'Üç Boyutlu Ahşap Kabartma Tablolar' Yapıyor

Samsun'da yaşayan 55 yaşındaki Birol Sel, naht sanatından etkilenerek geliştirdiği teknikle 30 yıldır 'üç boyutlu ahşap kabartma tablolar' ortaya koyuyor Sel: '2 figürlü bir tablo 600700 saat sürerken, binbin 500 saati bulan hatta 3 bin saat emek verdiğim tablolar da yapıyorum'.

FATMA KALAY - Samsun'da yaşayan 55 yaşındaki Birol Sel'in naht (hat ile yazılmış yazının ahşaba işlenmesi) sanatından etkilenerek geliştirdiği teknikle, 30 yıldır yaptığı 'üç boyutlu ahşap kabartma tablolar' ilgi çekiyor.

Devlet Su İşlerinden emekli olan Sel, naht sanatından etkilenerek 30 yıl önce ahşap figürleri keserek boyamaya başladı. Yap boz tekniği ile bulduğu yöntemle tablolar yapmaya başlayan Sel, kestiği figürleri üst üste katmanlar halinde koyarak aynı tabloda buluşturdu.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sel, tablolarının akademik bir literatüre sahip olmadığını, herhangi bir isim vermediği teknikte yaptığı eserlerine müşterilerinin isim verdiğini söyledi.

'Üç boyutlu tablo diyebilirler, el yapımı ahşap kabartma diyebilirler, tamamen sanatseverlerin isteğine kalmış' diyen Sel, şöyle devam etti:

'Benim sanatımın özü, naht sanatı denen tahtaların içlerinin oyularak yapılan sanatla başladı. Resimlikler, köşelikler gibi. Daha sonra küçük objeleri sadece etraflarını keserek boyamaya başladım. Daha sonra bulduğum büyük modellere küçük küçük eklemeler yaparak kendi tekniğimi geliştirdim ve o gelişme durmak bilmedi. Hep daha çok geriden öne doğru gelen kabartmalar, perspektifi daha çok olan eserler yapmaya başladım.'

Tablonun kaç katmandan oluşacağını, eserin kompozisyonunun belirlediğine dikkati çeken Sel, 4 kattan oluşan tabloları olduğu gibi 12 kat ahşaptan oluşan tablolar da yaptığını kaydetti.

Çok riskli bir iş gerçekleştirdiğini vurgulayan Sel, 'Kompozisyon ve modele göre yapım zamanında değişiklik oluyor. 2 figürlü bir tablo 600-700 saat sürerken, bin-bin 500 saati bulan hatta 3 bin saat emek verdiğim tablolar da yapıyorum. Bu benim titizliğimden kaynaklanıyor' ifadelerini kullandı.

Tablodaki figürlerin etek kıvrımlarının ve bıyığın nasıl durduğu gibi detaylara oldukça önem verdiğini anlatan Sel, şunları söyledi:

'30 yılda 170'e yakın tablo yaptım. Osman Hamdi'nin tablolarını 3 boyutlu hale getirdim. Bu tabloların çoğu yabancı ressamlar tarafından çizilen ünlü tablolardır. Her model benim tekniğimde kendini göstermiyor. Özenle seçim yapıyorum. Bir modeli 5 gün inceliyorum. Saatlerce uğraşıp kırdığım çok tablom oldu. Ölene kadar bu sanatı yaşatmaya devam edeceğim. Bana destek veren Valimiz İbrahim Şahin, yardımcısı Recep Yüksel, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Kültür Sanat Dairesi Başkanı Necmi Çamaş'a çok teşekkür ederim.'

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışına da çok sayıda tablo sattığını belirten Sel, 'ABD'de 2, Almanya'da 10, İtalya ve Hollanda'da birer tablom var. Tarz anlamında Türkiye'de tekim' dedi
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile