Ukrayna Bağımsızlık Gününü Kutluyor

Ukrayna'nın 24 Ağustos Bağımsızlık Günü kutlamaları başkent Kiev'de yapıldı. Ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı harekete karşı askeri operasyonlar devam ederken, başkentte kutlamalar çerçevesinde görkemli bir askeri geçit töreni düzenlendi.

Ülkenin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991 yılında bağımsızlığını kazanması nedeniyle her yıl 24 Ağustos'ta yapılan kutlamalara bu yıl Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Parlamento Başkanı Aleksander Turçinov, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Savunma Bakanı Valeriy Geletey, Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, din ve devlet adamlarının yanı sıra Viktor Yanukoviç hariç Ukrayna'nın eski devlet başkanlarının tümü katıldı.

Yanukoviç, kasım ayında AB ile ortaklık anlaşmasını iptal etmesinin ardından başlayan yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle şubatta ülkeyi terk etmişti.
Mayısta yapılan seçimi kazanan ülkenin yeni Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bağımsızlık günü programı çerçevesinde sabah Ukrayna tarihine önemli katkı sağlayan şahısların anıtlarına ve "EuroMaydan" olarak da bilinen Bağımsızlık Meydanı'nda şubat ayında meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden "Ölümsüz 100'ler Hatırat Haçı"na çiçek bıraktı. Bağımsızlık Meydanı yönetim karşıtı gösterilere sahne olmuş, olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
Devlet Başkanı Poroşenko, "Maydan" olaylarında çatışmaların yaşandığı İnstitutskaya sokağında eşi Marina Poroşenko ve çocukları ile birlikte kahramanlık gösteren kişilerin anısına kandil de yaktı.
Anıt ziyaretinin ardından Poroşenko, askeri geçit törenine katılmak üzere Bağımsızlık Meydanı'nda vatandaşlar ile bir araya geldi ve tebriklerini sundu. Vatandaşlardan birinin kendisine yaklaşmasına izin vermeyen korumalara müdahale eden Poroşenko, herkese açık bir başkan olmak istediğini belirterek, vatandaşın yanına gelmesine izin verilmesini istedi.
Askeri geçit töreni sırasında ise Ukrayna ordusunun en yeni silahları tanıtıldı. Çok sayıda askeri araç ve Ukrayna ordusuna mensup askerler geçit töreninde halkı selamladı.
- Orduya 3 milyar dolar -
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, törende yaptığı konuşmada, ülkede nisandan bu yana devam eden Rusya yanlısı silahlı ayrılıkçı hareket ve buna karşı ordunun düzenlediği operasyonlara değindi. Poroşenko, savaş tehdidinin yakın gelecekte devam edeceğini vurgulayarak, Ukraynalıların bu tehditle yaşamanın yanı sıra ülkenin bağımsızlığının savunulması için her zaman hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Petro Poroşenko, yıl sonuna kadar Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu için önemli bir kaynak ayıracaklarını ve 2015- 2017 yıllar içinde ordu için 40 milyar grivna (yaklaşık 3 milyar dolar) harcanacağını belirtti.

Devlet Başkanı Poroşenko, son 6 ayda yaşanan olayların Ukrayna için ilan edilmemiş ama tarihe "2014 savaşı" olarak girecek olan gerçek bir savaş olduğunun altını çizerek, bu 6 ay içinde çatışmalarla birlikte "yeni Ukrayna ordusunun" doğduğunu ifade etti.

Poroşenko, Ukrayna'nın bağımsızlığı için yaptığı mücadelenin başarılı olacağından emin olduğunu dile getirdi.
Asker ailelerine seslenen Poroşenko, "Oğlunu, kocasını, torununu veya kardeşini kaybeden; yakınlarını, sevdiklerini bekleyen her Ukraynalı kadın önünde saygıyla eğilmek isterim" dedi.

Poroşenko, barış istediklerini vurgulayarak, ayrılıkçılara haziran ayında teklif ettiği barış planının geçerli olduğunu bildirdi.
- Obama: "Ukrayna'ya desteğe devam edeceğiz" -
Ukrayna'nın bağımsızlık günü için Batılı ülkelerin liderlerinden kutlama mesajı yağdı. ABD Devlet Başkanı Barack Obama, gönderdiği mesajda, ülkesinin 1991 yılından itibaren hep Ukrayna'nın yanında olduğunu vurguladı ve bundan sonra da destek sözü verdi. Obama, ABD'nin Ukrayna topraklarının bütünlüğünü ve geleceğini seçme hakkını desteklediğini ifade ederek, Ukrayna'nın AB ile imzaladığı ortaklık anlaşmasının demokratik, refahı yüksek olan bir Ukrayna'ya atılan adım olduğunu kaydetti.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth da mesaj gönderenler arasındaydı. Kraliçce Elizabeth, Devlet Başkanı Poroşenko ve Ukrayna halkına mutluluklar dileyerek, bağımsız gününü tebrik etti.
Papa Franciscus da Ukraynalılara ve Petro Poroşenko'ya barış ve refah dileğinde bulunarak ülkenin bağımsızlık gününü kutladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile