Uçak, 12. Türkiye Buluşmasını Değerlendirdi

Uçak, 12. Türkiye Buluşmasını Değerlendirdi

-Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Önder Uçak, 12. Türkiye Buluşması sonrası yaptığı açıklamada, STK’ların ve eğitimin paydaşlarının fikirlerine, eleştiri ve önerilerine kulak vermeden yapılacak her çalışmanın eksik kalacağını açıkladı.



Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Önder Uçak ve Eğitim-Bir-Sen Muğla Teşkilatı İstanbul’da gerçekleştirilen 12. Türkiye Buluşması’na katıldı.

Programı dönüşünde değerlendirmelerde bulunan Önder Uçak, “Eğitim-Bir-Sen’in farkı, dayatılan sınırları reddedip, medeniyet değerlerimizden beslenen, milletin iradesine değer veren, milletle birlikte yürüyen, özgün ve özgür bir sendikacılığı bu topraklarla tanıştırmasıdır. Bizim sendikacılığımız hem kitabın gereklerine hem de hayatın gerçeklerine yaslanıyor. Bordrolardaki rakamlara, emeklilik haklarına, çalışma şartlarına, mali, sosyal ve özlük haklarına yönelirken; dünyayı sömürenleri, insanlığa zulmedenleri görmezden gelemezdik. İstediğimiz zam kadar, mazlumların çaresizliği de gündemimizde yer buldu. Maaş artışını dile getirirken, eğitim sistemindeki sıkıntılara sessiz kalmadık. Ders ücretini artırmak için ter akıtırken, Mısır’a, Arakan’a, Kudüs’e sırtımızı dönmedik. Özlük hakları için koştururken, müfredat ve ders kitapları söz konusu olunca durmadık. Ücrete odaklanıp zulmete göz yummadık. Kısaca bütün çalışanların maddi ve manevi refahı için gece gündüz çalışırken ülkemizin ve medeniyet coğrafyamızın sorunlarının çözümü için de çalıştık” dedi.

“Sorunları alt alta sıralamıyoruz, çözümleri yan yana koyuyoruz”

Uçak, “Gördüğümüz sorunları sürekli eleştirip feveran etmek yerine çözüm önerileri hazırladık. Son günlerde eğitim sistemi, müfredat, ders kitapları, TEOG, YGS ve LYS gibi gündemler, yaptığımız çalışmaların önemini ve değerini bir kez daha ortaya koydu. Siyasi irade bu alanlarda yaşanan sıkıntıları yeni yeni fark ederken, son iki yılda raporlarla bu konulara dikkat çektik, çözüm önerileri sunduk. YÖK Kanunu’na, TEOG sistemine, üniversiteye yerleştirme sistemine, müfredata ilişkin itiraz ve tekliflerimizi ürettik; bürokratik yapıya da siyasi iradenin ilgili makamlarına da deklare ettik” ifadelerini kullandı.

Sınavlarla ilgili, tam da sınavlara hazırlanan öğrencilerin mevcut duruma göre hazırlıklarını tamamlayıp çalışmalarını devam ettirdikleri bir zamanda değişikliğe gidilmesi öğrencileri, anne ve babaları ciddi kaygı ve strese soktuğunu belirten Uçak, “”Yeni sistemde, TEOG’un asıl sorun oluşturan yerleştirme ayağıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı, en az sorunlu olan sınav ve ölçme alanıyla ilgili değişiklik yapılacağı anlaşılıyor. Yerleştirme sisteminin değişmesi gerekirken, yerleştirme puanının belirlenme şeklinin değişmesi, sorunu yanlış görmek ve bu nedenle yanlışı çözüm olarak, yanlış zamanda sahaya sürmektir. Sınavlar, sorular ve yerleştirme sonuçları etrafındaki tartışmalar sürekli gündemi meşgul edip manşetleri işgal ediyor. Sistem defalarca değişmesine rağmen sorun devam ediyor. TEOG’da olduğu gibi, yükseköğretime geçiş sisteminin hazırlanmasında da eğitim çevreleri dışlanıyor. Alanda gerçekliği/uygulanırlığı bulunmayan, masa başı hazırlanan her plan/uygulama başarısızlığa mahkûmdur. Alanda, eğitimin içinde çözüm odaklı çalışan binlerce eğitimci varken onların görüşünün alınmaması çözüm üretmez” dedi.

“Ders kitaplarıyla ilgili özensizlik kabul edilemez”

Ders kitaplarının tartışıldığı, kitaplardaki hatalar üzerinden oluşan bir gündem bulunduğuna dikkat çeken Önder Uçak, “Ders kitapları içindeki akıl almaz hataları, ideolojik aidiyete ve ihanet arayışına dayalı içerik ve görselleri de bilimsel açıdan hata içeren yönleri de büyük oranda tespit etmiş durumdayız. Bunların bazıları da zaten kamuoyuna yansımıştır. Bazı yayınevlerinin kendi kaynak kitaplarında gösterdiği hassasiyet ve kalite, bakanlık için hazırladığı ders kitaplarındaki özensizlik gözlerden kaçmamaktadır. Bu gaflet değilse ihanettir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile