Üç Yil Önce Çiktigi Dagda Mahsur Kalan Gencin Yasadiklari Hayatini Degistirdi

Üç Yil Önce Çiktigi Dagda Mahsur Kalan Gencin Yasadiklari Hayatini Degistirdi

Antalya’da yasayan 22 yasindaki üniversite ögrencisi Ozan Kuscu, 3 yil önce tirmandigi zirvede mahsur kalinca Sahil Güvenlik ekiplerince helikopterle kurtarildi. Bir buçuk gün dagda kalan ve ölümden dönen Kuscu, aldigi egitimin ardindan fobisini yendi ve profesyonel dagci oldu. Antalya’nin zirvelerine çikan ve dron ile o anlari görüntüleyen gencin hedefi ise Everest’e tirmanmak.

Konyaalti ilçesinde yasayan Ozan Kuscu ve 2 arkadasi sosyal medya kanallarina görüntü çekmek için çiktiklari daglik alanda mahsur kaldi. Havanin soguk ve sisli olmasi nedeniyle gençler 1,5 gün dagda kalmak zorunda kaldi. Hava sartlari sebebi ile karadan ulasim saglanamayan bölgeye ulasan Sahil Güvenlik helikopteri sis nedeniyle gençleri alamadi. Gençler sisin dagilmasinin ardindan belirli araliklarla ekiplerce helikopterle bulunduklari yerden alindi. Ozan Kuscu ve arkadaslari, bölgede yasadiklarini, helikopterle kurtarilma anlarini cep telefonu kamerasiyla kayit altina aldi.

Bu olayin ardindan 2 genç, tirmanis etkinliklerine son verdi. 22 yasindaki Ozan Kuscu ise olusan fobisini yenmek için dagcilik egitimi almaya basladi.

3 yildir daglarda egitim alan ve profesyonellesen Kuscu, birçok zirveye basarili sekilde tirmanis gerçeklestirdi. Hatta olayi bir üst seviyeye çikaran Kuscu, hem tek elle tirmanis yapiyor hem de o anlari dron ile kayit altina aliyor. Ölümden döndükten sonra dagcilik yasam tarzina dönüsen Kuscu, kendisini biraz daha gelistirdikten sonra hedefini Nepal’deki Everest’e tirmanis yapmak olarak belirledi.

Fobisi, hobisi oldu

Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ögrencisi Ozan Kuscu, 3 yil önce ilk tirmanis aktivitesinin olayli bittigini hatirlatti. 3 arkadasiyla Subat ayinda Konyaalti ilçesindeki bin 650 rakimli Çalbali Dagi Zirvesi’nde mahsur kaldiklarini ifade eden Kuscu, “Helikopterle kurtarildik. Bu olayin ardindan daglara olan korkum artti. Bunu yenebilmek içinde arastirmalar yaptim ve tirmanis egitimleri almaya basladim. Korkumu yendim, fobim, hobim olmaya basladi.

Daglarin zirvesinde bazen ekipman olmadan geleneksel rotalar açarak tirmanmaya basladim” dedi.



"Korkumu yendim"

Kurtarilma anlarini sadece filmlerde izledigini ama basina geldigini anlatan Kuscu, “Sahneler gerçek oldu ve basima geldi. Simsek çakiyor, dagdan kayalar düsüyordu. Arkadasim yanimda hipotermi geçiriyor, her yerimiz sis içindeydi. Ama hayatta kalmayi basardik. O günlerde yasadigim korkuyu yendim. Tek elimle dron kumandasini kullanarak tirmanis yapiyorum. Sivri Dag’a bu sekilde tirmandim. Uçurumun kenarinda kendimi kayda aldim. Korkumu artik yendim” diye konustu.



"Hedefim Everest"

Bu olayin ardindan fobisi olan dagciligi, hobisi haline getirerek bir yasam sekline dönüstüren Kuscu, "Simdi sürekli daglardayim. 20-25 kiloluk bir çantam hep sirtimda oluyor. Haftada en az bir zirve yapiyoruz. Hedefim Nepal’de Everest’e çikmak istiyorum. O yüzden daha çok çalisip iyice profesyonellesmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Tirmanis yapmak isteyenleri uyardi

Tecrübesiz ve bilinçsiz bir sekilde daga tirmanmasinin sonucunun kötü bittigini dile getiren Ozan Kuscu, “Su anda hayatta oldugum için çok mutluyum. Bizi kurtaran herkese tesekkür ediyorum. Tirmanis yapmak isteyen kisilerin ya egitim almasi ya da bu isi yapan profesyoneller esliginde tirmanis yapmalari gerekir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile