Üç Yaşından Önce Diş Macunu Kullanımı Zararlı

Üç Yaşından Önce Diş Macunu Kullanımı Zararlı

Süt dişlerinin sağlıklı olmasının en az sürekli dişler kadar önemli olduğu belirtildi.


Diş Hekimi Emre Kural, üç yaşından önce diş macunu kullanımının zararlı olduğunu söyledi.

Diş Hekimi Kural, çocuklarda diş sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi. Süt dişlerinin normal dişlere oranla daha az mineral içerdiğini, bu nedenle kolay ve hızlı çürüdüklerini kaydeden Kural, şöyle konuştu: “Doğumdan üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. 3 yaşından sonra kullanılmaya başlanabilinir. Ancak reklamlarda gördüğünüz gibi 3-5 cm değil, bir nohut tanesi kadar macun fırçalama için yeterlidir. Başlangıçta florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Yeter ki çocuğumuz fırçalamayı sevsin ve dişlerini düzenli fırçalama isteği duysun. O yüzden başlangıçta diş macununun hangi marka olduğunun pek bir önemi yoktur.”

“ÇÜRÜĞÜ ENGELLEYECEK İLAÇ YOK”
Çocuklarda diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken konulara değinen Kural, sözlerini şöyle sürdürdü:“Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme şeklindeki bozukluktan dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir. Çürüğü engelleyebilecek bir aşı ya da ilaç yoktur. Ancak, çürük oluşumunu önlemek için bazı malzemeler günümüzde kullanılmaktadır, bunlardan birisi fissür örtücü dediğimiz malzemedir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçükazı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan fissür adı verilen oluklarda başlar. Bahsettiğimiz malzemeyle olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye mikrop, yemek artığının sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçükazı dişlerine de uygulanabilir. Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Dişlere yüzeysel florür uygulanması suretiyle bu direnç kazandırılır”

“ANNE VE BABALAR KONTROL ETMELİ”
Tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerinin ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açtığını belirten Kural, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, nasıl olsa yerine yenileri gelecek yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Diş fırçası kullanımına çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani ortalama 2,5-3 yaşında başlanabilir. Çocuklar genelde görünen yerleri fırçalayıp geçerler ama çürük oluşumunu engellemek için özellikle ara yüzleri ve çiğneyici yerleri fırçalamak gerekir bu yüzden çocuğunuz fırçaladıktan sonra temizliğine anne ve babaların kontrol etmesi gerekir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile