Uçan Kalem Yöntemiyle 20 Milyon Liralik Vurgun

Uçan Kalem Yöntemiyle 20 Milyon Liralik Vurgun

Uçan kalem diye tabir edilen silinebilir kalemle karsiliksiz çek imzalayan süpheliler 127 kisiyi 20 milyon lira dolandirdi. Bunun üzerine Ankara il Emniyet Müdürlügü Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügünce Ankara merkezli 17 ilde örgüte yönelik operasyon düzenlendi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügünce yapilan çalismalarda 17 ilde suç islemek amaciyla kurulan bir örgütün haksiz kazanç saglamak ve ticari unvana duyulan güveni kullanarak piyasayi dolandirmak saikiyle 37 adet paravan sirket kurdugu belirlendi. Bu sirketler adina kesilen karsiliksiz çeklerle dolandiricilik eylemleri gerçeklestirdikleri ve paravan sirketlerin bir geliri olmayan veya çalismadan hazir para kazanmak isteyen sahislar üzerine kuruldugu, bu sahislara cüzi bir miktar para ödendigi anlasildi.

Ayrica ekipler tarafindan suçta kullanilacak olan sirketlerin kurulus asamasinda piyasada güven saglamak ve bankalar nezdinde sanal bir ticari hacim olusturmak maksadi ile paravan sirketler arasinda kesilen çeklerin ödendigi ise tespit edildi. Süphelilerin ise bu çekleri nakde çevirmek amaci ile piyasadan araç, makine ve malzeme satin aldigi ortaya çikti.

Dolandiricilardan uçan kalem yöntemi

Ekipler, dolandiricilik eylemlerinde kullanilan karsiliksiz çeklerin birçogunun uçan kalem diye tabir edilen silinebilir kalemle yazildigini tespit etti. Dolandiricilarin, uçan kalem yöntemi sayesinde alim satim islerinde anlasilmazlik çikmasi veya karsi tarafin çek istemedigini söylemesi durumunda ise uçan kalemle yazilmis olan çeklerin isitilarak yazilarinin silindigi ve daha sonra tekrar kullanildigi anlasildi.

Paravan sirketlerle çeklerin izlerini kaybettirmeye çalisan süpheliler, magdurlarin hukuki süreçte serh ve tedbir karari aldirmalarinin önüne geçtigi, süphelilerin alim satim islemi ile birlikte magdurlarla irtibati kestikleri, kendilerine ulasilmasini engellemek için paravan sirketler üzerine alinan GSM hatlarini sürekli degistirdikleri saptandi.

Daha sonra ise magdurlardan karsiliksiz çek kullanilarak satin alinan araç, makine ve malzemelerin ayni gün veya çok yakin günlerde diger süphelilere ya da yine bu amaçla kurulan paravan sirketlere devredildigi belirlendi. Bu firma veya süpheliler üzerinden de üçüncü masum sahislara piyasa fiyatinin altinda satilarak karsiliksiz çeklerin nakde çevrildigi tespit edildi.

Piyasaya verilen karsiliksiz çeklerin vadesi dolmaya baslamadan, dolandiricilik yapmak için kurulan paravan sirketlerin, borçlari ile birlikte yine herhangi bir geliri olmayan, hazir para kazanmak isteyen sahislara cüzi bir miktar para karsiliginda devredildigi ortaya çikti.

Bu yöntemle süphelilerin dolandiricilik eylemleri ile 127 magdurdan yaklasik olarak toplam 20 milyon Türk lirasi haksiz kazanç temin ettikleri anlasildi. Bu çerçevede suç islemek amaciyla kurulan örgütün faaliyetleri çerçevesinde hareket eden 80 süpheliye yönelik olarak sabah saat 06.00’da Ankara merkezli olmak üzere 17 ilde es zamanli operasyon düzenlendi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile