Ukrayna'dan Getirdiği Koyunlar Yılda 8 Yavru Veriyor

Ukrayna'dan Getirdiği Koyunlar Yılda 8 Yavru Veriyor

Tokatlı hayvan yetiştiricisi Hayati Sevinç 3 yıl önce 5 Milyon TL’ye kurduğu çiftlikte Ukrayna’dan getirdiği “Romanov” cinsi 300 koyunla üretimine başladığını belirtip, hedefinin bu rakamı 7 bine çıkarmak olduğunu söyledi.

Tokat’ın Niksar ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki Hayati Sevinç, 7 yıl Ukrayna’da ticaret yaptıktan sonra döndüğü memleketinde, 3 dönümlük arazi içerisinde 300 Romanov cinsi koyun ile üretime başladı.

Şu an 20 dönümlük arazide 7 bin 500 m2 kapalı alanda koyun üreterek, Türkiye genelinde birçok şehre satış yapan Sevinç’in hedefi koyun üretimini yılda 7 bin’e çıkarmak.

Bir koyundan 13 aylık periyotta yaklaşık 8 yavru elde ettiğini belirten Sevinç; “Romanov cinsi koyun üretme çiftliğiyiz. Yaklaşık 5 Milyon TL’ye bu çiftliğimizi kurduk. 7 bin 500 metrekare kapalı alan Türkiye’nin en büyük ilk çiftliğini yaptık. Yedi yıl yurt dışında kaldığım dönemde Rusya ve Ukrayna’da, oradaki değişik ticaret dallarıyla uğraşırken, Türkiye’deki hayvan varlığının az olmasından dolayı bu hayvanın farklılığı benim dikkatimi çekmişti. 7 yıl önce Ukrayna’da bir çiftlikte başladık Romanov üretmeye. Sadece Türkiye değil başka ülkelere de Romanov ihraç ettik. Ülkemizde hayvan açığının bu hayvan cinsi ile hızlı bir şekilde kapatılacağını düşünerek çünkü bu hayvan yılda iki defa doğum yapıyor 13 aylık periyotta her doğumda 3 ila 4 kuzu veriyor. Yani minimum 13 aylık periyotta 6 ile 8 kuzu veriyor. Bizim yerel koyunlarımız 13 aylık periyotta bir tane kuzu veriyor. Bunları dikkate aldığımızda bu hayvan bizim yerel hayvanlardan en az 6-0 daha fazla üretim yapıyor bu zaman diliminde. Ancak ve ancak Türkiye bu hayvancılık açığını bu şekilde kapatabilir. Bizde bu sebepten dolayı Romanovu Türkiye’ye taşıdık. Ben Tokatlıyım Niksarlıyım, kendi bölge insanımız bu işi tanısın, ilk önce kendi bölge insanımız bu işten ekonomik olarak kazanç sağlasın maksadıyla bu tesisi 3 yıl önce buraya kurduk” dedi.



Dünyanın en kaliteli koyunlarından

Romanov cinsinin Türkiye’de pek tanınmadığını belirten Sevinç; “Bilinen bir cins değil, pek tanınmıyor. Dolayısıyla biz teknik elemanlarımızı da Ukrayna’dan getiriyoruz. Burada bulunan benim kendi teknik elemanlarımızı yetiştirdik. Şu an tesisimizde veteriner hekim Kadir Çelik abimiz bu konuda Türkiye’de en uzman kişilerden birisi diyebiliriz. Bizde kendimizi yetiştirdik, bu hayvanın üretimi bakımı noktasında. Hayvanın en büyük özelliği mera özelliği taşıyor. İstediğiniz gibi merada otlatabiliyorsunuz, çok dirençli bir hayvan. Yani bizim koyunlardan her yönüyle üstün meziyetlere sahip. Eti dünyanın en kaliteli etine sahip, yünü çok kaliteli, yani hayvan komple düşündüğümüz zaman dünyadaki koyun cinsleri içerisinde birini sırada yer alan bir hayvandır” diye konuştu.

Sevinç kendi öz sermayesi ile bu işe başladığının altını çizerek; “Biz bu işi kendi imkanlarımla, kendi öz sermayemizle kurduk ve bu şekilde de devam ediyoruz. Hiçbir yerden destek yada teşvik almadık. Tesisimiz çok büyük 7 bin kapasiteli olduğu için bu noktada devletimizden tabii ki hayvancılığı desteklemek marifetiyle kredi kullanımında kolaylıklar bekliyoruz. Bunu da yetkililerden bekliyoruz. Sonuçta işimizi daha da büyütüp bu tesiste tam performansla çalışırsak aynı zamanda bu tesis bu civardaki üç tane köyün arazisinin hayvancılık noktasında ekimlerini karşılayabilecek. Bu da şu demek oluyor en az 2 Bin kişiye istihdam sağlanması anlamına geliyor. Burada 45-50 kişi çalışacak. Bizim üretmemiz gerekiyor, çok çalışmamız gerekiyor ve kendi ayağımızın üstünde durmamız gerekiyor” dedi.

Sevinç, “romanov” cinsi koyunlardan kazancın çok fazla olduğunu belirterek, “Bu koyunlar doğduğu zaman kuzuları siyah beyaz renkte doğuyor, üç aydan sonra annesinin rengini almaya başlıyorlar. Dört aylık kuzu besiye çekildiği zaman 45-50 kg civarında geliyor. Yani hem et hem de üremedeki çok doğurganlık özelliğini dikkate aldığımızda hayvanların ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağı ortada. Bölge insanımız karayaka koyun yapıyor yılda bir tane kuzu alıyor, kuzusunu 600 TL’ye satıyor. Bundan altı tane alsa yılda minimum 3600 TL para kazanıyor. Yani 3 Bin TL daha fazla getirisi olan bir hayvan, yani daha fazla ekonomik getirisi olan bir hayvan. Artı hayvan sayısı artıyor, o yüzden her yönüyle mükemmel bir hayvan diyebilirim. İnşallah Niksar ekonomisine, Tokat ekonomisine ve Türkiyemize büyük bir katkılarda bulunacağımıza inanıyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile