Ukrayna Heyeti, Türk İşadamlarından Tarım ve Unlu Gıda Yatırımı İstedi

Ukrayna Heyeti, Türk İşadamlarından Tarım ve Unlu Gıda Yatırımı İstedi

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)`nun 135 ülkeden 750 işadamının katılımıyla İstanbul`da düzenleyeceği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2011 programı için Türkiye`ye gelen Ukrayna heyeti, Türk işadamlarından ülkelerine tarım ve unlu gıda mamullerine ilişkin yatırım yapmalarını beklediklerini söyledi.

Çarşamba ve Bafra ovalarının Türk tarımı için ne denli önem taşıdığının bilincinde olduklarını ifade eden Ukraynalı işadamları, Samsun sanayisi ve ticaretinin kendileri açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ile Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD)`ın konuğu olarak Samsun’a gelen Odessa Bölgesel Ticaret ve Sanayi Odası ile Cherskasy Ticaret ve Sanayi Odası’ndan 30 kişilik iş adamı heyeti, sanayi tesislerini gezerek incelemelerde bulundu. Samsun hakkında bilgi alan Odesa Bölgesel Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Volodymyr Shpyrko ve Kherson Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Volodymyr Nevesenko, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile birçok konuda işbirliği protokolü imzaladı. Oda binasında yapılan işbirliği protokolü imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Wiking Projesi’nin Türkiye ayağında Samsun’un bulunduğunu hatırlatarak, Ukrayna’nın Türkiye ve Samsun için önemine vurgu yaptı ve iş birliği protokolünün de her iki ülkeye hayır getirmesini diledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun ile Odesa’nın birbirine yakınlığına dikkat çekerek, "Buradaki ana fikir, Samsun ile Odesa’nın yakınlığı değil, Türkiye ile Ukrayna’nın yakınlığı diye düşünüyorum. Ukrayna ile Türkiye hakikaten aramızdaki bir deniz ve bu denizde kurulacak bir ulaşım sistemi deniz yolu bağlantısıyla tarihte görülmemiş ve bugüne kadar görülmediği oranda ticaret, sosyal kültürel yakın ilişkiler kurabilir. Samsun ile Ukrayna şehirleri arasındaki ulaşım güçlüğünün yakın gelecekte ortadan kalkacağına inanıyorum. Daha rahat gidip gelinebilin şehirler haline geleceğiz. Havayolu bağlantıları ve denizde Odesa-Samsun arasında bir deniz taşıtı sistemi kurulduğu taktirde birbirimizle çok daha rahat iletişim içine gireceğiz. Bunlar da gelecekte mutlaka olacaktır. Bütün bunlar protokol benzeri iletişim ve dostluklarla hızlanacaktır." dedi.
Kherson Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Volodymyr Nevesenko ise Ukrayna ile Türk işadamlarını bir araya getirip ihtiyaç duydukları alanlarda yatırım yapmalarını sağlayabileceklerini kaydetti. İş birliğinin verimli geçeceğine inandıklarını bildiren Nevesenko, "Bölgemizde mevcut üretim tesisleri var. Özellikle cam üretim sahalarımız çok. Titanyum ocaklarımız yüksek oranda bulunmakta. Bunlar araştırılıp daha ciddi yatırımlarla desteklenebilir. Karadeniz’e de çıkış limanımız mevcut. Ulaşımımız kritik bir noktada. Bu alanlarda iş yapacak iş adamlarını organize edip bir araya getirmeye hazırız. Yatırım amaçlı Türk şirketlerini bekliyoruz. Ekonomi açısından çok iyi olur. Samsun’dan da ekmek, unlu gıda mamülleri, tatlıları üretimi olabilir. Bir de en çok ilgimizi çeken ve yapmak istediğimiz şey tarım ürünleri ticareti. Gıda ve sebzenin aracısız bir şekilde üretimini ve ticaretini yapmak istiyoruz. Aracı kullanmadan sebze meyve ile uğraşmak istiyoruz. Bir de Türkiye ile tarımgillerden buğday olabilir." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile