Uçak Pisti, Terminal Binalari Ve Çay Bardagi Seklinde Olacak Olan Kule Kendini Göstermeye Basladi

Uçak Pisti, Terminal Binalari Ve Çay Bardagi Seklinde Olacak Olan Kule Kendini Göstermeye Basladi

Rize-Artvin Havalimani insaatinda alt yapida yüzde 90, üst yapida yüzde 30 seviyesine ulasilirken, havalimani pisti kendini göstermeye basladi.

Dogu Karadeniz bölgesi için büyük önem tasiyan ve Ordu-Giresun Havalimani’ndan sonra deniz dolgusuna yapilan 2. havalimani olma özelligi tasiyan Rize-Artvin Havalimani projesinde çalismalar hiz kesmeden devam ediyor. 100 milyon tonluk dolgunun gerçeklesecegi projede 93 milyon tonluk dolgu tamamlanirken, pist, terminal binalari ve çay bardagi seklinde olacak olan kule de sekillenmeye basladi.

3 bin metre uzunlugu ve 45 metre genislige sahip olacak olan Rize-Artvin Havalimani’nda 400 kamyon her gün dolgu malzemesi tasirken, ayni zamanda 2 adet alt kismi dolguya göre açilabilen ve bu sayede nokta atislar ile dolguyu gerçeklestiren 2 adet de gemi 24 saat araliksiz çalisiyor.

"Her alan kendine özgü dolgu malzemesi ile dolduruluyor"

Yapilan çalismalar ile ilgili bilgiler veren Rize Valisi Kemal Çeber, dolgu için siradan toprak veya tas tasinmadigini, her alanin kendisine göre dolgu malzemesi ile dolduruldugunu dile getirdi. Vali Kemal Çeber “Çalismalarimiz son sürat devam ediyor. Alt yapida yüzde 90, üst yapida da yüzde 30 seviyesine geldik. Havalimanimiz 2 büyük etaptan olusuyor. Bir bölümü alt yapi insaatlari bir bölümü de üst yapi insaatlari. Aslinda üst yapi olarak gördügünüz o devasa terminal binalari, viyadükler, güç binalari, hepsinin toplami bizim insaatimizin sadece yüzde 8-10’unu olusturuyor. Yüzde 90’lik bir bölüm dolgudan ibaret olan altyapi insaatlari. Burada toplam 100 milyon ton dolgumuz var yapilacak ve bunun 93 milyon tonunu yaptik. Diger bilesenleriyle beraber yüzde 90 seviyesinde. Her gün yaklasik 400 kamyonumuz dolgu malzemelerinde tasidigimiz tas ocaklarindan, her gün 6-7 kilometre mesafelerinde kendileri için özel yapilmis yolda 24 saat boyunca bu dolgu malzemeleri getiriyor. Iki tane gemimiz var, bunlar alt kismi dolgu malzemesi boyutunda açilabilen ve dolguyu direkt yerine yapabilen gemilerdir. O gemilerle de dolgularimiz yapiliyor. Tekrar belki vurgulamak lazim; dolgu demek bu tip insaatlarda buldugumuz tasi topragi denize doldurmak degil, birçok özel çalismalar yapiliyor. Önce denizin dibinde sismik arastirmalar, birçok jeolojik testler, etütler yapildiktan sonra alanda doldurulacak yerler tespit ediliyor. Her bir yerin kendisine özgü, dolgu karakterine göre malzemeler tasiniyor ve dedigim sistemde de bu dolgular yapiliyor” dedi.



"Cumhurbaskanimiza verdigimiz sözü tutacagiz"

Havalimaninin 2021 yili sonuna kadar hava ulasimina açilmasini hedeflediklerini belirten Çeber “Bizim vaadimiz havalimanini bu yilin sonunda uçuslara açmak. Rize’nin kendine özgü özellikleri var. Bir sözümüz var ‘Rize’de haftada 2 kere yagmur yagar. Birisi 3 gün birisi 4 gün sürer’ diye. Olagan üstü hava kosullari bizi engellemedikçe, Allah korusun pandemi gibi olagan üstü bir durum bizi engellemedikçe bizim is planimiz yil sonu itibariyle havalimanimizi hava ulasimina açmaktir. Sayin Cumhurbaskanimizin talimati ve bizim de ona verdigimi söz bu sekildedir ve insallah yetisecek” diye konustu.



"Bir çok teknoloji ilk kez kullaniliyor"

Bir çok teknolojinin Rize-Artvin Havalimani’nda ilk kez kullanildigin altini çizen Çeber “Bazi seyler bu havalimaninda ilk kez uygulaniyor. Terminal binamizi yapacagiz ve terminal binamizin kütle agirligi 650 ton diyelim. Biz 650 tonluk dolgu malzememizi terminalin yayilimina göre alana döküyoruz. O bir iki ay orada kaliyor ve dolgunun maksimum çöküs trendini takip ediyoruz. Istedigimiz bilimsel verileri aldiktan sonra ön yükleme için oraya koydugumuz dolgu malzemesini oradan tasiyor ve terminal binamizin insaatina o zaman basliyoruz. Yani orada bu mühendislik islerini yaparken, birçok seyle de mücadele ediyoruz. Hepsi çok planli, çok sistematik olarak gidiyor” ifadelerini kullandi.

"Dolgudan kaynakli esnemeye karsilik çok özel bir plastik malzeme olan ’Geogrid’ kullaniliyor

Rize Valisi Kemal Çeber, Ordu-Giresun Havalimani’nin yapimi esnasinda sadece terminal binasinda bir bölümde kullanilan ve faydasi görülen ’Geogrid’ isimli malzemenin gelistirilmis seklinin Rize-Artvin Havalimani’nin pistinin altinda uygulandigi ve dolgudan kaynakli herhangi bir esnemeye karsi bu sekilde önlem alindigini söyledi.

Rize Valisi Çeber, açiklamalarini söyle sürdürdü:

"Pist dolgusunun üzerine ’Geogrid’ diye bir malzeme seriyoruz. Bu havalimaninda ilk kez uygulaniyor. Bütün dolgu islemi bittikten sonra pisti yapmaya basladiginizda ’Geogrid’ dedigimiz malzeme çok özel bir plastik malzeme, pistin altina seriyorsunuz. Havalimani var oldugu müddetçe diyelim ki hesap etmedigimiz çökmeler oluyor, bu ’Geogrid’ bir bohça gibi bizim pistimizi hep havada tutuyor ve bu çökmelerden etkilenmemesini sagliyor. Iste bu tip özellikleri, dijital ve elektronik sistemleri de düsündügümüzde dolgunun yüzde 93’ünü bitirdik yani 93 milyon tonunu ama bunlarla birlikte yüzde 91’lerdeyiz. Üst yapida da yüzde 30 seviyelerinde oldugumuzu düsününce ve üst yapinin da bizim isimizin sadece yüzde 8-10’unu kapsadigini düsününce yil sonuna yetistirebilecegimizi düsünüyoruz. Geogrid malzemesi ilk bir havalimani pistinde kullaniliyor. Daha önce Ordu-Giresun Havalimani’nda terminal insaatinin altinda bir bölüm olarak ve farkli bir özellikte kullanilmis. Orada terminal binasinin altinda kullanildi ve faydasi görüldü.

Burada daha gelismis bir özelligini biz burada pistin altinda kullandik. Olur ya 1-2 santimetre esneme olursa Geogrid dedigimiz malzeme altta bizim pistimizi tutarak hiçbir esnemeye firsat vermeyecek. Havalimanimizda durdugu sürece burada duracak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile