Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin iflasın eşiğinde olduğuna ilişkin spekülasyonlara "iflası beklemeyin" yanıtı verirken, ülkesinin kreditörlerle müzakerelerinin başarılı sonuçlanacağını ümit ettiğini kaydetti.
Başbakan Arseniy Yatsenyuk ise ülkenin 4 yılda 30 milyar dolar dış borç ödemesi gerektiğini ancak 15 milyar dolarlık borç ödeyecek kaynak olduğunu belirterek, moratoryumun ekonomiyi olumlu etkileyeceğini, yatırımcıların güvenini arttıracağını savundu.
Dış kreditörlere, Ukrayna'nın önerisini dikkate almaya ve dış borçların hükümetin önerdiği koşullarda yeniden yapılandırılması için müzakere masasına oturma çağrısı yapan Yatsenyuk, "4 yıl boyunca ülkenin borç ödemesini 15 milyar dolara hafifletmek lazım. Hükümetin moratoryum yetkisini kullanıp kullanmaması kreditörlerle müzakere sürecine bağlı" dedi.
Ukrayna'nın kreditör ülkeleri arasında yer alan Rusya'da ise karara tepki gösterilirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, moratoryum yetkisinin hükümete verilmesine ilişkin parlamento kararını, "Yaklaşan iflasın ilanı" olarak niteledi.
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev de Rusya'nın çeşitli kurumlarınca Ukrayna'ya 25 milyar dolarlık ticari kredi sağlandığını belirterek, borçların geri ödenmesi için mahkemeye de dahil tüm seçenekleri kullanacaklarını vurguladı.
- "Alamamaktansa geç almak iyidir"
Analist Aleksand Paraşiy, kredilerin ödeme sürelerinin yaklaşmasından dolayı parlamentonun böyle bir karar aldığını dile getirirken, kreditörlerin bu konuda Ukrayna hükümetinin sunacağı koşullara uymak zorunda kalacağını belirtti. Paraşiy, "Nasılsa bu dış borçları ödeyecek kaynak yok. Hiç almamaktansa, geç de olsa almak daha iyidir. Bu ise devlet bütçesi için çok büyük bir fayda" dedi.
Ekonomist Aleksandr Savçenko ise hükümetin moratoryum uygulamasının büyük kayıplara yol açacağını kaydederek, "Moratoryum uygulayarak günümüzde 1 dolar tasarruf eden Ukrayna, bundan dolayı yakın gelecekte 3-4 dolar zarar edebilir" ifadesini kullandı.
Bazı uzmanlar, parlamentonun kararının Ukrayna hükümetinin kreditörlerle müzakere sırasında kullanacağı bir baskı unsuru olduğunu savundu.
Ukrayna'da Moratoryum Tartışmaları
Ukrayna Parlamentosu'nun Bakanlar Kurulu'na moratoryum yetkisi vermesi, ülkenin toplam 42 milyar dolarlık dış borcunu ödeyip ödemeyeceğine ilişkin tartışmaları gündeme getirdi.