Uğurluel, Mohaç Muharebesi'nden sonra Kanuni Sultan Süleyman'ın, "Bugün kalbime biraz gurur girdi, yatağımı dehlize serin." dediğini ve o gece dehlizde yattığını belirtti.
Talha Uğurluel, Elmalı İşadamları Derneği (ESİAD) ve Elmalı Belediyesi tarafından düzenlenen düzenlenen 'Kanuni Sultan Süleyman ve Harem Yaşantısı' konulu konferansta konuştu.
Uğurluel, Osmanlı İmparatorluğu'nun sanat ve yönetim anlayışı, Harem hayatı, Hürrem Sultan, Kanuni'nin Fransa kralına yazdığı mektup ve vasiyetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 4.Murat'ın bazı kişilerin yanlış aktardığı gibi içki içen biri olmadığını belirten Uğurluel, "Bu yanlıştır. Günde 5 vakit namaz kılan birinin içki içmeyeceği bilinen bir gerçektir. Padişahın 'gut' diye bilinen hastalığı vardı. Soya çekimden dolayı bu hastalığa müptela olmuştu." dedi.
Kanuni Sultan Süleyman'a neden 'Kanuni' dendiğini anlatan Uğurluel, şunları kaydetti: "Padişah, pek çok kanun koyarak bunları doğru şekilde uyguladığı için bu unvanı almıştı. Bugün Türkiye'de insanlarımız yanılgıya düşüyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, sarayda dekolte kıyafetlerle dolaşmazdı. Bu tür giyime ancak Fransız saraylarında rastlanır. Hafsa Sultan, Kanuni sefere çıktığı zaman gece kalkıp dua ederdi. Hürrem Sultan'ın ise altı çocuğu vardı, gelirinin tamamını hayra bağışlardı." Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatına da değinen Uğurluel, paşanın Halep'e giderken 10 gün boyunca sadece bir yerde mola verdiğini ve "Konya'da Mevlana Hazretleri'nin puşidesini öpecek kadar vakit buldum" dediğini aktardı. Uğurluel, mektupları ve vakfiyeleri ile bilenen Hürrem Sultan'ın hayatından kesitler anlattı.Uğurluel, konuşmasını Kanuni'nin, "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi, saltanat dedikleri ancak cihan kavgasıdır, olmaya bahtı saadet dünyada vahdet gibi." mısralarıyla sonlandırdı.Program sonunda Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen tarafından Talha Uğurluel'e çiçek takdim edildi.
Uğurluel: Osmanlı Sarayında Kadınlar Dekolte Kıyafetlerle Dolaşmazdı
Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Osmanlı saraylarında kadınların dekolte kıyafetlerde dolaşmadığını, bu tür giyime Fransız saraylarında rastlandığını söyledi.