Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sert Açıklaması

'Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için önlerindeki bütün engeller kaldırıldı. Başta vize ve vergi gibi tüm engeller bu kapsamda kaldırıldı' '3 bin 700 teknemiz daha kısa süre içinde Türk bayrağına geçiş yaptı. Bu rakamın önümüzdeki günlerde 6 binlere ulaşmasını bekliyoruz'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için başta vize ve vergi olmak üzere tüm engellerin kaldırıldığını belirterek, 'Şu anda 3 bin 700 teknemiz daha kısa süre içinde Türk bayrağına geçiş yaptı. Bu rakam önümüzdeki günlerde 6 binlere ulaşmasını bekliyoruz.' dedi.

Sert, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlama haftası etkinlikleri kapsamında Çanakkale kordon boyunda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Kabotaj Kanunu'nun 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu kanuna göre, Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuz ve römorkör hizmetlerinin Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağının düzenlendiğini ifade eden Sert, bu haftaya da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı adının verildiğini anlattı.

Bu yıl 91'inci yıl dönümü olan bayramın tüm yurtta, 71 liman başkanlığında coşkuyla kutlandığını aktaran Sert, şöyle devam etti:

'Bu, sadece bağımsızlığımız açısından değil denizlerimizdeki hükümdarlık haklarımızın perçinlenmesi ve denizciliğin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Her 1 Temmuz günü bunun bir analizini yapma fırsatı buluyoruz. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğer ülkelere göre daha başarılı olmaktadırlar. Son yıllardaki kazanımlarımıza baktığımızda 2000'li yılların ortalarında şimdiki Başbakanımız, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım liderliğinde çok büyük gayretlerle elde ettiğimiz beyaz listedeki yerini Türk bayraklı gemiler başarıyla koruyorlar.'

- 'Türk denizciliğini geliştirdiğini görüyoruz'

Sert, Türkiye'de 175 liman tesisi, 28 milyon DWT'lik ticaret filosu, Çin'den sonra en fazla gemi adamı sayısı bulunduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Geldiğimiz noktada kıyı yapıları ve tersaneler konusunda dünyadaki üçüncülük sayımızı koruduğumuz yerimiz ile o gün atılan tohumların bugün kademe kademe Türk denizciliğini geliştirdiğini görüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bugün bulunduğumuz yerden, bugün yapılan çalışmalarla da daha iyi noktalara gideceğiz. Bunun için Türk denizciliği, denizi yaşam biçimi haline getirmiş olan denizcilerimizle gelişecektir. Bunun da kökü amatör denizciliğimizdir. Amatör denizciliğimizin gelişmesi adına çok önemli bir faaliyet yaptık. Şu anda Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için önlerindeki bütün engeller kaldırıldı. Başta vize ve vergi gibi tüm engeller bu kapsamda kaldırıldı. 3 bin 700 teknemiz daha kısa süre içinde Türk bayrağına geçiş yaptı. Bu rakam önümüzdeki günlerde 6 binlere ulaşmasını bekliyoruz. Ayrıca bu avantajla yerli imalatta da özellikle küçük teknelerde tekne sayısının artacağını ve önümüzdeki 1 Temmuz'u kutlarken denizciliğimizin daha da gelişeceğini ümit ediyoruz. '

Konuşmanın ardından bin ve 3 bin metrede Türkiye Kabotaj Kupası Açık Su Yüzme Yarışması düzenlendi. Dereceye girenlere kupaları ile anı madalyaları takdim edildi.

Çanakkale Liman Başkanlığınca, Valilik ve Belediyenin yanı sıra çeşitli kurum, kuruluş ve özel şirketlerin desteğiyle düzenlenen etkinliğe, Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek ile davetliler katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile