Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Arslan Açıklaması

'2015 yılında Zambiya'ya Türkiye'den 29 milyon dolarlık ihracat ve ülkeden 3 milyon dolar değerinde ithalat yapıldı' '32 milyon dolarlık ticaret hacmi küçük görülebilir ancak bunun zaman içinde artırılması adına karşılıklı güzel adımlar atılmakta' 'Bu potansiyelin artırılması ve büyümesi adına karşılıklı işbirliği içinde olacağız'.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Türkiye ile Zambiya arasındaki 32 milyon dolarlık ticaret hacmi küçük görülebilir ancak bunun zaman içinde arttırılması adına karşılıklı güzel adımlar atılmakta.' dedi.

Arslan, Zambiya Enformasyon Bakanı Chishimba Kambwili ve beraberindeki heyetle görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Zambiya ile mevcut ilişkileri güçlendirmek ve yapılabilecek işbirliklerini konuşmak adına bir araya geldiklerini ifade etti. Özellikle büyükelçiliklerin karşılıklı faaliyete geçmesiyle ilişkilerin hızlı bir süreç yaşadığını vurgulayan Arslan, bu sürecin iki ülke halkının birbirini tanıması adına önemli bir adım olduğunu söyledi.

Siyasi anlamda da iyi bir ilişkiler silsilesi bulunduğuna işaret eden Arslan, 2015'te Zambiya'ya Türkiye'den 29 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ve ülkeden 3 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirildiğini belirtti. İki ülke arasında ulaştırma ve haberleşme alanlarında iyi ilişkiler olduğunu vurgulayan Arslan, '32 milyon dolarlık ticaret hacmi küçük görülebilir ancak bunun zaman içinde artırılması adına karşılıklı güzel adımlar atılmakta.' dedi.

- 'Her türlü iş birliğine hazırız'

Arslan, Türkiye'nin Zambiya'ya her türlü desteği verdiğine dikkati çekerek, özellikle ulaştırma ve haberleşme alanlarında da her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getirdi.

Zambiya ile tarım, turizm, eğitim, sağlık, altyapı ve konut sektöründe işbirliği yapılabileceğini ifade eden Arslan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 2013 yılından bu yana ülkede farklı sektörlerde destekler ve eğitimler sağladığını anımsattı.

Arslan, özellikle tecrübenin aktarılması adına eğitim desteklerini önemsediklerini belirterek, 'Biz de yapacakları işlerde destek vermek konusunda kendilerine açık kart sunduk. Biliyoruz ki bu tip destekler, ticaret adamlarımızın bu ülkede yatırım yapma isteği ciddi potansiyel barındırıyor. Bu potansiyelin artırılması ve büyümesi adına karşılıklı işbirliği içinde olacağız.' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Arslan, 15 Temmuz hain darbe girişimine de değinerek, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin hiçbir zaman yaşamak istemediği bir olaydı. Kendi silahlı kuvvetlerimizin, kendi askerimizin, silahını kendi halkına doğrulttuğu bir olaydı. Memnuniyetimiz, bir şey yapılacaksa halkla birlikte yapılabileceğine inanan bir Cumhurbaşkanı ve aynı inancı paylaşan bir Başbakanımızın başımızda olmasıydı. Halkımız da bu inancı boşa çıkarmadı, o gün cansiparane şekilde meydanlara indi, hainlerin darbe girişimini püskürttü ve millet olma şuuruyla kendi iradesine sahip çıktı. Bundan sonra ülkemize bu tür bir girişimde bulunmak isteyenler karşısında milleti bulacağını görmüş oldu. Millet olma şuuruyla hareket edildiğinde hainlerin başarılı olamayacağını tüm dünyaya göstermiş olduk. Bizi destekleyen dost ülkelere ve halkımıza teşekkür ediyoruz.'

- 'Gelişmiş ülkelerden öğreneceğimiz çok şey var'

Bakan Kambwili de Zambiya'nın gelişmekte olan bir Afrika ülkesi olduğunu belirterek, 'Gelişmiş bir ülke olan Türkiye ile ilişkilerimizi kuvvetlendirmek bizim için heyecan verici. Gelişmiş ülkelerden öğreneceğimiz çok şey var. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artması bu noktada çok iyi olacak.' ifadelerini kullandı.

Zambiya'da çoğu Afrika ülkesinde olduğu gibi pek çok doğal kaynak bulunduğuna ancak bu kaynakların tam olarak kullanılamadığına dikkati çeken Kambwili, görüşmenin Türk iş adamlarının Zambiya'daki yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri için vesile olması dileğinde bulundu.

Görüşme, hediye takdimlerinin ardından basına kapalı devam etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile