Uçak Açıklaması 'Öğretmen İhtiyacı İvedilikle Karşılanmalı'

Uçak Açıklaması 'Öğretmen İhtiyacı İvedilikle Karşılanmalı'

Memur-Sen Muğla İL Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, 22107-2018 eğitim öğretim yılı yarıyıl tatili nedeniyle yaptığı açıklamada, alan değişikliği taleplerinin karşılanmaması, öğretmen performans değerlendirmesi pilot uygulamasının oluşturduğu tedirginlik gibi konuların eğitim-öğretim yılının ilk dönemine damgasını vurduğunu açıkladı.

“Öğretmenler saldırılara karşı savunmasızdır”

Okullarda öğretmenlerin saldırılara karşı savunmasız durumda olduğunu söylerken, “Öğretmen sadece öğreten değil, değerleri yaşayan ve yaşatan bir kimlik olarak öğrencilerinin karşısına çıkmalıdır. Maalesef bugün öğretmenler saldırılara karşı savunmasızdır. Eğitim kurumlarında güvenlik tedbirleri yeterince alınmamakta, sorumluluk öğretmenlere ve yöneticilere bırakılmaktadır” dedi.

“Öğretmen ihtiyacı ivedilikle karşılanmalıdır”

Son yıllarda hatırı sayılır öğretmen atanmasına rağmen önemli sayıda öğretmen ihtiyacı olduğunun da bir gerçek olduğunun altını çizen Uçak, “Norm fazlası öğretmenlerin eş vb. gerekçelerle ihtiyaç duyulan yerlere gidemeyeceği dikkate alındığında reel öğretmen ihtiyacı 120 bin civarındadır. Bakanlık, daha fazla öğretmen istihdamı gerçekleştirmelidir. Eğitimde reformların kalıcı olması, okullarda boş ders kalmamasına ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin bulunmasına bağlıdır” dedi.

“Mülakatla öğretmen atama yöntemi sona erdirilmeli”

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasıyla birlikte Türkiye’deki öğretmen istihdamı süreçlerine sözlü sınav aşamasının ilk kez dâhil edildiğini açıklayan Uçak, “Uygulamanın başladığı ilk günden itibaren sözlü sınav kamuoyunda tartışılmaktadır. Genel olarak, binlerce adayın çok sayıda farklı komisyon tarafından kısa süreli bir sözlü sınava tabi tutulmasının hem nitelikli öğretmen seçimine hizmet etmediği hem de adalet duygusunu zedelediği şeklinde genel bir kanı bulunmaktadır” dedi.

“Öğretmene performans değerlendirmesi kabul edilemez”

Performans değerlendirmesinin alelacele uygulamaya konulmasının telafisi zor zararlara sebep olacağını belirten Uçak, “Kanuni dayanağı olmayan, öğretmene, öğrenciye ve eğitime somut hiçbir katkısının olmayacağı açık olan performans değerlendirme sistemini uygulamaya koymaktaki ısrar, hatalara ve mağduriyetlere yol açacaktır. Öğretmene not vererek değerlendirme çabası, daha önce farklı bir şekilde denenmiş ve okullarda huzurun kaçtığı, motivasyonun bozulduğu, iş barışının sarsıldığı çok net bir şekilde görülmüştür. Sicil notu uygulamasında verilen sicil notlarına ilişkin mahkeme içtihatları, bu türden değerlendirme süreçlerinin yürütülebilir olmadığını ortaya koymuştur”

“Okulların bütçe ihtiyacı karşılanmalı”

Uçak, Eğitim-öğretim desteğinin sadece özel öğretim kurumlarıyla sınırlı tutulmamasını, resmi öğretim kurumları ile resmi kurum öğrencilerinin de aynı destekten faydalanması gerektiğini söylerken, resmi öğretim kurumlarının niteliğinin artırılmasına ve nitelik artışı getirecek rekabetin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile