Aleksandar Palace Oteli'ndeki iftarda Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, Başbakan Nikola Gruevski, çok sayıda bakan ve milletvekili ile Yıldırım'a eşlik eden milletvekilleri Hüseyin Bürge, Rıfat Sait ve Gülay Dalyan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er de hazır bulundu.
Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, ''Balkanlar'ın incisi'' olarak tanımladığı Üsküp'te bir iftar yemeğine katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, konuklara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti.
Türkiye ve Makedonya halkları arasındaki yakınlığa işaret eden Yıldırım, "Makedonya ve Makedon halkıyla tarihten gelen sarsılmaz bağlarımız var. Bu sıkı bağları tarihi eserlerimizde, dillerimizde, edebiyatımızda, ortak mutfağımızda, müziklerimizde ve diğer birçok alanda görüyoruz" diye konuştu.
Bakan Yıldırım, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
"Tecrübelerimiz ve enerjimizle dostluğumuzu ekonomik alanda, ulaşım alanında, ticari ve kültürel alanda hep daha ileriye taşıyacağız. Türk-Makedon ilişkilerini komşu ülkelerin gıptayla izlediği bir düzeye çıkaracağız. Türkiye ile Makedonya arasındaki işbirliği ve dayanışma, Balkanlar bölgesinin istikrar ve güvenliği için de önemli bir kazanım oluşturmaktadır. Dünya artık çatışma istemiyor, barış istiyor, üretim istiyor, eşit paylaşım istiyor. Her dünya insanının dünyanın ürettiği değerlerden ürettiği ölçüde hakkını almasını istiyor. Onun için ümit ediyorum ki geleceğimiz geçmişimizden daha iyi olacaktır."
Yıldırım, ramazan ayının tüm Müslüman dünyası için hayırlı olmasını ve insanlığa huzur ile esenlik getirmesini de diledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, iftarın ardından, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının, rahmet, bereket ve azaptan kurtuluş ayı olduğunu söyledi.
TDP'nin organize ettiği iftar yemeğinde, Makedonyalı soydaşlarla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Yıldırım, ''Bu manevi havada onlarla birlikte olmak ve burada soydaşlarımıza moral vermek, ramazanı ihya etmek doğrusu bizim için de çok müstesna bir faaliyet oldu" dedi.
Türkiye'nin, bölgedeki konulara son yıllarda daha fazla ilgi duyduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Eski kayıtsızlık, bilgisizlik yok. Özellikle son 11 yılda, hükümetimizin bölge ve dünya politikaları sayesinde, soydaşlarımızın yaşadığı ülkelerin insanlarıyla kültürel faaliyetleri geliştirmek, ata yadigari eserlerin ihya edilmesi için çok ciddi projeler uygulamaya konuldu. Haftada 18 seferimiz var. Eskiden bırakın günde 2-3 seferi, haftada 1-2 seferi zor yapıyorduk. Şu anda Üsküp'ten İstanbul'a gitmek, İstanbul'dan herhangi bir Anadolu şehrine gitmekten çok daha kolay hale geldi. Bunun sonuçlarını da gördük. İki ülke arasında vize kalktı. 150 bine yakın Makedon ziyaretçi ülkemize geldi. Ülkemizden birçok yatırımcımızın burada faaliyetleri var. Burada çalışan vatandaşlarımız var."
-"Balkanlar, Evlad-ı Fatihandır''
Türkiye olarak, bu bölgeye karşı sorumlulukları bulunduğunu dile getiren Yıldırım, ''Geçmişimize baktığımız zaman, bu bölge, Balkanlar, evlad-ı Fatihan'dır. Altı asırdan fazla bir süre bu bölgede hüküm süren Osmanlı, hüküm sürerken hiçbir topluluğu, hiçbir inanç grubunu, kültürlerinden düşüncelerinden uzaklaştırmamış, onları tamamen serbest bırakmış. Yani bir asimilasyon politikasını asla ve asla sürdürmemiş" ifadesini kullandı.
Bölge ülkelerinin 1990'lı yıllarda büyük sıkıntılar çektiğine ve zulümler yaşandığına işaret eden Yıldırım, aynı ırktan insanların sadece dinleri farklı olduğu için birbirlerini katlettiklerini söyledi.
Bu nedenle Türkiye'nin bölgeye karşı daha fazla sorumluluk duyduğunu belirten Yıldırım, "Bu, bölge ülkeleri arasında çok olumlu bir algı meydana getiriyor. Türkiye'yi bir ağabey olarak görüyorlar, bölgede bir denge unsuru görüyorlar" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Makedonya'da
ÜSKÜP - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Demokratik Partisinin geleneksel iftar yemeğine katıldı.