Uip İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun Açıklaması

Uluslararası İşbirliği Platformu İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sinin günde 2 dolar ile 1 milyar kişinin de günde 1 dolar gelirle yaşama savaşı vermekte olduğunu söyledi.

UİP ve TİM'in ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde düzenlenen 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nde konuşan Coşkun, dünyada küreselleşme sürecinde bir taraftan gümrük duvarlarının yıkılması ve ticari engellerin kaldırılması eğilimi, diğer taraftan teknoloji öncülüğünde iletişim araçlarının gelişmesi sonucu sağlanan bilgi ağlarıyla ülkelerin birbirine daha fazla bağımlı hale geldiğini söyledi.

Dünyanın herhangi bir yerinde sebebi ne olursa olsun çıkan kıvılcımın, tüm ülkeleri etkilediğini, bunun en çarpıcı örneğinin ABD'de başlayan mali krizin olduğunu kaydeden Coşkun, şöyle konuştu:

''Bu gerçekten hareketle, serbest pazar ekonomisinin hakim olduğu dünya pazarlarda mevcut varlığımızı sürdürebilmemiz, gelişmeleri doğru ve zamanında değerlendirmemize ve rekabet gücümüzü arttırarak devam ettirebilmemize bağlıdır. Bu toplantının diğerlerinden farkı, yaptığımız iki toplantıda gelecekte etken rol oynayacağına inandığımız kadın ve genç liderlere verdiğimiz önemin ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarmış olmasıdır.''

Dünyanın yıllık gayri safi hasılasının yaklaşık 70 trilyon dolar olduğunu, bunun yüzde 60'ının gelişmiş ülkelerden oluştuğunu anımsatan Coşkun, ''En zengin yüzde 10'luk nüfus, küresel servetin yüzde 85'ini, geri kalan yüzde 90 nüfus ise servetin yüzde 15'ini paylaşıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50'si günde 2 dolar ile 1 milyar kişi de günde 1 dolar gelirle yaşama savaşı vermekte'' dedi.

Başta petrol ve doğalgaz olmak üzere kaynakların dengesiz dağılımının sorunları çığ gibi büyüttüğüne dikkati çeken Coşkun, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Dünyada çeşitli bölgelerde süregelen mali krizleri, sıcak çatışmaları daha adil bir gelir dağılımına ulaşmayı, çevre ve enerji güvenliğini, insanlığı tehdit eden, dini, dili milliyeti olmayan terörü hiçbir ülkenin tek başına çözme şansına sahip olmadığı gerçeğinden hareket ederek gecikmeden sorunlara müşterek çözüm bulmak zorundayız.

Geçen asırlarda sıcak ve soğuk savaşların acımasızca yaşandığı ideolojik ve siyasi ağırlıklı dengeler yerini günümüzde insan merkezli yeniden yapılanmanın hedeflendiği ekonomik, sosyal kültürel, teknolojik ve bölgesel işbirliklerine dönüşme eğilimi ne yazık ki bozulan istikrarla engellenmektedir. Kaldı ki bu gelişmelere gölge düşüren sıcak çatışmaları, aç sefil insanları, terör olaylarını ve bunlara seyirci kalanları üzüntü ve endişeyle izlemekteyiz. Gerek bölgesel gerekse küresel düzeyde sorumluluk taşıyan Türkiye olarak olumlu sonuçlara ulaşmanın yolunun dostluk ve kardeşliğin egemen olduğu barış ortamında, dayanışma, işbirliği ve adil bölüşümden geçtiğine inanmaktayız.''

Toplantıya katılan 42 ülkenin toplam dış ticaret hacimlerinin yaklaşık 3 trilyon dolar seviyesini aşmakla birlikte ülkelerin birbiriyle yaptıkları ticaret hacimlerinin çok düşük seviyede olduğuna vurgu yapan Coşkun, şunları dile getirdi:

''Bu nedenlerle öncelikle bölge ülkeleri olmak üzere kardeş ve dost ülkelerin siyasi, sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik ve teknolojik alanlarda işbirliğini geliştirme ihtiyacı daha da önem kazanmaktadır. Devlet, siyaset ve STK'ların bugünkü toplantı ve benzeri ilişkilerle açacağı yeni dostluk kapılarından iş adamlarımızın geçerek güçlü ortaklıklar oluşturacağına, ülkelerimiz ve bölgemiz için önemli projelere imza atacaklarına inancımız tamdır.''

Muhabir: Nurhan Çorlu / Ümit Çevik

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile