Ukrayna Savasi Magduru Türk Tip Ögrencileri Ortada Kaldi

Ukrayna Savasi Magduru Türk Tip Ögrencileri Ortada Kaldi

Ukrayna’da tip okuyan ve savas nedeniyle Türkiye’ye dönmek zorunda kalan, yatay geçis yaptiklari özel üniversitede müfettis raporu dogrultusunda kayitlari silinen Türk ögrenciler ortada kaldi. Doktorluk hayalleri yarim kalan ögrenciler, olayi mahkemeye tasidi.

Samsun’un Çarsamba ilçesinde yasayan Ömer Faruk Aydin ve Metin Dogan Kazanç, Ukrayna’da bulunan V.N Karazin Kharkiv National Üniversitesi Tip Fakültesi’nde okurken Ukrayna-Rusya savasi çikti. Hazirlik ve 1. sinifi Ukrayna’da okuyan tip fakültesi ögrencileri Ömer Faruk Aydin ve Metin Dogan Kazanç, Yüksekögretim Kurulu Baskanligi (YÖK) tarafindan kendilerine taninan yatay geçis ve özel ögrenci hakkini kullanarak Istanbul’da bir vakif üniversitesine kayit yaptirdi. Buradaki özel üniversitede tip fakültesine 1. siniftan baslayan ögrenciler, 2. sinifa geçtikten sonra ’müfettis’ sokuyla karsilasti. Müfettis tarafindan yapilan inceleme neticesinde "YKS siralamalarinin basari sartini ve dönem sartini saglayamadiklari" gerekçesiyle ögrencilerin kayitlari silindi. Ögrenciler de YÖK’ün saglamis oldugu sartlari karsiladiklarini öne sürerek bu durumu yargiya tasidi. Doktorluk hayalleri yarim kalan ögrenciler, yetkililerden yardim istedi.

"Benim 4 senem gitti"

Yasadigi magduriyeti anlatan Ömer Faruk Aydin, “2017 yilinda Çarsamba’da Imam Hatip Lisesi’nden mezun oldum. 2020 yilinda tip fakültesi okumak için Ukrayna’ya gittim. Orada hazirlik sinifini okudum. Oranin sinavina girdim ve 1. sinifi okumaya basladim ve savas çikti. Savas çiktigi zaman Cumhurbaskanimiz oradaki ögrencilere geri dönüs çagrisinda bulundu. Biz zor sartlar altinda Türkiye’yi geri geldik. Cumhurbaskanimizin talebi ile buradaki birçok üniversiteye basvuru yaptik. Basvuru sonucunda üniversitelerin birkaçindan olumlu karar aldik. Burada sil bastan tekrardan tip fakültesine basladik. Burada okurken 1. sinifi bitirdik. Yaz tatiline girdigimizde okula gelen müfettis bizi okuldan çikardi. Çikarma sebebi ise ‘normal yatay geçise göre gelmediginiz için’ ve savas durumunu göz ardi ederek bizi okuldan çikardi. Sinifta 8 ögrenciydik. Hepimiz mahkemeye basvurduk. 3 tane arkadasim davalarini kazandi ve suan okula devam ediyorlar. 2. sinifi biten arkadasim 3. sinif oldu. Biz 1 sene geride kaldik. Hala davamiz sürüyor. Kaybediyoruz. Üst mahkemeye gidiyor. Ne olacagi hiç belli degil. Yetkililere sesleniyorum. Haksiz, hukuksuz sekilde bizim hakkimizi elimizden aldilar. Bunlarin hepsi olumsuz sonuçlanirsa yurt disina gidecegiz. Oradaki üniversiteden kaydimizi alarak baska bir üniversiteye gidecegiz. Savas çikmamis olsaydi ben 1 sene sonra mezun olacaktim. Benim 4 senem gitti" dedi.



"Psikolojik olarak çökmüs durumdayim"

Tip ögrencisi Metin Dogan Kazanç ise "2020 yilinda YKS sinavina girdim. Sonrasindan babamin istegi ile Ukrayna’ya tip egitimi almaya gittim. 2020 yilinda hazirligi basarili bir sekilde bitirdikten sonra diplomami aldim. Tip fakültesine basladim. 2021-2022 egitim yilinda Ukrayna-Rusya savasi patlak verdi. Bu sebepten dolayi Cumhurbaskani kararnamesi ile ülkemize dönüs sagladik. Sonrasinda üniversitelere basvuru asamasi basladi.

YÖK’ün çikarmis oldugu kurallar dahilinde basvurularimizi tamamladik. Içerisinde 3 tane kural vardi. 1 tanesi bile tamamlamamiz halinde yatay basvurusu yapabilecegimiz bizlere belirtildi. Bunlardan 1 tanesinin kurali geldigimiz üniversitenin ilk 500 içerisinde yer almasidir. Biz de bu sarti tamamladigimiz için özel bir üniversiteden kabul aldik. Kabulümüz gerçeklesti ve 1. sinifi basarili sekilde bitirdikten sonra 2.sinifa geçis yaptik. Geçis yaptigimiz yilin yazinda kaydimiz durduk yere silindi. Okulda hiçbir kimse bizimle iletisime geçmeden kaydimizin silindigi bize belirtildi. Biz bu durumu mahkemeye tasidik. 1 senedir mahkememiz devam ediyor. Magduriyet içerisindeyiz. 4 senemiz çöp oldu. Ailemiz üzüntülü. Aile, ülkeme, tüm memleketime hayirli bir doktor olmak istiyorum. Atilan arkadaslarimiz arasinda geri dönüsler var. Emsal karar gösterdigimiz halde mahkememiz sonuçlanmiyor. Durum çözülmezse 4 senem bosa gidecek. Aileme benim sorumlulugum bir yükümlülügüm var. Bunun altindan ben kalkamam. Psikolojik olarak çökmüs durumdayim" diye konustu.

Üniversite yetkilileri de kayit silinme isleminin kendileriyle bir ilgisinin olmadigini, müfettis karari dogrultusunda bunun yapildigini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile