İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kaybedilen çevreyi yeniden kazanmak adına ekolojik bir restorasyona ihtiyaç olduğunu, hükümetler, yerel yöneticiler ve hatta vatandaşlar ile firmaların bu hassasiyeti mutlaka düşünmesi gerektiğini bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı - Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) 2. Çevre Komitesi Toplantısı, 'Paris Anlaşması Sonrası ve Habitat 3 Yolunda Yerel Yönetimler' konusuyla Swiss Otel'de gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen UCLG-MEWA toplantısında konuşan Topbaş, dünyada yerel yönetimlere önem verilmesi için büyük mücadeleler verdiklerini aktardı.
Birleşmiş Milletler'in artık UCLG'ye ve yerel yönetimlere ciddi şekilde itibar ettiğini belirten Topbaş, şöyle devam etti:
'Geçmişteki hızlı sanayileşme sürecinde çevre ihmal edildi ve sadece insan yaşamı hedeflendi. Yaşam mücadelesi, çevreye olan hassasiyeti unutturdu. Benim başkanlığım döneminde UCLG ilk defa AB ile bir stratejik anlaşma imzaladı. Şehirlerin ve sorunların merkezinde olan yerel yönetimler, mutlaka BM'nin, AB'nin ve merkezi hükümetlerin çözüm ortağı olmalı. Bir rekabet içinde olmadan ortak hareket edilerek, çözüme ulaşılabilir. Şehirlerdeki yoğunluk, teknolojik gelişmelere öncü oluyor. Çarpık kentleşme nedeniyle insan sağlığı ve yaşam kalitesi de çok ciddi etkilenecek noktaya doğru gidiyor.'
Topbaş, çevreyle ilgili hassasiyetlerin çok daha fazla dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, 'Kaybettiğimiz çevreyi yeniden kazanmak adına bir ekolojik restorasyona ihtiyaç var. Hükümetler, yerel yöneticiler ve hatta vatandaşlar ve firmaların bu hassasiyeti mutlaka düşünmesi gerekiyor. Üretici ve tüketici bilinçlendirmesi yapılması da önemli. Tedbir alınmazsa yakın gelecekte insanlar, kırsalda kalmış üç beş şehirde insanların nasıl yaşadığını merak edip belki oraya yerleşecekler. Şehirlerin dünyanın sadece yüzde 2,5'unu kaplamasına rağmen plansız yapılaşma, savaşlar ve terör nedeniyle şehirler ciddi sıkıntı içinde.' değerlendirmesini yaptı.
- 'Ortak kültürümüz ve medeniyetimiz var'
Toplantıda konuşan İran'ın Tebriz Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı Sadegh Najafi ise İstanbul'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, 'İstanbul benim şehrim. Kadir Topbaş kardeşimin İstanbul'daki çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Tebriz de İran'ın en eski İslami şehri. Ortak kültürümüz ve medeniyetimiz var. UCLG-MEWA'nın 2018 yılı toplantısının İstanbul'un kardeş şehri olan Tebriz'de yapılmasını arzu etmekteyiz.' ifadelerini kullandı.
Toplantıda, UCLG-MEWA Genel Sekreteri ve Başkan Topbaş’ın Danışmanı Mehmet Duman, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı Ahmet Çakır, AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ile Seferihisar Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı Tunç Soyer de birer konuşma yaptı.
Topbaş tarafından konuşmacılara plaket takdim edilen toplantılar, 2 gün boyunca çeşitli oturumlarla devam edecek.
UCLG-MEWA 2. Çevre Komitesi Toplantısı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: 'Kaybettiğimiz çevreyi yeniden kazanmak adına bir ekolojik restorasyona ihtiyaç var. Hükümetler, yerel yöneticiler ve hatta vatandaşlar ile firmaların, bu hassasiyeti mutlaka düşünmesi gerekiyor.'