Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'IN Açıklaması

Tamer Toğanaş - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk uygulamaya geçtiğinde bireysel abonelerin yararlandığı güvenli internet hizmetinin artık kurumsal abonelerin de vazgeçilmezi olduğunu belirterek, güvenli internetten faydalanan kurum ve kuruluş sayısının 33 bine ulaştığını bildirdi.

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenli internet hizmetinin başladığı günden bu yana kullanıcılardan yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.

Mayıs ayında hizmete giren güvenli internet uygulamasından yararlanmak için 33 bin kurumsal abonenin başvuru yaptığına dikkati çeken Bakan Yıldırım, bunlar arasında bakanlıklar, üniversiteler, genel müdürlükler, eğitim-öğretim kurumları, yurtlar, bankalar gibi çok sayıda kullanıcının internet kullandığı, kamu ve özel sektör kuruluşu bulunduğunu söyledi.

-''Bilgi güvenliği çok önemli''-

Bakan Yıldırım, aradan geçen 4 ay gibi kısa bir süre içinde 33 bin kurum ve kuruluşun güvenli internet hizmetinden yararlanmaya başlamasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, ''Bu sayı küçümsenecek bir sayı değildir. 4 ay gibi kısa bir sürede 33 bin aboneye ulaşılması, kurum ve kuruluşların bu işe verdiği önemin göstergesidir. Bu kurum ve kuruluşların bünyesindeki internete bağlı yüzbinlerce bilgisayar ve kullanıcı anlamına geliyor. O nedenle bunu önemsiyoruz'' dedi.

Her fırsatta bilgi güvenliği ve siber güvenliğin önemine dikkat çektiğini hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Siber güvenliğe önem vermezseniz, güvenli internetiniz yoksa çok büyük zararlarla karşılaşabilirsiniz. Şu anda en önemli sorunumuz siber güvenliktir. Sanal ortamda akan trafiğin zarar görmemesi, bir saldırıya uğramaması çok önemlidir. Bunu biz toplumsal olarak henüz tam algılayabilmiş değiliz. Bu iş için ABD her yıl 15 milyar dolar harcıyor.

Öte yandan internet gündelik hayatın önemli bir parçası haline geldi. İnternet adeta 'çekirdek ailenin bir üyesi' oldu. Evimizin başköşesine kadar girebilen internetin, denetimsiz, güvenli olmaması düşünülemez. İnternetin, hayatı kolaylaştırdığı, yaşam alışkanlıklarını değiştirdiği doğrudur, ancak olumsuz yanlarının da bulunduğunu unutmamalıyız. Bu olumsuzlukları bertaraf etmenin yolu da siber güvenlikten, güvenli internetten geçiyor. Bu nedenle güvenliği artırıcı önlemleri alma konusunda kurumsal abonelerin gösterdikleri bu ilgiyi de takdirle karşılıyorum.''

-''İnternete bağlı her bilgisayar siber tehdit altında''-

Yıldırım, kurumların finansal işlemleri başta olmak üzere, haberleşme ve diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon isteyen işlerinin bir çoğunu da internet ortamında yürüttüklerini ifade ederek, internete bağlı her bilgisayarın siber tehdit altında bulunduğunu hatırlattı. Bakan Yıldırım, güvenli internet hizmeti almayı seçen kurumsal abonelerin, özellikle bankacılık ve finansal işlerini internet üzerinden daha güvenle yapma ihtiyacı ile bu hizmeti talep ettiklerini vurguladı.

Siber tehdidin farkında olunmasının her türlü önlemden daha önemli olduğuna işaret eden Bakan Yıldırım, internet güvenliğinin sağlanmasında kurumsal önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti.

Bakan Yıldırım, güvenli internet hizmetiyle de güvenli içerik sağlanarak, virüs, oltalama gibi siber güvenliği tehlikeye atan konularda önlem alınmış olduğunu belirten Yıldırım, ''Bilinçli olunmadığı sürece hiçbir önlemin önemi yoktur. Bu nedenle alınan önlemler tabii ki tek başına yeterli değildir. Bilinçli kullanıcıların siber güvenliğe katkısı teknik önlemden daha fazladır ve daha önemlidir'' diye konuştu.

Yayıncı: Zülal Eser
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile