Ulastirma Ve Altyapi Bakan Yardimcisi Sayan Açiklamasi 'Türkiye, Global Siber Güvenlik Endeksi'nde Avrupa'da 6'Nci'

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin Global Siber Güvenlik Endeksi Raporu'na göre, siber güvenlik alaninda Avrupa'da 6'nci, dünyada ise 11'inci sirada yer aldigini bildirdi.

Sayan, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, ulusal siber güvenligin saglanmasina yönelik çalismalarin Türkiye'de, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafindan hiz kesmeden sürdürüldügünü belirtti.

BTK bünyesinde 2016'dan bu yana faaliyet gösteren USOM'un artik bir marka oldugunu ifade eden Sayan, merkezin ülkedeki siber güvenlik ekosisteminin gelisimi için önemli islevleri yerine getirmeye devam ettigini vurguladi.

Sayan, USOM'un, siber tehditleri önlemek amaciyla alarm, uyari ve duyuru faaliyetleri yürütmek, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayin kontrolünü ele almak ve siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu saglamak amaciyla faaliyetlerini sürdürdügünün altini çizerek, "USOM, zararli yazilim analizi ve dijital analiz imkanlariyla donatilmis, bu konuda uzman personelin istihdami ve yetistirilmesinde önemli kazanimlar saglamistir. Çok sayida kritik kurulusumuzda olay müdahale, dijital kayit inceleme ve sizma testlerinin USOM personeli tarafindan yürütülmesi gibi faaliyetler hiz kazanmis durumdadir." degerlendirmesinde bulundu.

- "USOM 2 bine yakin SOME ile is birligi halinde"

Ulusal siber güvenligi milli güvenligin en önemli parçalarindan biri olarak gördüklerine dikkati çeken Sayan, USOM'un bu bilinç ve anlayisla ülkede 2 bine yakin SOME ile is birligi halinde 7/24 görevinin basinda oldugunu bildirdi.

Ulusal ve uluslararasi düzeyde teknik operasyonlarin yani sira mevzuat ve denetim süreçlerinin islemeye devam ettigini belirten Sayan, sunlari kaydetti:

"Yapilan çalismalar neticesinde ülkemizin geldigi nokta, Uluslararasi Telekomünikasyon Birliginin (ITU) internet sitesi 'https://itu.int/go/gciv4'de yayimlanan Global Siber Güvenlik Endeksi Raporu'nda da ortaya konuldu. Ülkemiz Avrupa'da Ingiltere, Estonya, Ispanya, Litvanya ve Fransa’nin ardindan 6'nci olurken, dünyada ise 11'nci sirada yer aldi. Ülkemiz hukuki süreçler, kapasite gelistirmeyle ulusal ve uluslararasi is birligi alanlarindan tam puan alarak, toplamda 100 üzerinden 97,50 puan alma basarisini göstermistir."

- Global Siber Güvenlik Endeksi

Uluslararasi Telekomünikasyon Birligi-Global Siber Güvenlik Endeksi (ITU-GCI), düzenli olarak yayimlaniyor. Endeks, siber güvenlik alaninda tüm dünyada kabul gören bir gösterge olarak degerlendiriliyor.

Söz konusu endeksin hesaplanmasinda ülkelerin siber güvenlik alanindaki teknik kabiliyet, operasyonel yetenek, insan kaynagi ve is birligi kapasitelerinin yani sira mevzuat ve hukuki süreçleri de dikkate aliniyor.

2020 yili GCI çalismalari kapsaminda 200'e yakin ülkedeki durum ITU tarafindan analiz edildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile