Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 3 artarak, 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 13 ihracatçı birliği arasında temmuz ayında ihracatını artıran tek birlik UİB oldu.
UİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, birliğin 2016'nın 7 aylık dönemdeki toplam ihracatı yüzde 9,32 artarak 13,9 milyar dolara ulaştı, geriye dönük 12 aylık ihracat ise yüzde 6,92 yükselişle 23,3 milyar dolar seviyelerine geldi.
Türkiye'deki 13 ihracatçı birliği arasından temmuz ayında ihracatı artan tek birlik olan UİB, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,95 yükselişle 1,8 milyar dolar ihracat yaptı.
UİB çatısındaki birliklerden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 artışla, 1,5 milyar dolarlık ihracata imza attı. OİB'in bu yılın 7 aylık ihracatı yüzde 10 yükselerek 11,8 milyar dolar oldu, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 8 artarak 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) temmuz ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşüşle 74,6 milyon dolara geriledi. UTİB'in 7 aylık ihracatı yüzde 8 düşüşle 675,5 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 10 azalarak 1,1 milyar dolar oldu.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı, yüzde 23 düşerek, 34,7 milyon dolar oldu. UHKİB'in 7 aylık ihracatı yüzde 4 artışla 302 milyon dolar, 12 aylık ihracatı ise 510 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de temmuzda ihracatını yüzde 11 artırdı. Birlik, bu ay 13,5 milyon dolar ihracat yaptı. Temmuz ayında ihracatı yüzde 16 azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 13,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,47 düşüşle 102,9 milyon dolar olarak açıklandı.
- 'Finansal piyasalar, beklenenin dışında iyi bir duruş sergiledi'
Açıklamada görüşlerine yer verilen UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye kararına ilişkin, şunları kaydetti:
'15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi, vatandaşların demokrasi ve istikrar bağlılığıyla bastırılırken, Türkiye hem demokratik hem de ekonomik açıdan önemli bir savaş verdi. Bu gelişmeler ışığında, S&P, Türkiye'nin notunu indirme yönünde çok aceleyle bir karar aldı. Bu kararı, doğru bulmuyoruz. Ülkemiz, bu kredi derecelendirme kuruluşu ile zaten çalışmıyor. Diğer derecelendirme şirketlerinin daha objektif ve daha destekleyici bir tutum içinde olmasını umuyoruz. Türk ihracatçısı olarak, hedeflerimize ulaşmak için mesai harcamaya devam ederek, ülkemiz üzerinde estirilmeye çalışılan olumsuz rüzgarları tersine çevireceğiz. Darbe girişiminin ardından finansal piyasalar, kesinlikle beklenenin dışında iyi bir duruş sergiledi. Dövizin ilk etapta artış göstermesi, borsada da gerilemeye yol açmıştı ancak bu hafta itibarıyla işler yoluna girdi. Kurlardaki dalgalanma, büyük ölçüde sona erdi. Dolayısıyla ekonomide kalıcı bir hasarın oluşmadığı Türkiye ekonomisinin krizlere karşı dayanıklılığının bir kez daha ispatlandığını söyleyebiliriz.'
Reel piyasaların bu süreçten en az hasarla çıkması için ihracatçılar olarak daha yoğun bir performansla çalışacaklarını vurgulayan Sabuncu, 'Ekonomimizin başarısız darbe girişiminden olumsuz etkilenmediğini, finansal piyasaların normale döndüğünü, reel sektörün faaliyetini sürdürdüğünü yabancı yatırımcılara ve mevcut pazarlarımıza iyi anlatmalıyız. Endişelerin ortadan kaldırılması için, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yoğun bir çalışma içindedir. İhracatçılar olarak bu konuda elimizden gelen her şeyi yapıp, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.' ifadelerini kullandı.
Sabuncu, ihracatçı firmalar için yeni pazar arayışları ve bu firmaların küresel arenada daha güçlü hale gelmesi adına çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 'Çalışmalarımızın en önemli göstergelerinden biri, UİB'nin ihracat rakamlarıdır. UİB ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,95 artış gösterdi.' değerlendirmesinde bulundu.
UİB'in Temmuz Ayı İhracatı Yüzde 3 Arttı
UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu: 'Ekonomimizin başarısız darbe girişiminden olumsuz etkilenmediğini, finansal piyasaların normale döndüğünü, reel sektörün faaliyetini sürdürdüğünü yabancı yatırımcılara ve mevcut pazarlarımıza iyi anlatmalıyız'.