Eskisehir’de yillar öncesi her mahallede birden fazla bulunan yorgancilara artik neredeyse yok denecek kadar azaldi. Kent merkezinde ise mesleginin çok az kalan temsilcilerinden olan ve uzun yillardir yorgancilik yapan 80 yasindaki Ekrem Sentorun, mesleginin geçmis yillarina olan özlemini dile getirdi. Sentorun, günümüzde insanlarin yün ve pamuk yorganlarin degerini bilmedigini belirtirken, plastikten yapilan elyaf ile doldurulan yorganlarin daha çok tercih edildigini söyledi.
Fabrika üretimi yorganlarin kalitesiz elyafla yapildigini ve bu nedenle fiyatinin ucuz oldugunu söyleyen Sentorun, vatandaslarin pahali ürün almak istememesinden dolayi bu ürünlere yöneldigini aktardi. Yünün ve pamugun saglik için faydali oldugunu ifade eden Sentorun, çok az insanin buna dikkat ettigini dile getirdi. Meslegin gelecegi hakkinda kaygilarini dile getiren Sentorun, vatandaslara elle dikilmis gerçek yün yorgan alma çagrisinda bulundu.
"YÜN YA DA ELYAF DIYE ALIYORSUN, AMA NASIL OLDUGUNU SADECE YAPAN FIRMA BILIYOR"
Uzun yillardir yorgan isiyle ugrasan Ekrem Sentorun, gün geçtikçe meslegin çalisanlarinin azaldigini ve yeni çirak yetismedigini söyledi.
Müsterilerine, içinde ne oldugu bilinmeyen yorganlari almama konusunda uyarilarda bulunan Sentorun, “Hazir yorganlarin içinde ne oldugu belli degil. Yün ya da elyaf diye aliyorsun, ama nasil oldugunu sadece yapan firma biliyor. Yorgan diktirmek istersen her seyini görüyorsun. Müsteri bize yün, pamuk veya elyaf gibi hangi malzemeyi getirirse ondan yapiyoruz. Gelen mallari taraktan geçiriyoruz ve ardindan kiliflarina geçiriyoruz. Sonra dikilmeye baslaniyor ve içinize sine sine kullanabiliyorsunuz. Yün yorganin en büyük farki örtü kullanmamis olmanizdir. Hazir alinan yorganlar, örtü gibi. Yün yorgani, ömür boyu kullanabilirsin. Bu isi yapanlar azaliyor. Son 3 ayda bu isi yapan 2-3 arkadasimiz vefat etti. Arkasindan yeni yetisen ve yetistiren insan da gelmiyor. Bazi müsterilerden 50 senelik yün getiren var. Bu sektörde su an 50 yasindan genç bir insan kalmadi. Çirak da yetismiyor. Bu is elle yapildigi için biraz zor. Bu is kazançli meslekten çikmis durumda. Benim oglum hazir alip satiyor. Bir ben devam ediyorum ve sagligim yerinde oldugu müddetçe devam edecegim” dedi.
“BU ISLE ILGILI KURSLAR AÇILSA ÇOK GÜZEL OLUR”
Uzun yillar önce Kilis’ten Eskisehir’e gelen yorgan isçisi Gökhan Lofçali, meslegin geçmis yillarina duydugu özlemi anlatti. Yorgan dikimiyle ilgili kurslarin açilmasi gerektigini vurgulayan Lofçali, su sekilde konustu:
“Çocuklugumdan beri bu meslegi yapiyorum. Önceden bu is çok güzeldi. Ben aslen Kilisliyim, çocuklugumdan beri orada yaptim bu meslegi ve dünyanin her tarafina yorgan gönderdik. Su anda bu meslek bitmek üzere. Yeni yetisen bir çirak yok. Bu isle ilgili kurslar açilsa çok güzel olur. Insanlar en azindan meslek sahibi olurlar. Millet artik hazira döndü. Örnegin yastik aliyorlar ve içinden baska bir sey çikiyor. Yatak aliyorlar, rahatsiz edici oluyor ve vatandas içinde ne oldugunu bilmiyor. Her sey dogal kullanilsa yani yün olsa saglik yönünden daha iyi olur.”
(Kazim Ulusoy - Misra Ezginur Göçer /IHA)
Ucuza Alinan Yorganlar Sagliginizi Riske Atabilir
Eskisehir’de 55 yildir yorgancilik yapan Ekrem Sentorun, fabrika üretimi kalitesiz elyafla yapilan yorganlarin sagliga zararli oldugunu belirterek, vatandaslara elle dikilmis yün yorgan alma çagrisinda bulundu.