Uçan Baliklardan Görsel Sölen

Uçan Baliklardan Görsel Sölen

Van Gölü’nde yasayan ve yilin belli döneminde üremek için suyun akisinin tersine adeta uçarak göç eden inci kefalinin zorlu yolculugu vatandaslara görsel sölen sunuyor.

Van Gölü’nün tuzlu ve sodali suyundan çikarak yumurtalarini birakmak için akarsulara akin eden baliklar, ayni zamanda ziyaretçilerine de görsel sölen sunuyor. Van Gölü’nde yasayan inci kefali baligi, 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasinda Van Gölü’nün sodali ve tuzlu suyundan uzaklasarak tatli sulara dogru göç ediyor. Her yil ayni tarihlerde milyonlarca baligin bu zorlu göçünün yogun olarak görüldügü Van’in Ercis ilçesindeki Deli Çay’da suyun akis yönünün tersine yüzen ve engelleri uçarak asmaya çalisan baliklar izleyenleri büyülüyor.

Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Van Gölü’nde yasayan inci kefallerinin 29 Nisan tarihinden itibaren akarsulara girisi basladi.

Inci kefalleri yasamlarini Van Gölü’nde sürdürüyor fakat Van Gölü’nün tuzlu ve sodali sulari baligin üremesi için uygun degil. Bu sebepten dolayi üreme tarihleri olan 15 Nisan ve 15 Temmuz arasinda Van Gölü’nde yasayan milyarlarca balik üremek için göle dökülen akarsulara göç ediyor. Burada üremesini gerçeklestirip tekrardan Van Gölü’ne geri dönüyorlar. Inci kefalinin Van Gölü’ndeki 800 bin yildir devam eden varliginin yegane temel unsuru basarili bir üreme dönemi geçirmesidir” dedi.



“Ülkemizdeki iç sularda avlanan yaklasik 30 bin ton baligin her yil 10 bin tonunu olusturuyor”

Dr. Ögretim Üyesi Akkus, “Inci kefali, ülkemizdeki iç sularda avlanan yaklasik 30 bin ton baligin her yil 10 bin tonunu olusturuyor. Yani ülkemizde önemli bir ekonomik deger. Balikçiligin yani sira su anda bulundugumuz yer Ercis balik bendi ve binlerce insan buraya toplanmis vaziyette. Kimisi diger sehirlerken, kimisi Van merkezden yüzlerce kilometre yol kat edip buraya gelmisler. Hepsi baligin muhtesem yolculugunu görmek için. Inci kefali 20 santimetre boyunda ama hemen arkamizda göründügü gibi 2 metrelik yani kendi boyunun 20 katindaki kayalari ziplayarak yukariya geçiyor. Ve vazgeçmeden bu yolculugu sürdürüyor. Çünkü omuzlarinda 800 bin yillik bir devam etmenin yükü mevcut. Balik hepimizin, baliga sahip çikarsak gelecek nesillere aktaracagiz, bu görüntüleri gelecek nesildeki insanlar da görecek” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile