Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AIS) tarafından organize programa katılan üç dinin temsilcisi, dünya üzerinde ve Avustralya’da yaşanan doğal felaketlerde mağdur olan ve ya hayatını kaybedenlere ortak dua etti. AIS organizasyonluğunda Sunhine Cami’sinde gerçekleşen camii tanıtım günü yoğun ilgi gördü.
Farklı din mensuplarından temsilcilerin ve Sunhine bölgesinde yaşayan toplum üyeleri cami tanıtım gününe katılarak merak ettikleri soruların cevaplarını aradı. Dünya üzerinde ve Avustralya’da yaşanan doğal felaketler neticesinde mağdur olan ve ya hayatını kaybeden kişilere üç dinin mensupları tarafından ortak dualar edildi. Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi Başkanı Ergün Kırmacı tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başlayan programda gruplar oluşturularak sorulara cevaplar verildi.
DAVETLİLERDEN İLGİNÇ SORULAR
Farklı dinlere mensup misafirler İslamiyet, ibadet ve camiler ile ilgili pek çok soru sordular. Yetkililer, “Camide kubbe şart mı? İmam kimdir? Camilerin yapımını kimler finanse ediyor? Hristiyanlar gibi Müslümanların da farklı camileri var mı? Kadınlar niye imam olamıyor? Ölüler yakılıyor mu? İslam’ın şartları elerdir ? Minarelerin şekli neden böyle?” gibi ilginç sualleri yanıtladılar. Davetliler meraklı bakışlarla caminin içerisini incelerken konuşmacıların verdikleri bilgileri dinledi.
Ardından farklı din temsilcileri Japonya ve Avustralya’da yaşanan doğal felaketlerde zarar görenler için dua etti. Müslümanlar adına söz alan T.C. Başkonsolosluğu İdari ve Sosyal Ataşesi Hüseyin Koç Kuran’dan ayetler okudu. Hüseyin Koç felaketzedelere için okuduğu ayetlerin açıklamalarını yaparak dua etti.
Dinlerarası diyaloga her geçen gün ihtiyacın arttığını belirten Katolik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Stewart Sharlow da “Bugün burada dinlerarası diyaloğa örnek olacak bir program yapılıyor. Bu tür felaketler insanların içindeki yardımlaşma duygusunu ortaya çıkarır.” diyerek ölenlere rahmet diledi. Felaketzedeler için dua eden Stewart Sharlow, “Allah’ım açlık ve susuzluk çekenlere yardım et. Senin sonsuz varlığına sığınarak bizleri ümitsizliğe düşürme.” dedi.
Museviler adına programa katılan Haham Shamir Caplan, dinlerarası diyaloğun olması gerektiğini belirterek “Bunun için birbirimize daha yakın olmamız gerekiyor. Her şeyden önce diyalog içinde olmamızı Allah bizlerden istiyor. Birçok açıdan aynı noktada buluşuyoruz.” dedi. Dünyada barışı getirecek olan unsurların insanlığın bakış açısında saklı olduğunu söyleyen Haham Shamir, eğer insan kendisini eksik olarak kabul ederse ve bu noktandan yola çıkarsa Allah’ın bize sunduğu hedeflere ulaşmanın kolaylaşacağını ifade etti. Shamir Caplan konuşmasının ardından dua etti.
Kuzey Batı bölgesi Katolik Papazı Philip Huggins ise farklı dinden insanları bir araya getiren Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi’ne teşekkür etti. Bir çok defa yanından geçtiği Sunshine camisine ilk defa geldiğini söyleyen Papaz Philip Huggins dua ederek “Görülen ve görülmeyen her şeyi yaratan Allah’ın yaratmış olduğu kainat içerisinde bir yolculuk vardır; ama bu yolculukta tehlikeler de mevcuttur. Yaratıcı yani Allah böyle felaketlerde mağdur olanlar için vicdanımızdan dua yapmamız gerektiğini söylüyor.” dedi. Konuşmalar ve soru-cevapların ardından program yemek ikramından sonra buldu.
Üç Dinin Temsilcisinden Dünyadaki Felaketzedeler İçni Ortak Dua
Avustralya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AIS) tarafından organize programa katılan üç dinin temsilcisi, dünya üzerinde ve Avustralya’da yaşanan doğal felaketlerde mağdur olan ve ya hayatını kaybedenlere ortak dua etti. AIS organizasyonluğunda Sunhine Cami’sinde gerçekleşen camii tanıtım günü yoğun ilgi gördü.