Üçüncü köprü, Asya ile Avrupa'yı Karadeniz üzerinden bağlayacak



İstanbul trafiğini rahatlatması beklenen üçüncü köprünün güzergâhı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklandı.
Boğaz'ın yeni gerdanlığı, Avrupa yakasındaki G...



İstanbul trafiğini rahatlatması beklenen üçüncü köprünün güzergâhı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklandı.
Boğaz'ın yeni gerdanlığı, Avrupa yakasındaki Garipçe köyü ile Anadolu yakasındaki Poyrazköy arasında uzanacak. Bölge, tahminleri boşa çıkardı. Daha önce Sarıyer-Beykoz ve Tarabya-Beykoz mevkileri üzerinde duruluyordu. Ancak sürpriz güzergâh, Boğaz'ın Karadeniz çıkışına çok yakın bir noktada yer alıyor. Köprüyle birlikte ayrıca iki kıta arasında yeni otoban yapılacak. 260 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu 6 milyar dolara mâl olacak ve 5 yılda bitirilecek.
Tekirdağ il sınırına yakın bir noktada TEM'den ayrılacak Kuzey Marmara Otoyolu, kuzeye doğru yönelerek yeni köprü üzerinden Boğaz'ı geçecek. Daha sonra Anadolu yakasında Paşaköy yakınlarından Gebze'ye uzanıp yapılacak İzmir Otoyolu ayrımına ulaşacak. Oradan da İzmit'in kuzeyinden Adapazarı'na yönelip Akyazı ile Hendek ilçe sınırından tekrar TEM'e bağlanacak.
Dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, merakla beklenen üçüncü Boğaz köprüsünün güzergahını açıkladı. Buna göre yeni köprü, Garipçe ile Poyrazköy mevkiine yapılacak. Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Bu proje, diğer iki köprünün aksine doğrudan kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştirilecek bir projedir. Bu yönüyle de bir ilktir." dedi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ulaştırma Bakanı, yeni köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümünün, Odayeri-Paşaköy-Poyrazköy-Garipçe kesimi olduğunu belirterek, toplam uzunluğun, anayol ve buna bağlı bağlantı yolları olmak üzere 260 kilometre olacağını aktardı. Köprü ve otoyolun 90 kilometrelik kısmı 4 geliş, 4 gidiş olacak. Ondan sonraki kesimler 3'er şeritli yapılacak. Daha önce köprüden tren yolunun da geçebileceği söyleniyordu. Ancak projede raylı sistem yok. Asma köprü, 1.275 metre uzunluğa sahip olacak.
Bakan Yıldırım, projenin yaklaşık maliyetinin kamulaştırma bedeli ile birlikte 6 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, "Hesap edilen kamulaştırma bedeli 1 ile 1,5 milyar dolar arasında konulmakta. Gerçek kamulaştırma bedeli, kamulaştırma işleminden sonra ortaya çıkacaktır. Diğer alternatiflere göre kamulaştırma bedelinde bu alternatifte kamu arazilerinin toplam koridorun yüzde 75'ini oluşturması sebebiyle önemli ölçüde tasarruf sağlanmıştır. Toplam güzergahın yüzde 75'i kamu arazilerinden geçmektedir. O bakımdan kamulaştırma bedeli de önemli ölçüde düşük gerçekleşecektir." diye konuştu.
Bundan sonraki süreç şöyle işleyecek: Proje kapsamında Kocaeli, Sakarya ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri bu güzergahı görüşüp ve meclis onayını alacak. Aynı zamanda da bunlar 1/25'lik, 1/5.000'lik ve 1/1.000'lik planlara işlenecek. Buna paralel olarak Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ihale ile ilgili çalışmaları yürütecek. Proje kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirilecek. Dünyanın hemen her yanından ve yurtiçinden büyük inşaat şirketlerinin projeyle ilgilendiği belirtiliyor. Bakan Binali Yıldırım, "Teklif konusunda bir sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum. Bu sene içerisinde tüm bunları tamamlamayı hedefliyoruz." diye konuştu. Binali Yıldırım, üçüncü köprü ve otoyolun, sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda Asya ve Avrupa ülkeleri için de hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın yeni köprü üzerinden sağlanması hedefleniyor.
YÜZDE 75'İ devletin, RANT SÖZ KONUSU DEĞİL
Bakan Yıldırım, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projede bu yıl içinde ihaleye çıkılacağını anlattı. Köprü ve otoyolun geçeceği güzergâhtaki arazilerin yüzde 75'inin Hazine'ye ait olduğunu bildiren Bakan, dolayısıyla herhangi bir arazi rantının söz konusu olmayacağına dikkat çekti. Kuzeydeki ormanların zarar göreceğine ilişkin eleştirilere ise, "Kilyos çevresindeki eski kömür ocaklarının bozduğu doğa yapısı tekrar rehabilite edilecek." cevabını verdi. 260 kilometrelik toplam güzergâhın yüzde 16'sı özel arazi, yüzde 48'i orman arazisi, yüzde 11'i 2B (bozulmuş orman) arazisi, yüzde 16'sı Hazine arazisi ve yüzde 11'i de askerî bölgelerden geçecek.

Poyrazköy'de arazilerin metrekaresi 30-40 TL
Üçüncü köprü en çok, güzergah üzerinde yer alan Poyrazköy ve Güzelce sakinlerini sevindirdi. Televizyondan açıklamayı izleyen köy halkı, büyük sevinç yaşadı. Poyrazköy Muhtarı Özcan Bayraktar, 1980 Anayasası ile bölgelerinin sit alanı ilan edildiğini ve bu sebeple yıllardır mağdur olduklarını söyledi. Üçüncü köprü ile bu mağduriyetin giderilebileceğini belirten Bayraktar, "Eğer köprü için sit alanı düzenlemesi değiştirilirse buradaki arsa fiyatları patlar." dedi. Poyrazköy'de halen arsa fiyatları 30-40 TL/metrekare civarında. Garipçe Köyü Muhtarı Feridun Berber de güzergahtan
çok memnun olduklarını aktardı.


Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile