Ukrayna'dan Gelen Mayinlari Anka Ve Aksungur Tespit Etti

Ukrayna'dan Gelen Mayinlari Anka Ve Aksungur Tespit Etti

Türk Silahli Kuvvetleri’nin en büyük yardimcilarindan olan Anka ve Aksungur silahli insansiz hava araçlarinin, üzerlerine entegre edilen SAR radari ile Ukrayna’dan sürüklenen basibos mayinlari tespit ettigi söyleyen TUSAS IHA Genel Müdür Yardimcisi Ömer Yildiz, dünyada binlerce firmanin insansiz hava araçlari üretmeye çalistigini ifade ederek “Türkiye bu alanda çok iyi bir yerde ama çok sert bir rekabet var” dedi.

Efes-2022 Birlesik Müsterek Fiili Atisli Arazi Tatbikati devam ederken, tatbikat alaninda olusturulan Savunma Sanayi Sergisinde en dikkat çeken stantlardan biri de Anka SIHA’nin boy gösterdigi Türk Havacilik Uzay Sanayii (TUSAS) standi oldu.

Yabanci askeri heyetlerin oldukça dikkatini çeken Anka, tüm heybetiyle alanda yer alirken, TUSAS Insansiz Hava Araçlari Genel Müdür Yardimcisi Ömer Yildiz, Anka’nin kontrol istasyonunda bulunan pilotunun sadece acil durumlarda müdahale ettigini ifade ederek, “Pilot, uçaga ne yapmasi gerektigini söylüyor sadece. Su ana kadar Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Cumhurbaskanligi ve Jandarma Genel Komutanligi tarafindan kullaniliyor. Yurtdisinda da Tunus ve Kazakistan’a ihracatini gerçeklestirdik, Malezya için de karar verilmesini bekliyoruz” dedi.

SIHA’larin çok uzun müddet havada kaliyor olmasinin ve firsat hedeflerini üzerlerinde tasidiklari mühimmatla beraber etkisiz hale getirebilmesinin kendini vazgeçilmez kildigini söyleyen Yildiz, “Türkiye de bu alanda dünyada çok iyi bir yerde ama çok iyi bir yerde olmasi demek sonsuza kadar böyle devam edecegi anlamina gelmiyor. Herkes çok hizli bir sekilde bu alana giriyor, yarisiyor. Dünyada binlerce firma insansiz hava araçlari üretmeye çalisiyor. Çok sert bir rekabet var ve gitgide sertlesecek” diye konustu.



“Ukrayna’dan gelen mayinlari tespit etti”

Deniz Kuvvetleri Komutanliginda hem Ankara hem Aksungur’un görev yaptigini ifade eden Yildiz, “Aksungur’un ortalama görev süresi 43-44 saat civarinda. Anka ve Aksungur’un üzerine SAR radari da entegre ettik. Bu radarla beraber deniz üzerinde yüzen serseri mayin dedigimiz basibos kalmis mayinlari tespit edebiliyoruz. Özellikle Ukrayna’da kalan serbest kalan mayinlarin, ticari gemiler için tehdit olusturan mayinlarin tespiti bu sekilde yapildi. Anka’nin üzerinde gece ve gündüz görev yapabilen bir kamera var. 8 kilometre mesafeden bir insanin elinde sopa mi silah mi tasidigini tespit edebiliyor. Özellikle terör hedeflerine karsi çok etkin bir araç” dedi.



Orman yanginlarinda da yardimci

Anka’nin üzerinde bulunan termal kameranin, orman yanginlarinda da gözetleme görevi gerçeklestirdigini söyleyen Yildiz, “Dumanin altinda alev cephesinin nerede oldugunu, hangi bölgenin daha sicak oldugunu, alevin ne tarafa dogru ilerledigini tespit edilebiliyor. Bu sayede yerde orman yanginlarina müdahale eden unsurlar daha rahat koordine edilebiliyor. Kameranin yani sira MAM-L ve MAM-C mühimmatlari tasiyabiliyor. Bu mühimmatlar, zirhli araçlari ve tanklari etkisiz hale getirebiliyor. Uçagin üzerinde telsiz istasyonu da mevcut. Bu sayede, yerde birbiriyle görüsemeyen unsurlar, uçak üzerinden birbirleriyle görüsebiliyor. Uçagin üzerine istihbarat yükleri de tasiyoruz. 30 MHz ve 18 GHz arasinda yayin yapan tüm yayin kaynaklarinin yerini ve tipini tespit edebiliyor. Bu da hedef bulmada yardimci ekipmanlardan bir tanesi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile