UİB, 2010 yılında18 milyar dolarlık ihracat yaptı

Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu yapan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)'e üye firmalar, 2010 yılında 18 milyar 536 milyon 363 bin

Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu yapan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)'e üye firmalar, 2010 yılında 18 milyar 536 milyon 363 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. 2009 yılına göre yüzde 8 artış sağladıklarını belirten ihracatçılar, kur politikası ve Türk lirasının aşırı değerli olmasından sıkıntı çektiklerini söyledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu, 2010 yılı ihracat rakamları ile 2011 yılı beklentileri ve hedeflerini açıkladı. 2010 yılı ihracat rakamları ve 2011 beklentilerinin yanı sıra son ekonomik gelişmeler, yeni pazar ve hedeflerin de ele alındığı toplantıda, UİB Koordinatör Başkanı ve Uludağ Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı ve Uludağ Sebze Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği (USMMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu da ihracat rakamlarını değerlendirdi.

UİB'e üye firmalar, 2009'a göre 2010 yılında ihracatlarını artırırken, 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında 18 milyar 536 milyon 363 bin dolarlık ihracat yapmayı başardı. Geçen seneye göre yüzde 8 oranında artan ihracat rakamları sanayici tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak ekonomik kriz öncesine henüz ulaşılamadı. Ağırlıklı olarak AB ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıldığını belirten UİB Koordinatör Başkanı ve Uludağ hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, toparlanma yılı olarak gösterilen 2010'da üretim çarklarının yeniden döndüğünü ve ihracatın yeniden hız kazandığını kaydetti.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı raporda, karlılık endeksinin 78,20'ye düştüğüne dikkat çeken Şankaya, şunları söyledi: "Bu da bize, geçen yıl hazır giyim sektöründe cirolar artmasına rağmen, sektörümüzün karlılığının dövize yenik düştüğünü gösteriyor. Hazır giyim faaliyet endeksi, geçen yıl iç satış ve ithalat ağırlıklı büyüme gösterdi. Sanayi ciro endeksi iç ve dış satışlardaki artışla yükseldi. Döviz kurlarına bağlı olarak endeksteki gerileme ise 2007 yılından bu yana devam ediyor. Merkez Bankası'nın verilerine göre, geçen yıl ocak-ekim döneminde cari açığımız 9,2 milyar dolar iken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 35,7 milyar doları aştı. Yüzde 288'lik bir artış söz konusu. Bu korkunç bir oran. Nitekim bu açığın baş aktörü de ithalattır. İhracatın ithalatı karşılama oranı geride seyretmekte. Tehlike çanları çalmaktadır."

1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında 18 milyar 536 milyon 363 bin 503 dolar olarak kaydedilen ihracatta, yüzde 8 oranında artış olduğunu anlatan Şankaya, geçen yıl aynı dönemde 17 milyar 215 milyon 565 bin 681 dolar rakamına ulaşıldığını hatırlattı. Otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri ihracatında yüzde 8, tekstil ürünleri ihracatında yüzde 9, hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracatında yüzde 8 ve meyve sebze mamulleri ihracatında ise yüzde 3'lük bir artış olduğu öğrenildi. Yaş meyve ve sebze ürünleri ihracatında ise yüzde 5'lik bir gerileme kaydedildi. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 9,6'sının gerçekleştirildiği Bursa, ihracat rakamlarıyla İstanbul'un ardından ikinci sırada.

Uludağ Yaş Sebze ve Meyve İhracatçı Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı tarıma yapılan desteklerin cep harçlığı denilecek kadar az olduğunu kaydetti. Çalı, "1 hektarlık tarım arazisine 20 kuruşluk destek veriliyor. 10 dekarlık alana 2 TL destek veriliyor. Bu rakamlar çok komik. Tarım desteklenmeli. Tarımın iyileştirilmesi için makro politikalar oluşturulmalı." dedi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu ise 2011 yılında 18 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirtti. AB dışındaki pazarlara yönelmeyi planladıklarını kaydeden Sabuncu, 2010 yılı boyunca 180 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay da dünya ile daha iyi rekabet edebilmeleri için hükümetten destek beklediklerini ifade etti. Burkay şöyle devam etti: "Bu kur politikasına çare bulunması lazım. Üretim yapamaz hale gelebiliriz. Biz dünya pazarlarında son 10-15 yıldır önemli yatırımlar yaptık. Rekabetçi bir ortam isteniyorsa, şartlar yerine getirilmeli. Hükümet 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefliyor. Bunun için sanayicinin desteklenmesi lazım."

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu ise Türkiye'de tarım sektöründe enflasyon oranının yüzde 25 olduğunu söyledi. Maliyetinin yüzde 50'sini ham maddeden karşılayan sektörün ihracat rakamlarının arzu edilmeyen seviyede olduğunu belirten Gençoğlu, şunları kaydetti: "Biz kahramanlığa devam edeceğiz. 2011'den umutluyuz. Bir miktar artış bekliyoruz. 2010'un rakamları 2009 yılına göre kıyaslanmamalı. Çünkü 2009 yılı kriz yılı idi. Bu yüzden 2008 verileri dikkate alınmalıdır. Bu da bize kriz öncesi döneme ulaşmadığımızı gösteriyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile