UAEA Genel Kurul Toplantısı Viyana'da Başladı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yıllık genel kurul toplantısı kurumun Viyana'daki merkezinde başladı. Genel kurul gündemin en önemli maddeleri arasında İran, Suriye ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri yer alırken, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi ülkesinin uranyum zenginleştirmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

Toplantıya aralarında Türkiye'nin de bulunduğu UAEA üyesi 159 ülkeden bakan, üst düzey diplomat ve nükleer enerji uzmanı katılıyor. Genel kurul gündeminde İran, Suriye ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarındaki son gelişmeler ile Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması ve İsrail'in nükleer yetenekleri gibi konular ilk sırada yeralıyor.

Diplomatik kaynaklar Bağlantısız ülkeler dönem başkanı İran'ın Arap ülkelerinin de desteğiyle "Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması ve İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu bir karar tasırısını toplantıya sunmaya hazırlandığını bildiriyor. UAEA genel kurul toplantılarına sık sık sunulan benzer karar tasarısı, kurumun tarihinde ilk kez 2009'da oylanarak kabul edilmişti.

Ancak karar tasarısına rağmen İsrail, Nükleer SilahlarınYayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na taraf olmadığı gibi nükleer tesislerini de Ajans'ın denetimlerine açmayı kabul etmedi. Diplomatik kaynaklar, İran'ın sunması beklenen yeni karar tasarısının kabul edilmesi halinde de İsrail'in tavrını değiştirmesini beklemiyor.

Türkiye, toplantıya BM Viyana ofisi nezdindki daimi temsilci Büyükelçi Tomur Bayer ve Enerji Bakanı Yardımcısı Murat Mercan ile daimi temsilcilik mensuplarından oluşan beş kişilik heyetle katılıyor.

-İran: "Uranyum zenginleştirmeye devam ediyoruz"

Bu arada toplantının açılış oturumunda konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi, ülkesinin taraf olduğu antlaşmalar kapsamında nükleer enerjiyi barışçıl amaçlı kullandığını belirterek, "Nükleer enerji programımızla ilgili UAEA ve uluslararası kamuoyu ile şeffaf işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

İran'da Hasan Rohani'nin cumhurbaşkanlığı görevine başlamasından bu yana UAEA ve uluslararası kamuoyuna defalarca açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Salehi, bazı ülkelerin ve bazı çevrelerin asılsız iddialarına rağmen ülkesinin nükleer silah sahibi olmak için bir çaba içinde olmadığını, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlı olarak kullanmak için çalıştığını söyledi.

Nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürdüklerini de belirten Salehi, "Biz nükleer enerji konusunda Batı'nın kurduğu yakıt tekeline kurban olmamak için uranyum zenginleştiriyoruz. Zenginleştirdiğimiz uranyumu da nükleer rekatörlerimizde yakıt olarak kullanıyoruz" diye konuştu.

UAEA ile ilişkileri geliştirmek istediklerini vurgulayan Salihi, ülkesindeki nükleer tesislerde 2003'ten bu yana UAEA müfettişlerinin denetim yaptklarını kaydetti.

Salehi konuşmasında, bu ay sonunda P5+1 ülkeleriyle yapılması planlanan yeni görüşmeden "olumlu sonuç alınacağından umutlu olduğunu" bildirdi.

UAEA genel kurul toplantısının 20 Eylül'e kadar devam etmesi öngörülüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile