Üç Kümbetler Kültür Adası Yerleşimden Ayrılıyor

Üç Kümbetler Kültür Adası Yerleşimden Ayrılıyor

Erzurum’u yeni bir konumlanmaya hazırlayan Üç Kümbetler Projesinin birinci evresi tamamlanmak üzere. Üç Kümbetleri ada konumuna getirecek yeni yol çalışması için Yakutiye Belediyesi çalışmalara başladı.

Yaklaşık 4,5 milyon lira bütçeli proje ile Recep Akdağ caddesinden dikey olarak Taşanbarlara inecek 650 metre uzunluğundaki yol Üç Kümbetler tarihi adasını yerleşim alanlarından tamamen ayırmış olacak. Belediye Başkanı Ali Korkut, "Ekim ayında alt yapısı tamamlanmış olarak yolu açmayı planlıyoruz" dedi.

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, yeni bir yol açmak için çalışmaların başladığını söyledi.

Erzurum’un merkezinde trafiğin yoğunluğunu çözmenin tek yolunun alternatif yollar açmak olduğu sloganıyla 3 yıl önce Prof. Dr. Recep Akdağ caddesini 13,5 milyon lira kamulaştırma bedeli ödeyerek, 1,5 milyon alt yapı harcamasıyla yine Ali Korkut tarafından açılmıştı. Recep Akdağ caddesini dikey kesen yeni yol tarihi Taşanbarlar’a çıkacak ve 650 metre uzunluğunda olacak. Belediye Başkanı Ali Korkut, yeni yol çalışmasıyla Üç Kümbetler adasının yerleşim alanlarından ayrılmış olacağını belirtti.

Yol, Üç Kümbetleri ada yapacak

Ali Korkut, yeni yol ve Üç Kümbetler hakkında şu bilgileri aktardı;

"Üç Kümbetler Projesi 150 dönüm alanı kapsıyor. Yüzde 95 alanda kamulaşma tamamlandı. Mahkeme kararları var, mahkeme kararlarıyla birlikte yüzde 5 eylül ayında yapılarak tamamlanmış olacak.

20 metre genişliğinde 650 metre uzunluğunda, Recep Akdağ caddesi ile Taşanbarları birbirine bağlayan yeni bir yol aksımız var. Amacımız şu; Üç Kümbetleri tamamen bir ada konumuna getirmek.

18’le vatandaşı mağdur etmiyoruz

Ali Korkut, çok ince bir ayrıntıya değinerek vatandaşın hakkını nasıl koruduklarını da anlatıyor. Korkut, "Yol üzerinde kalan binaları kamulaştırmayla alıyoruz. 18 uygulaması yapmıyoruz. 18 uygulaması yaparak da kamulaştırma yapabiliriz, yasal olarak bu hakkımız var. Ancak o zaman vatandaşımız yasal olarak mağdur olmuş olacak. 18 uygulaması yaparsak hiç bir ücret ödemeden vatandaşın evini, arsasını alıyorsun. Görev sürem içerisinde kimsenin evini, arsasını 18 ile almadım, almamda. Yaptığımız her çalışmada insan öncelikli düşünce içerisinde hareket ediyoruz. İnşallah hedefimiz bu yolun Ekim ayıyla alt yapısıyla birlikte hizmete açılması.

Kurul onaylarsa Üç Kümbetler

Kurul tarafından da projemiz onaylandığı taktirde hızlı ve ivedi olarak Üç Kümbetler Projesine başlamak. Hedefimiz 2-3 sene içerisinde bu projeyi nihayetlendirmek. Ve Erzurum’un en önemli kültür aksı olan Üç Kümbetler civarındaki eserlerin gün yüzüne çıkarılmasıyla beraber, hem restorasyon, hem de çevre düzenlemesiyle birlikte yaşanılabilir bir kent konumuna getiriyoruz bu çalışmalarla.

Boyahane Hamamı ve Camisi gün yüzüne çıkarıldı, Murat Paşa Camii ve Hamamı gün yüzüne çıktı. Lala Paşa ve Yakutiye Medresesinde olduğu gibi bir meydan oluşuyor. Üç Kümbetler bunların çok üstünde. 100 milyon liralık bir kamulaştırma bedeli ödendi.

İnşallah bu çalışmalarımız devam edecek. Üç Kümbetler bittiğinde Erzurum’un çehresi değişeceği bir proje. Şu an itibariyle 100 milyon lira kamulaştırma bedeli ödemiş durumdayız. Belki vatandaşlarımız bunu çok dikkate almaya bilirler. Oysaki bir alanın açılması yapımından çok fazla zor. Bir parseli ele aldığınız zaman 14-15 tane hak sahibi çıkıyor. Bunların hepsine ulaşmak, onları ikna etmek, tapu devirlerini almak, tapu parasını ödemek. Bunlar Erzurum’da hayal edilemeyen şeylerdi. Bunlar bizimle birlikte gerçekleşir oldu."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile