TUĞBA YARDIMCI - Malezya'dan Bükreş'e seyahat ederken rahatsızlanan Rumen yolcu Angela Ducu, uçağın acil iniş yaptığı Trabzon'daki tedavisinin ardından sağlığına kavuşuyor. ''Pulmoner emboli'' tanısıyla Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde 2 gün tedavi gören Ducu, vücut değerlerinin normale yaklaşması üzerine servise alındı.
Oğlu ile tatil yaptığı Malezya'dan ülkesi Romanya'nın başkenti Bükreş'e dönmek için 4 Mart'ta uçağa binen 47 yaşındaki Ducu, yolculuk sırasında aniden fenalaştı. Sağlık ekibinin yaptığı ilk müdahalenin ardından pilot, Ducu'nun kalp krizi geçiriyor olabileceği düşüncesiyle Trabzon Havalimanına acil iniş kararı aldı. Ducu, havalimanından ambulansla alınarak Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Buradaki sağlık ekibinin yaptığı değerlendirmenin ardından Ducu, Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Ducu'ya, belirtilerin kalp krizini işaret etmesi üzerine koroner anjiyografi uygulandı ancak sonuçlar normal çıktı. Bunun üzerine Ducu'ya yeni tetkikler uygulanarak, akciğerdeki damara pıhtı atması anlamını taşıyan 'pulmoner emboli' tanısı konuldu.
Yoğun bakım ünitesinde iki gün tedavi gören Ducu, vücut değerlerinin normale yaklaşması üzerine servise alındı.
- 'Hastaneden ve personelden çok memnunum'
Bükreş'teki bir havaalanında hava trafik kontrolörü olarak çalışan Ducu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolculuk sırasında göğsünde şiddetli sancı hissettiğini ve bir süre sonra baygınlık geçirdiğini söyledi.
Kendine gelmesinin ardından kolunu hissetmediğini anlatan Ducu, 'Oğlumu uyandırdım. Oğlum görevlilerden yardım istedi. Uçakta yolcu olarak bulunan doktorlar müdahalede bulundu. Kalp krizi olma ihtimali üzerine Trabzon Havalimanına acil iniş yapılmasına karar verildi' dedi.
Daha önce herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığını ifade eden Ducu, şöyle devam etti:
'Hastanedeki hizmetten çok memnunum. Tamamen profesyonel bir iş yapıyorlar. Karar verirken bizi de bilgilendiriyor ve sonra uygulamaya geçiyorlar. Burada arkadaş bile edindim. Örneğin küpelerimi koroner yoğun bakımdaki görevli Fatma hemşire hediye etti. Herkese gösterdikleri ilgi dolayısıyla teşekkür ediyorum.'
Angela Ducu'nun üniversite öğrencisi oğlu Alexander Ducu ise annesi aniden rahatsızlanınca, yabancı bir ülkede bulunmanın kendisini biraz endişelendirdiğini söyledi.
Romanya'nın Ankara Büyükelçiliğini telefonla arayarak durumu aktardığını ve yardım istediğini anlatan Ducu, 'Bizi, Trabzon'daki Fahri Konsolos Mustafa Beyazlı'ya yönlendirdiler. Mustafa Bey ve ekibi, ilk andan itibaren iletişim, ulaşım ve diğer işlemler için yanımızda yer aldı. Hiç bir sorun yaşamadık, kendilerine teşekkür ediyorum' diye konuştu.
Eşinin rahatsızlığı dolayısıyla kente gelen Romanya Eskrim Milli Takım Antrenörü Petre Ducu da konsolosluk ve hastane yetkililerine, ilgileri dolayısıyla teşekkür etti.
- 'Hastamıza pıhtı eritici tedavi uygulandı'
Başhekim Doç. Dr. İsmet Durmuş, uzun saatler süren uçuşların akciğer embolisi riskini artırdığını söyledi.
Ducu'nun da böyle bir durumla karşılaştığını belirten Durmuş, 'Hastamıza yoğun bakımda pıhtı eritici tedavi uygulandı ve durumu izlendi. Yoğun bakım sürecini tamamladıktan sonra servise aldık. Hastalığın tekrarlama riski olduğu için, değerlerin belli düzeye çekilmesi gerekiyor. Biz de bunu bekliyoruz' değerlendirmesinde bulundu.
Durmuş, hastanın genel durumunun iyi olduğuna işaret ederek, 'Hastamız da kendisini gayet iyi hissediyor. Önümüzdeki bir ya da iki gün içinde yapılacak değerlendirmelere bağlı olarak, hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz' dedi.
Durmuş, 2015 yılında hastanelerinde 100 yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti sunduklarını da sözlerine ekledi.
Romanya'nın Trabzon Fahri Konsolosluğu görevini 1,5 yıldır sürdüren Mustafa Beyazlı ise Ducu ve ailesine yardımcı olmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Beyazlı, Ducu'nun durumunun kendilerine iletililmesinin ardından hemen harekete geçtiklerini belirterek, 'Hastamız ve ailesi, yabancı ülkede böyle bir ilgiyle karşılanmaktan son derece memnun. Dolayısıyla hastane yönetiminin ve personelin ilgisi bizleri de memnun etti. Ducu ailesi, dostlarıyla Trabzon'u ziyaret etmeyi planlıyor' diye konuştu.
- 2015'te 958 yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti sunuldu
Sağlık Bakanlığının son yıllarda önemli yatırımlar yaptığı Trabzon'da, 2015 yılında bin 958 yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti sunuldu.
Şehre, sadece sağlık hizmeti almak amacıyla 350 kişi geldi. Bu kişilerin yanı sıra turist olarak gelen bin 608 kişi de Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 12 hastaneden sağlık hizmeti aldı.
Sağlık hizmeti alanlar arasında Suudi Arabistan, Gürcistan ve Azerbaycan uyruklular çoğunluğu oluşturuyor.
Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Uluslararası Hasta Koordinasyon Birimi yetkilileri ve personeli, yabancı uyruklu hastalara tercümanlık ve diğer konularda gerekli desteği sağlıyor.
Uçakta Rahatsızlanan Rumen Yolcu Trabzon'da Tedavi Ediliyor
Malezya'dan Bükreş'e seyahat ederken rahatsızlanan Angela Ducu, tedavi altına alındığı Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakım ünitesinden servise alındı Ducu: 'Hastanedeki hizmetten çok memnunum. Tamamen profesyonel bir iş yapıyorlar'