Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yurt dışında Varlık Fonu'na benzer bir çok fon olduğunu vurgulayarak, 'Varlık Fonu'nun amacı, bugüne kadar Başbakanlığa bağlı olup Hazine'nin uhdesinde olan birçok kurumun Hazine boyutuyla olan varlıklarının aktif hale getirilmesi.' dedi.
Arslan, A Haber televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Varlık Fonu'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, fonun kurulma amacının hiçbir şekilde şirketleri bir teminat, ipotek göstermek ve bunların işleyişine karışmak olmadığını söyledi. Arslan, 'Varlık Fonu'nun amacı, bugüne kadar Başbakanlığa bağlı olup Hazine'nin uhdesinde olan birçok kurumun Hazine boyutuyla olan varlıklarının aktif hale getirilmesi.' dedi.
PTT, TÜRKSAT ve Türk Telekom'un Hazine'ye ait hisselerinin Varlık Fonu'na devredildiğini anlatan Arslan, 'Ancak bunların iş ve işlemlerini yine Ulaştırma Bakanlığı olarak biz yapacağız ve yine kurumlar bugüne kadar olduğu gibi hem yaptıkları işlerde hem personelinin çalışma statüsü olarak da tamamen bugüne kadarki işlevlerini devam ettirecekler. Varlık Fonu'nu bundan ayrı tutmak lazım.' şeklinde konuştu.
Arslan, yurt dışında Varlık Fonu'na benzer birçok fon olduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı:
'Varlık Fonu'nun amacı şu; bu kuruluşların hepsi Hazine'deydi. Hazine bunlarla ilgili ayrıca ekstra bir işlem yapmıyordu adeta donuk bir varlık, donuk bir parasal varlıktı. Bunun yerine Varlık Fonu, bütün bu Varlık Fonu'nun şemsiyesi altına alınan şirketlerden aldığı güçle diyecek ki 'Evet ben bonolar üretiyorum, ben başka işlemler yapıyorum, ben bu kadar güçlü bir fonum. Varlık Fonu'nun sağladığı kredi sistemiyle çok daha uygun şartlarla yatırımlara kaynak oluşturacağım, ülkemizin yatırımlarına kaynak oluşturacağım.' Örnek olarak söyleyebiliriz, mesela Norveç'te cari fazlası var, Norveç bu cari fazlayı alıp donuk bir para olarak tutmuyor, bankaya yatırıp faizle çalıştırmıyor. Bunun yerine yurt dışında da fon aracılığıyla iş ve işlemler yapıyor, bu kaynağını değerlendiriyor.'
Bakan Arslan, Varlık Fonu'nun Kanal İstanbul dahil Türkiye'de birçok büyük projeye kaynak oluşturmada, ticari kredilerin dışında, çok daha uygun şartlarda imkanlar sağlayacağını belirtti.
- 'Kanal İstanbul'un finans yöntemi belirleniyor'
Kanal İstanbul'la ilgili süreçleri belirli bir noktaya getirdiklerini belirten Arslan, 'Güzergahların nihai aşamaya gelmesi dahil şu an çalıştığımız Kanal İstanbul'un finans yöntemini belirlemek. Çünkü Türkiye'de yap-işlet-devret veya yap-kirala sistemleri dahil birçok yöntem uygulandı ve biz bunu Ulaştırma Bakanlığı olarak gerek havacılık sektöründe, gerek karayollarında, gerek denizcilik sektöründe, marinalarda, limanda çok başarılı bir şekilde uyguladık. Ancak Kanal İstanbul'un kapasitesini ve büyüklüğünü düşündüğünüz zaman diğer projelere göre çok daha büyük, çok daha etraflıca düşünülmesi ve buna göre karar alınması gereken bir proje.' dedi.
Arslan, Varlık Fonu'nun ihtiyaç duyulduğunda yatırımları daha hızlı yapabilme imkanı sağlayacağını aktardı.
Yerli arama motoru konusunun önemli bir konu olduğunu belirten Arslan, 'Bunun da sebebi, aslında verilerin ülkemizde kalması. Bugün değilse bile gelecekte başkalarının da bu verilere erişebileceğini düşündüğümüz için bu verilerin ülkemizde kalmasını çok çok önemsiyoruz. Onun için kamu entegre veri merkezleri dahil veri merkezlerinin Türkiye'de yapılmasıyla ilgili teşvik edici bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık.' ifadesini kullandı.
Bakan Arslan, Rize-Artvin Havalimanı için yapılan ihale süreçlerinin tamamlandığını ve sözleşmenin imzalandığını belirterek, 1-1,5 ay içerisinde yer tesliminin yapılarak fiilen işe başlanacağını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Arslan Açıklaması
'Varlık Fonu'nun amacı, bugüne kadar Başbakanlığa bağlı olup Hazine'nin uhdesinde olan birçok kurumun Hazine boyutuyla olan varlıklarının aktif hale getirilmesi' '(Kanal İstanbul) Güzergahların nihai aşamaya gelmesi dahil şu an çalıştığımız Kanal İstanbul'un finans yöntemini belirlemek'.