaydetti: "Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması, pek çok üreticimizi mağdur etmiştir. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu gündemine taşıdık. Sosyal Güvenlik Kurumu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5'e kadar yapılan tevkifat oranının yeniden yüzde 1'e düşürülmesi için gerekli çalışmalara başladı.

"PRİM BORCU YÜZDE 1'İN ALTINDAYSA BORCU KADAR TEVKİFAT YAPILACAK"
Ayrıca değiştirilecek mevzuatta prim borcu olmayan çiftçilerimizden SGK il müdürlüklerinden borcu olmadığına, muafiyet kapsamına giren çiftçilerimizin de yine SGK il müdürlüklerinden muafiyet kapsamına girdiğine dair belge getirmeleri durumunda tevkifat yapılmayacağına da yer verileceğini anlatan Bayraktar, "Şayet çiftçilerin, prim borçları yüzde 1'den daha az ise yüzde 1 değil, çiftçinin borcu kadar tevkifat yapılacak" dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile