Yıldırım, Mövenpick Otel'de basın kuruluşlarının İzmir'deki temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının faaliyetlerinin anlatıldığı sunumun ardından, projelere ilişkin bilgi veren Yıldırım, İzmir Körfez Geçişi Projesi'ne dair kamuoyunda ittifak sağlanmaya başladığını belirtti.
Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılmasının planlandığını, o nedenle taliplisinin de bulunması gerektiğini ifade eden Yıldırım, yerel özelliği bulunan bu ölçekte bir projenin ilk kez deneneceğini açıkladı.
Daha önce Yap-İşlet-Devret modeliyle Avrasya Tüneli inşaatına başlandığını ancak o projenin henüz devreye girmediğini anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Ondan sonra ilk proje İzmir'de olacak. O yüzden buraya hem bu konuda uzmanlığı olan hem de finansal güce sahip taliplileri bulmamız ve süreci başlatmamız gerekiyor. Şu anda projeyle ilgili ÇED çalışmaları devam ediyor. Birkaç ay daha bu konu devam edecek gibi gözüküyor. Projeyle ilgili özellikle İzmir Körfezi'nin içinde oluşturulan yapay ada ve o adanın fonksiyonları konusunda henüz alternatifler bitmiş değil. Burada da projeyi cazip hale getirmek için farklı düşünce ve görüşler var. Onlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Onu da ayrıca İzmir kamuoyuyla paylaşacağız. Bu bir ulaşım projesi, bunun yanında bir de İzmir için yaşam alanı oluşturma projesi de düşünmemiz lazım. Bu kısmının da proje kadar, hatta daha önemli olduğunu düşünüyorum. Birkaç alternatif çalışma var, ilerleyen dönemde İzmir kamuoyuna sunacağız."
Bu tip büyük projeleri genel bütçe imkanlarıyla yapmanın kolay olmadığını ve zaman alacağını vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, YİD modeliyle hayata geçirilmesi planlanan projenin tamamlanması halinde geçişlerin ücretli olacağı bilgisini verdi.
- İstanbul-İzmir Otoyolu
Toplantıda, İstanbul- İzmir Otoyol projesine de değinen Yıldırım, İstanbul-Bursa güzergahında dün incelemelerde bulunduğunu, bu kapsamda 2 bin 500 metre uzunluğa sahip Selçuk Gazi Tünelleri'nde iki tarafta da son ışığı gördüklerini anlattı.
Projenin toplam 387 kilometrelik ana aksa sahip bulunduğunu, İzmir Otogar Kavşağı'ndan başlayarak, İstanbul'a oradan da Gebze TEM yoluna bağlantıya kadar olan mesafeyi kapsadığına işaret eden Bakan Yıldırım, bu mesafeye köprünün de dahil olduğunu belirtti.
İzmit Körfezi'ni, Dilovası'ndan Hersek Burnu'na bağlayan asma köprünün boyu itibarıyla dünyanın 4'üncü köprüsü olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Köprü yaklaşık 5.5 kilometre uzunluğunda, kuleler arası mesafe ise bin 550 metre. Köprü çok özel bir dizayn, kuleleri yerde sabit değil, hareketli. Orası fay kesişme hattında olduğu için köprü kulesi, herhangi bir yer hareketinde yatay-düşey hareket edebiliyor. Keson yatakları var, o keson yataklar içerisinde denizin 45 metre altına yerleştirilmiş alttan radye temel ve kazıklarla beslemesi yapılmış bir kutu içerisinde hareket eden 252 metre boyunda bir yapı. Bu çok önemli bir mühendislik gerektiren proje. 1999 depreminde tam fay hattının geçtiği yer olan Hersek Burnu-Gölcük istikametinde olduğu için deprem riskine karşı burada çok özel proje yapıldı."
- İzmit-Yalova arasındaki bölüm trafiğe açılacak
Projenin üç aşamadan oluştuğunu, ilk aşamada, Gebze Körfezi'nin Yalova tarafındaki ayaktan itibaren İznik Körfezi'ne kadar 40 kilometrelik bölümün şu anda hazır olduğunu ve trafiğe açılabileceğini ifade eden Yıldırım, "Bu bölüm önemli. Özellikle İzmit-Yalova arasındaki bölünmüş yolda trafik yoğunluğu bakımından ciddi bir sıkıntı var, dolayısıyla orayı rahatlatmak için bu bölgeyi hemen açacağız" dedi.
İkinci etapta ise 2016 yılının Nisan ayında Gebze'den Altınova'ya oradan da Orhangazi'ye kadar açılmasının planlandığını anlatan Yıldırım, "Üçüncü etabı da yılın üçüncü çeyreğinde Bursa Çevre yoluna bağlamış olacağız. Bursa'dan İstanbul'a gidecekler en fazla 45 dakikada İstanbul'a kesintisiz bir ulaşımla varmış olacaklar. Bizim taraftan İzmir Otogar ile Kemalpaşa arası öncelikle devam ediyor. 2 tünelimiz var, Belkahve tünelleri. Onlar da bitti. Ama orada çok fazla sanat yapısı olduğu için tamamlanması eylül, ekimi bulur. Geri kalan bölümler ise 2018'de tamamen bitmiş olacak" diye konuştu.
Proje kapsamındaki çalışmaların tüm güzergahlarda bin 600 iş makinesi ve 9 bin işçiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Projenin toplam maliyeti 6.5 milyar dolar. Finansman maliyetini de koyduğumuz zaman 15 milyar doları buluyor, şu ana kadar 1 milyar 750 milyon kamulaştırma parası olarak vatandaşa ödendi, yol için de 10 milyar 500 milyon ödeme yapıldı. Yani aşağı yukarı yüzde 45-50 arasında yolun bitmiş olduğunu söyleyebiliriz."
- Bakan Yıldırım'a doğum günü sürprizi
Toplantının sonunda Bakan Binali Yıldırım'a, kendisi için hazırlanan doğum günü pastası ikram edildi. Torunları tarafından hazırlanan görüntülü kutlama mesajlarını salondaki ekrandan izleyen Yıldırım, duygulandı.
Gazeteciler tarafından kaç yaşında olduğu sorulan Bakan Yıldırım, "Erkek yaşını saklamaya, kadın ise saklamamaya başladığı zaman yaşlanmış demektir" diye esprili yanıt verdi.
Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ile İzmir arasını 3 saate indirecek olan İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatında şu ana kadar 1 milyar 750 milyon lira kamulaştırma, 10 milyar 500 milyon lira da yol inşaatı için harcama yapıldığını bildirdi.